به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، سامیه رفیعی رئیس فراکسیون محیط زیست شورای اسلامی با حضور در یک برنامه تلویزیونی درباره تصمیم دولت برای اسقاط خودروها اظهار داشت: طبق لایحه قانون دولت، خودروهای فرسوده قرار نیست خودروها را اسقاط کنند. قراضه شود. برعکس، قرار است صندوقی پر شود که ضمانت هزینه ندارد و دخل و خرجش در ضایعات ماشین نیست!
وی ادامه داد: بحث لاشه خودروها برای اولین بار در دهه 80 مطرح شد و در آن زمان گزارش ها و بررسی ها ثابت کرد که بیشتر آلودگی هوا به منبع موبایل مربوط می شود، بنابراین تصمیم گرفته شد تا خودروهایی که آلودگی زیادی تولید می کنند به تدریج از بازار خارج شوند.
رئیس فراکسیون شورای اسلامی گفت: این طرح اولین بار در سال 85 مطرح شد و اعتبار خوبی هم دریافت کرد، اما بر این اساس بود که بر اساس شاخص ها به ازای واردات هر خودرو تعدادی خودروی فرسوده خارج شود. در ابتدا 200 هزار خودروی فرسوده اسقاط شد و این روند تا سال 1396 ادامه داشت که با تصمیم دولت مبنی بر ممنوعیت واردات خودرو، اسقاط خودرو نیز به کما رفت.
رفیعی تصریح کرد: مجلس یازدهم در سال 1400 قانون جاری سازمان صنعت خودرو را تصویب و در خرداد 1401 به تصویب رساند و طبق یکی از بندهای این قانون، علاوه بر واردکنندگان خودرو، تولیدکنندگان نیز مجبور شدند به ازای هر ۴ خودروی تولیدی، یک خودرو را اسقاط کنند.
وی ادامه داد: این قانون قانون خوبی بود و همه امیدوار بودیم روند اسقاط خودروهای فرسوده تسریع شود اما 2-3 ماه از تصویب این قانون نگذشته بود که دولت و در راس او وزارت کشور که سهامدار خودروسازان است، لایحه ای را به مجلس تقدیم کرده که عملاً اسقاط خودروهای فرسوده را متوقف می کند و خودروسازان می توانند با پرداخت مبلغی ناچیز از روند اسقاط فرار کنند!
نماینده مردم تهران در شورای اسلامی افزود: بر اساس این لایحه و آخرین اصلاحات آن، اگر وزارت امنیت تشخیص دهد که گواهی اسقاط وجود ندارد، خودروسازان 1.5 درصد از قیمت کل خودروهای خود را به این سازمان پرداخت خواهند کرد. صندوق توسعه صنعت خودرو وزارت حراست. به این ترتیب آنها نیازی به اسقاط ماشین دست دوم نخواهند داشت.
رفیعی با اشاره به نقش این خودروها در آلودگی هوا گفت: در سال 2016 بانک جهانی هزینه آلودگی هوای تهران را 2.6 میلیارد دلار در سال اعلام کرد که هزینه آلودگی هوا بر سلامت مردم است. وزارت بهداشت این رقم را ۷ میلیارد دلار برای کل کشور در خوشبینانه ترین حالت در سال ۱۴۰۰ اعلام کرد! حالا این عدد را در کنار تمام پیشرفت هایی که به خودروسازان داده شده است قرار دهید و توجه کنید وقتی از آلودگی هوا صحبت می کنیم، در واقع در مورد انواع درد، بیماری، سرطان و مرگ صحبت می کنیم.
وی افزود: بررسی ها نشان می دهد که تعداد مرگ و میر انسان بر اثر آلودگی هوا بسیار بیشتر از مرگ و میر ناشی از ویروس کرونا است، اما چون آلودگی هوا را نمی بینیم، ترسی نداریم، زیرا باید سربار آن را در ردیف های مختلف ببینیم. مانند بخش پردازش.” اما متأسفانه برای جلوگیری از آلودگی هوا گلوگاه ها را رفع نمی کنیم و در عوض میلیاردها تومان برای هزینه های درمانی هزینه می کنیم.
رئیس فراکسیون محیط زیست شورای اسلامی خاطرنشان کرد: طبق لایحه جدید دولت قرار نیست خودروی فرسوده بازنشسته شود، بلکه قرار است صندوقی پر شود که هیچ تضمینی برای هزینه آن، درآمد او، و هزینه ها و اساساً با این رقم بدون ماشین سواری منسوخ نمی شود زیرا برای هیچ صاحب ماشین دست دومی توجیه اقتصادی ندارد. ضمن اینکه همین رقم از سوی خودروساز پرداخت نمی شود و این پول از جیب خریدار خودروی جدید می رود، یعنی مردم آن را پرداخت می کنند و خودروسازان ریالی از این بابت پرداخت نمی کنند.
رفیعی با بیان اینکه مشوق های لایحه پیشنهادی دولت برای مالکان خودروهای فرسوده بی اثر است، گفت: اساساً در شرایط کنونی افراد بی بضاعت تنها در صورتی خودروی فرسوده دارند که کل مراحل اسقاط به درستی و قانونی انجام شود و مالک خودرو بخواهد. ارزان ترین خودروی بازار را برای جایگزینی آن بخریم.”
وی ادامه داد: در لایحه دولت تخصیص سهمیه 20 درصدی قرعه کشی به خودروسازان مشوق در نظر گرفته شده است، در حالی که عصر همان روز وزیر صمت در مصاحبه خود اعلام کرد که محصولات سایپا که ارزان ترین خودروهای بازار را در اختیار دارند، هیچ خودرویی در بازار وجود ندارد. دیگر قرعه کشی داشته باشد و ایران خودرو نیز 4 خودروی وی از قرعه کشی حذف شده و بقیه محصولاتش از ابتدای سال در قرعه کشی قرار نمی گیرد. ‘سال آینده. به این ترتیب، انگیزه پیشنهاد عملاً بی اثر است.
نماینده مردم تهران در شورای اسلامی گفت: اصل این قانون برای قشر کم درآمد جامعه است و چرا شهروندی که خودروی فرسوده با کمترین قیمت دارد و گاه از آن درآمد کسب می کند، خودروی خود را به زباله دانی می دهد؟ دولت باید از این شهروند حمایت کند اما متأسفانه می بینیم که این روند برعکس شده است سازنده خودرو پشتیبانی می شود!
رفیعی با اشاره به آلودگی موتورسیکلت ها گفت: موتورسیکلت یکی از منابع اصلی آلایندگی است، اما جالب است بدانید که در سامانه ستاد حمل و نقل، بخشی به عنوان اسقاط موتورسیکلت تعریف نشده است.
وی تصریح کرد: در جلسه ای که اخیرا با وزیر داشتیم، وی اعلام کرد که هدف ما از لایحه دولت و جمع آوری پول برای اسقاط خودروهای فرسوده، اسقاط موتورسیکلت های فرسوده است. آن وقت است که در لایحه ارسالی به مجلس خبری از موتور سیکلت نیست. اگر قرار است خودرو یا موتورسیکلت اسقاط شود و نصب شود، باید در چرخه حمل و نقل فعال باشد و آلایندگی داشته باشد، زیرا تنها در این صورت است که اهداف قانونگذار برای کاهش آلایندگی و مصرف سوخت محقق می شود.
رئیس فراکسیون محیط زیست شورای اسلامی خاطرنشان کرد: فراکسیون سبز به کلی مخالف لایحه اخیر دولت و پولی شدن اسقاط خودروهای فرسوده است و قانون مصوب مجلس نیاز به اجرا دارد.
در ادامه برنامه محمود مشهدی شریف رئیس انجمن تخصصی مراکز اسقاط خودروهای فرسوده در خصوص موضوع اسقاط خودروها گفت: در لایحه دولت آمده است که هر جا اختلالی در نظام اقتصادی و تولید ایجاد شود. مقام مسئول این اغتشاش خود وزارت امنیت است. اینکه این اختلال چگونه قرار است توسط مقام مربوطه تفسیر شود، موضوع بحث است، اینکه چگونه تضاد منافع را حل میکند، و این خطر بزرگی است که باید در این لایحه حذف شود، زیرا هر کس هر طور که باشد تفسیر خواهد کرد. خواستن
وی افزود: در سال 96 ممنوعیت واردات خودرو صورت گرفت و در سال 98 7700 خودرو اسقاط داشتیم و در سال 99 حدود 13 هزار خودرو و در 1400 خودرو 3000 خودرو اسقاط شد. هزار دستگاه اسقاط شد یعنی در سال 1377 یک چهلم بالاترین اسقاط حاصل شد.
رئیس انجمن صنفی مراکز اسقاط خودروهای فرسوده گفت: اگر قبض پرداخت 1.5 درصدی یا خرید گواهی اسقاط صورت گیرد شاهد بیکاری 30 هزار کارگر در مراکز خواهیم بود. آیا آنها فقط کارگران صنعت خودرو، کارگران و کارگران مراکز ضایعات نیستند؟
مشهدی شریف گفت: محاسبه کرده ایم هر خودروی فرسوده سالانه 30 میلیون تومان بیشتر از خودروی نو مشابه مصرف می کند، بنابراین پیشنهاد ما این است که بابت مابه التفاوت مسافت پیموده شده بنزین بین خودروی جدید و خودروی جدید، یک سال غرامت به مالک خودروی فرسوده داده شود. ماشین دست دوم که بزرگترین مشوق است.
وی با اشاره به تیراژ 9 میلیون موتورسیکلت فرسوده در کشور گفت: زمانی می توانیم سراغ پول برویم که همه تشویق ها و تنبیه ها را انجام داده باشیم.
absnews