دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

چگونه ایران در اکتشاف نفت و گاز به مقام اول در بین کشورهای منطقه دست یافت؟

طی دو سال گذشته و در دولت سیزدهم، ایران 4 میدان جدید نفت و گاز با 2.6 میلیارد بشکه نفت قابل استحصال را کشف کرده است که این کشور را در میان کشورهای نفت‌خیز منطقه رتبه اول قرار داده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، به نقل از وزارت نفت، اداره اطلاعات انرژی آمریکا زمستان سال گذشته مجموع ذخایر نفت ایران را در پایان سال 2021 میلادی 209 میلیارد بشکه برآورد کرد که با توجه به 3.4 میلیارد بشکه نفت ونزوئلا و 262 میلیارد بشکه عربستان، ایران در رتبه سوم قرار دارد. دارنده ذخایر نفتی جهان در سال 2021

در میان دارندگان ذخایر گاز جهان، پس از روسیه با ذخایر 1688 میلیارد فوت مکعبی، ایران با ذخایر 1203 میلیارد فوت مکعبی در رتبه دوم قرار دارد. بر اساس این ارقام، ایران رتبه اول تولید کل نفت و گاز را در جهان دارد.

اما برای حفظ این جایگاه و با احتساب تولید 3.3 میلیون بشکه نفت در روز و برداشت سالانه تقریباً 1.2 میلیارد بشکه نفت و میانگین تولید 800 میلیون مترمکعب گاز در روز و برداشت با وجود بیش از 300 میلیارد متر مکعب گاز در سال، این میزان تولید نفت و گاز در کشور باید با کشف ذخایر جدید نفت و گاز جبران شود.

بر این اساس، اکتشاف ذخایر نفت و گاز یکی از مهمترین موضوعات کاری وزارت نفت است.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم به ظرفیت ملی اکتشاف نفت و گاز توجه شد و نتیجه این اطمینان اکنون پس از دو سال با کشف چهار میدان جدید نفت و گاز در کشور خود را نشان می دهد.

جواد اوجی امروز (چهارشنبه ۲۱ مهرماه) در حاشیه جلسه هیات دولت و با حضور خبرنگاران از کشف چهار میدان جدید نفت و گاز در کشور خبر داد و اعلام کرد: چهار گاز میدان نفتی و گازی با عملیات اکتشافی کشف شد. در سراسر کشور، و این اکتشافات معادل 2.6 میلیارد بشکه هیدروکربن مایع قابل بازیافت است.

بنابراین، ذخایر نفت و گاز در محل در این میادین بسیار بیشتر است و می تواند به ارتقای رتبه ایران در بین کشورهای صاحب نفت و گاز در جهان کمک کند.

این میادین شامل میدان گازی «چشمشور» در شمال شرق کشور، میدان نفتی «هیرکان» در استان گلستان و میادین نفتی «تانگو» و «گناوه» در استان بوشهر است.

نکته مهمی که در خبر کشف 4 میدان فراموش نمی شود موفقیت 100 درصدی ایران در حفر چاه های اکتشافی نفت و گاز است تا جایی که در دولت سیزدهم هر چاهی پس از بررسی های مختلف با هدف کشف نفت حفر می شد. و گاز یک هیدروکربن بود.

در واقع مطالعات زمین شناسی، لرزه نگاری و… با چنان دقتی انجام شد که میزان موفقیت اکتشاف در این دولت 100 درصد بود.

از سوی دیگر آمارها نشان می دهد که تحقق ضریب جایگزینی با توجه به اکتشافات جدید دولت سیزدهم در حوزه هیدروکربن های مایع 87 درصد بوده است. یعنی اگر 100 بشکه نفت خام و میعانات گازی در داخل تولید می شد و به مصرف داخلی یا صادرات می رسید، 87 بشکه با اکتشافات جدید جایگزین می شد. با توجه به این مشکل، ایران همچنان می تواند امیدوار باشد که تا 100 سال آینده حتی با این میزان بازیافت، تولید کننده نفت و گاز باشد.

البته موفقیت های دولت سیزدهم در حوزه اکتشاف نفت و گاز به این موارد محدود نمی شود. عملیات لرزه نگاری سه بعدی دولت سیزدهم نسبت به چهار سال دولت دوازدهم 300 درصد افزایش را نشان می دهد که پشتوانه موفقیت حفاری اکتشافی در آینده خواهد بود.

با توجه به افزایش لرزه نگاری ها در این ایالت، تعداد دکل های حفاری اکتشافی نیز رشد 100 درصدی را در این ایالت نشان می دهد.

اکتشاف ذخایر غیرمتعارف نفت و گاز در مناطق مختلف کشور نیز در دستور کار قرار دارد تا ایران بتواند از این ذخایر برای افزایش قدرت چانه زنی خود در بازارهای انرژی استفاده کند.

در دولت سیزدهم، پس از چند دهه وقفه، کاوش های اکتشافی در دشت مغان در شمال غرب کشور و در دشت گرگان در شمال شرق ایران از سر گرفته شد و کشف میدان هیرکان در استان گلستان برای اولین بار بود. تحقق این اکتشافات

در دوره جدید مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفتکش در پایان سال 1401 با استفاده از 6 دستگاه حفاری زمینی، حفاری 6 حلقه چاه و آزمایش 4 حلقه چاه اکتشافی به پایان رسید و در مجموع 21201 متر انجام شد. حفاری شده است. در چاه های اکتشافی خشکی همچنین در این مدت حفاری 14 درصد، تعداد حفاری ها 100 درصد و آزمایش چاه 136 درصد افزایش داشته است.

عملیات مغناطیس سنج به سه روش انجام می شود: حمل و نقل مواد توسط یک نفر که زمان بر است و سخت است، هلیکوپتر و هواپیما که دو مورد اول در داخل کشور سابقه داشتند، اما برای مورد سوم یعنی عملکرد مغناطیس سنج. با هواپیما تا دولت سیزدهم امکانات لازم در کشور وجود نداشت. .

برای این کار باید یک هواپیمای فوق سبک وارد شود و علاوه بر تعویض تجهیزات داخلی هواپیما، حتی بال های آن نیز عوض شود تا این هواپیما در شرایط خاص در ارتفاع حداکثر 300 تا 400 متری پرواز کند. روی زمین و بدون ورود صدا (صدای اضافی) به داخل کابین (حتی صدای هواپیما)، در مسیری بدون نوسان پرواز کنید.

با تامین این هواپیما و آماده سازی آن در دولت سیزدهم، سرانجام در استان های بوشهر، فارس و هرمزگان، عملیات مغناطیس سنجی با یک هواپیما انجام شد که اقدامی بسیار ویژه و منحصر به فرد بود و در پایان سال گذشته 50000 کیلومتر مربع با این تجهیزات عکسبرداری شد که طبق قرارداد در مجموع 170000 کیلومتر مربع می شود.

بر اساس مجموع این اقدامات دولت سیزدهم، ایران اکنون در رتبه اول اکتشاف در مقایسه با کشورهای منطقه مانند عربستان سعودی، عراق، کویت، امارات و قطر قرار دارد.

ایران رتبه اول رشد اکتشاف و ذخایر گاز طبیعی در منطقه را دارد.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *