پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

کاهش خسارت مگس مدیترانه ای در باغات مرکبات با تابش

مهرداد احمدی، یکی از پژوهشگران این طرح در گفت وگو با ای بی اس نیوز، گفت: وی این روش مبارزه را روش SIT یا روش مبارزه با حشرات «نر عقیم» دانست و گفت: یکی از آفات مهم باغات مرکبات مگس میوه مدیترانه ای است که در صورت شیوع بیماری همه گیر می تواند کل باغ را تحت تأثیر قرار دهد. اما ما در این راه موفق به کنترل این حشره شدیم.

وی خاطرنشان کرد: زمانی که این حشرات عقیم شده با حشرات سالم در باغات مرکبات جفت می شوند، یا نمی توانند تخم بگذارند یا اگر تخم گذاری کنند، تخم ها باز نمی شوند.

احمدی خاطرنشان کرد: این آفت دارای 350 نوع میزبان است و توانایی کاهش 50 درصدی بهره وری مرکبات، خشکبار و درختان دانه دار، انار، انجیر، خرمالو، انبه و … را دارد.

وی با اشاره به جزئیات اجرای این طرح تصریح کرد: ابتدا تخم های این حشره به صورت انبوه در کارگاه کشت می شود و جیره غذایی مصنوعی به آن ها منتقل می شود و زمانی که تخم ها به مرحله لارو و پوره می رسند. تابیده می شوند گاما می گذاریم.

به گفته وی این روش در باغات شهرهای ساری، بهشهر و نوشهر اجرا شده است.

احمدی مزیت های این روش را عدم استفاده از سموم شیمیایی برای از بین بردن این حشرات ذکر کرد و افزود: در نتیجه آلودگی باغ ها در اثر استفاده از سم کاهش می یابد و در عین حال مضرات سمپاشی برای انسان از بین می رود.

یکی از شرکت های مستقر در پژوهشگاه علوم و فناوری هسته ای توانست آفت مگس میوه مدیترانه ای را که باعث کاهش 50 درصدی عملکرد درختان میوه می شود، کنترل کند و این میزان خسارت را به کمتر از 1 درصد کاهش دهد. .

این محقق ادامه می دهد: پس از مرحله کنترل کیفی حشرات تولید شده از نظر بهداشتی و عقیمی، حشرات به مناطق مختلف از جمله باغات مرکبات شمال کشور منتقل می شوند.

انتهای پیام

وی با اشاره به اینکه در پرتودهی گاما دوزی انتخاب می شود که اسپرم نر این حشره را عقیم می کند، گفت: زمانی است که ظاهر، قدرت، جفت گیری، پرواز و ژن های این حشره در هنگام پرتودهی دست نخورده باقی می ماند.

به گفته این محقق با این روش از خود حشره علیه خود استفاده شده و جمعیت آن کنترل می شود.

به گزارش ای بی اس نیوز، مگس میوه مدیترانه ای یکی از مهم ترین آفات درختان میوه در جهان است که در مناطقی مانند آفریقا، جنوب اروپا، شبه قاره هند، استرالیای غربی و آمریکا پراکنده است.

لاروهای این حشره از مغز میوه میزبان تغذیه می‌کنند و گاهی تونل داخل آن ایجاد می‌کنند و در نهایت کل میوه را به توده‌ای آبدار و غیرقابل خوردن تبدیل می‌کنند.

محقق این طرح دانش بنیان با اشاره به اینکه این روش برای یکی از باغ ها اجرا شد، خاطرنشان کرد: امسال در حالی که جمعیت این حشره افزایش یافته بود، باغ هایی که با استفاده از سموم شیمیایی اقدام به نابودی این حشره کرده بودند، 50 مورد درصد خسارت داشت اما با این روش خسارت کمتر از یک درصد بود.

وی یادآور شد: علاوه بر این هزینه این روش یک چهارم هزینه سموم شیمیایی است ضمن اینکه میزان کنترل مگس مدیترانه ای با این روش پرتویی بیشتر از سموم شیمیایی خواهد بود.

به گفته کارشناسان برای کنترل مگس میوه مدیترانه ای در باغات مرکبات کشاورزان باید میوه های آلوده را تا عمق 50 سانتی متری از بین ببرند.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *