اخبار اقتصادی روز

کاشت یک میلیارد درخت روشی موثر برای تامین الوار مورد نیاز است

بر اساس آمار اعلام شده، سالانه 12 تا 13 میلیون مترمکعب چوب نیاز کشور است که 22 درصد آن از طریق واردات و مابقی از طریق هرس باغات و کاشت چوب تامین می شود.

با توجه به توقف بهره برداری از جنگل های شمال، برای تامین چوب مورد نیاز کارخانجات و صنایع کاغذسازی، راهی جز توسعه زراعت چوب و یا واردات آن نداریم که به دلیل هزینه های بالای آن برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی ندارد. بنابراین، با حداقل سرمایه گذاری در بحث پرورش نهال یا توزیع نهال رایگان، کل نیاز چوب کشور از سایت های کاشت چوب می تواند از طریق یک برنامه مستند برآورده شود.

محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی می گوید: کاشت یک میلیارد اصله کار و مسئولیت بزرگی است و ما همواره بر اجرای این کار در یک جدول زمانی 4 ساله تاکید داریم و در سال اول اجرا (سال 1402) حدود 300 مورد میلیون نهال مثمر و غیر مثمر در وزارتخانه تولید شد و جهاد کشاورزی به طور اختصاصی در مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تولید شد.

وزیر جهاد گفت: در این طرح سعی داریم در استان هایی که استعداد و پتانسیل کشت چوب را دارند، کشت الوار را تحت پوشش قرار دهیم و کشت اکالیپتوس در جنوب کشور به ویژه خوزستان از جایگاه خوبی برخوردار است و سرمایه گذاران خوبی دارند. در حال کار هستند.

تامین 60 درصد الوار مورد نیاز از محل کشت الوار امکان پذیر است

نقی شعبانیان معاون سازمان جنگل ها گفت: طبق آمار سالانه 12 میلیارد مترمکعب چوب نیاز است که 22 درصد آن از طریق واردات تامین می شود.

به گفته وی، با توسعه زراعت چوب می توان 50 تا 60 درصد الوار مورد نیاز را از این محل تامین کرد که تاثیر زیادی در کاهش خروج ارز دارد.

شعبانیان ادامه داد: در دهه هفتاد و هشتاد تصمیم بر این شد که حدود یک میلیون هکتار چوب بکاریم و علیرغم بررسی های پژوهشکده جنگل ها بیش از 900 هزار هکتار توان کشت چوب داشتیم که به دلیل این طرح محقق نشد. به ماهیت اقتصادی سایر بخش ها.

معاون سازمان جنگل ها اضافه کرد: ممنوعیت بهره برداری از جنگل های طبیعی و افزایش قیمت ارز می تواند دلیلی برای رشد چوب در کشور باشد تا سایر بخش ها بتوانند رقابت کنند.

وی با بیان اینکه در طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت، 300 میلیون اصله نهال برای کاشت چوب اختصاص داده شد، افزود: با استقبال بخش خصوصی 500 میلیون اصله نهال در قالب کاشت چوب در نظر گرفته شد و همواره برای رشد برنامه ریزی کرده ایم. چوب طرح کاشت را افزایش دهید و چوب قسمت های دیگر را کاهش دهید.

بر اساس ماده 38 قانون برنامه ششم، بهره برداری از جنگل های شمال ممنوع است و این ممنوعیت فشار مضاعفی بر تقاضای چوب کشور وارد می کند. از این رو طرح کاشت الوار از سال 1383 با توقف بهره برداری از جنگل های شمال و تنفس جنگل جدی شد.

سالانه 800 میلیون دلار صرف واردات چوب می شود

کامران پور مقدم، مجری طرح زراعت چوب گفت: با توسعه زراعت چوب و تامین چوب مورد نیاز صنایع چوب و کاغذ، انگیزه ای برای قاچاق چوب وجود ندارد.

وی با بیان اینکه صنایع چوب 50 درصد کمتر از ظرفیت اسمی خود فعالیت می کنند، تصریح کرد: طبق آمار فعلی مصرف چوب در کشور ما 5.5 تا 6 مترمکعب است که حدود 3.5 مترمکعب آن از طریق کاشت چوب و هرس باغات تامین می شود. 1.5 تا 2 میلیون مترمکعب از طریق واردات و قاچاق تامین می شود.

برمقدم ادامه داد: طبق آمار سالانه بین 700 تا 800 میلیون دلار برای واردات چوب هزینه می شود که با توسعه کشت الوار در مدت 4 سال، مبلغی معادل 4 تا 5 میلیارد دلار صرفه جویی می شود.

مدیر طرح زراعت چوب گفت: با توجه به محدودیت منابع آبی مورد نیاز برای توسعه زراعت چوب، استفاده از آب های غیر متعارف باید در دستور کار قرار گیرد. بدین منظور در سال 1403 هجری شمسی حداقل 2000 هکتار زمینی را شناسایی کردیم که قابل استفاده برای فاضلاب بود.

با توجه به اهمیت طرح توسعه الوار در تامین الوار مورد نیاز صنعت چوب و کاغذ، انتظار می رود حمایت همه جانبه ای از این طرح برای کاهش وابستگی به سایر کشورها برای تامین چوب صورت گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *