سایر موضوعات

کاهش رشد نقدینگی به 26.2 و پایه پولی به 38.5 در آبان/فرزین: رشد پایه پولی در کوتاه مدت ربطی به نقدینگی ندارد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، محمدرضا فرزین رئیس کل بانک مرکزی در همایش اصلاح ساختارها و عدم تعادل های اقتصاد ایران با اشاره به عدم تعادل در حوزه پولی و بانکی گفت: در سال 1402 به گونه ای بود که جهش بیشتری نسبت به نرخ ارز (بیش از حد) داشتیم و اگرچه بانک مرکزی سیاست کاهش رشد نقدینگی را از ابتدای سال داشت و در ابتدای سال گذشته حدود 40 درصد بود. سعی شد در پایان سال به 30 درصد برسد، اما افزایش نرخ ارز بیش از اندازه خود یکی از عواملی بود که باعث افزایش نقدینگی شد.
وی ادامه می دهد: از سوی دیگر اقتصاد جهانی وارد رکود شد و با افزایش نرخ بهره بانک های مرکزی آمریکا و اروپا انتظار کاهش قیمت حامل های انرژی را داشتیم. این شرایطی است که در آن وارد سال جدید شدیم.

رشد پایه پولی کوتاه مدت ارتباطی با رشد نقدینگی ندارد: رشد نقدینگی در آبان 2.26 درصد بوده است.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: در فروردین ماه امسال رشد پایه پولی به 2.45 درصد و نرخ رشد نقدینگی به 1.33 درصد رسید. ما از ابزارهای سیاست پولی برای کنترل رشد نقدینگی استفاده کردیم، بنابراین در ابتدای سال نرخ رشد نقدینگی در پایان سال را حدود 25 درصد اعلام کردیم. لازم به ذکر است که در کوتاه مدت نرخ رشد پایه پولی هیچ ارتباطی با رشد نقدینگی ندارد.
وی ادامه داد: در شهریور ماه موفق شدیم نرخ رشد نقدینگی را به 27 درصد برسانیم و در آبان ماه این نرخ به 2.26 رسید.
فرزین گفت: در ماه های پایانی سال نرخ رشد نقدینگی را با کندی بیشتری کنترل می کنیم تا به بخش های واقعی اقتصاد آسیبی وارد نشود و این نرخ تا پایان سال جاری به 25 درصد خواهد رسید. خود که منجر به کاهش تورم می شود، از افزایش نارضایتی بانک ها نیز جلوگیری می کند.

رشد پایه پولی تا پایان سال به کمتر از 30 درصد خواهد رسید
فرزین ادامه داد: نرخ رشد پایه پولی در ماه گذشته به 9.36 رسید و در آبان ماه به 38 درصد رسید و تا پایان سال به کمتر از 30 درصد خواهد رسید.
با توجه به کاهش رشد نقدینگی و کندی رشد پایه پول، مطمئن هستیم که تا پایان سال به میانگین بلندمدت خود باز خواهیم گشت.

تسهیلات بدهی عامل اصلی عدم تعادل بانکی است
فرزین گفت: یکی از دلایل اصلی نارضایتی بانک ها ماموریت های دولت و مجلس بود. دلیل این مشکل عدم هماهنگی بین دولت ها و دلیل دیگر در ضعف های کنترل است.
وی ادامه می دهد: با نگاهی به تحولات تاریخی موضوع، در دهه 60 دلیل اصلی رشد پایه پولی افزایش بدهی دولت به بانک مرکزی بود. اما در دهه 1980 با توجه به مصوبه مجلس مبنی بر ممنوعیت استقراض مستقیم دولت از بانک مرکزی، این موضوع کنار گذاشته شد.
وی گفت: از سوی دیگر در اوایل دهه 80 اجازه ایجاد موسسات غیرمجاز را دادند. اما در دهه 1980 هیچ اتفاق بدی نیفتاد زیرا هزینه های دولت از نفت تامین می شد و بنابراین نیازی به فرو بردن در جیب بانک ها نبود.
واقعیت این است که در دهه 90 به دلیل محدودیت منابع نفتی، دولت مجبور شد نارضایتی خود را به بانک ها منتقل کند. به همین دلیل می بینید که با تشدید تحریم، این روند نیز تشدید شد.

بانک مرکزی در دهه 80 آمادگی نظارت بر بانک های خصوصی را نداشت
فرزین ادامه می دهد: اتفاق دیگری که در دهه 80 افتاد این بود که مجوز ایجاد بانک های خصوصی داده شد اما بانک مرکزی آمادگی نظارت بر این بانک ها را نداشت. این مشکل در دهه 90 تشدید شد، همانطور که گفته شد دو نوع سیاست در داخل بانک مرکزی داریم: ساماندهی بانک ها یا تعطیلی و انحلال آنها.
وی گفت: در دوره بهبود و ساماندهی، طرح اصلاحی را به هشت بانک ارائه کرده ایم و عملکرد آنها را به صورت ماهانه رصد می کنیم. اگر نتوانند اصلاحات لازم را انجام دهند، منحل خواهند شد.
در خصوص تعلیق و انحلال در ابتدای سال، برنامه مشخصی را اعلام کردیم که در خصوص موسسه نور و توسعه انجام شد.

موسسه نترازی 250 همتی نور
رئیس بانک مرکزی افزود: نور موسسه کوچکی نبود و 250 شعبه داشت و تعداد اسپردها 250 شعبه بود. اتفاقی که در موسسه نور افتاد این است که ما دارایی های منجمد و موهوم آن را به بانک ملی منتقل نکردیم و فقط سپرده های نقدی و قانونی آن را به بانک ملی منتقل کردیم. این کار رایگان بود البته در دو نهاد دیگر قصد ما انحلال است. باید توجه داشت که انحلال بانک یک کشور برای بانک مرکزی و کشور هزینه دارد و امیدواریم بانک ها منحل نشوند اما اگر این اتفاق بیفتد هزینه ها را پرداخت می کنیم.

absnews

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا