وی همچنین پست وزیر کشور را در دولت سید ابوالحسن بنی صدر حفظ کرد و موفق شد در 11 سپتامبر 1980 از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد بگیرد. پس از برکناری بنی صدر از ریاست جمهوری و تشکیل اولین در جلسه شورای موقت ریاست جمهوری ، وی مسئول برگزاری دومین دوره انتخابات ریاست جمهوری شد و در 5 اوت 1981 ، محمدعلی رجایی را به عنوان رئیس جمهور انتخاب کرد.
دولت موقت مهدوی کنی ، پس از آماده سازی زمینه برای سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری و انتخاب آیت الله سید علی خامنه ای از میان چهار نامزد حسن غفوری فرد ، سید علی خامنه ای ، سید علی اکبر پرورش و سید رضا زواره ای ، 74 ، 2 درصد از آرای داده شده شرایط رای گیری: رئیس جمهور و میرحسین موسوی به عنوان نخست وزیر انتخاب می شوند و دولت انتقالی در 28 نوامبر 1981 به پایان می رسد.
شورای موقت ریاست جمهوری ابتدا با حضور نخست وزیر محمدعلی رجایی ، آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی ، رئیس مجلس شورای اسلامی و آیت الله دکتر سید محمد بهشتی ، رئیس دیوان عالی کشور تشکیل شد. وی جانشین آیت الله محمد شد. رضا مهدوی کنی به عنوان رئیس جمهور موقت و آیت الله سید عبدالکریم موسوی اردبیلی به عنوان رئیس دیوان عالی کشور.
وی در 20 اکتبر 2014 در سن 83 سالگی درگذشت.
مواد 130 و 131 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، مصوب 1979 و 1989
وی در اول آبان 1361 دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران شد. در همان سال با حمایت برخی از شخصیت های سیاسی ، سیاسی و علمی کشور ، دانشگاه امام صادق (ع) را تأسیس کرد و رئیس دانشگاه شد. دانشگاه از طرف هیئت بنیاد مهدوی کنی در 14 اردیبهشت 1368 با حکم امام به عضویت شورای بازنگری قانون اساسی منصوب شد.
وی به همراه محمد محمدی ، گیلانی ، محمد امامی ، کاشانی و محمود شمس ، انجمن سیاسی دانشجویان قم را با هدف تبدیل آموزش علوم دینی به سمینارهای کلامی ، بازنگری در محتوای دوره ها و مبارزه با کمونیست ها ، ماتریالیست ها و جلیلی به میدان فردوسی در تهران تبدیل شد.
مرکز اسناد آیت الله محمدرضا مهدوی کنی انقلاب اسلامی
مهدوی کنی پس از تأسیس کمیته انقلاب اسلامی برای جمع آوری اسلحه ، دست مردم و سازماندهی نیروی انتظامی به پیشنهاد دکتر مرتضی مطهری و تأیید امام ملت ، رئیس کمیته انقلاب اسلامی شد.
در 12 نوامبر 1979 ، وی به عنوان مشاور و وزیر کشور به عضویت کابینه دولت موقت مهدی بازرگان درآمد. چند ماه بعد و در پی استعفای آیت الله هاشمی رفسنجانی از سمت وزیر کشور برای شرکت در دور اول انتخابات مجلس شورای اسلامی ، مهدوی کنی در ششم اسفند 1359 از سوی شورای انقلاب به عنوان وزیر کشور موقت منصوب شد.
محمدرضا فرزند اسدالله متولد 14 مرداد 1320 در محله سر آسیاب روستای کانه تهران است. نام خانوادگی وی در ابتدا حاجب باقری بود اما بعداً به مهدوی تغییر یافت. وی دبستان را در سال 1317 در دبستان بهمنه کانه آغاز کرد و تا کلاس ششم در آنجا تحصیل کرد. پس از آن ، وی به همراه خانواده به قم رفت و در مدرسه علوم دینی قم حضور یافت ، به تحصیل علوم اسلامی علاقه مند شد و با تشویق پدر ، تحصیل علوم دینی را آغاز کرد.
اعضای شورای موقت ریاست جمهوری شامل نخست وزیر ، رئیس مجلس شورای اسلامی و رئیس دیوان عالی کشور بودند.
در 1 سپتامبر 1981 ، وی کابینه موقت خود را انتخاب کرد و پیشنهادات خود را برای وزیران به پارلمان ارائه کرد. در کابینه وی ، همه وزیران به جز وزرای کشور منصوب شدند و همین مسیر توسط کابینه شهید باهنر تعیین شد. وی حجت الاسلام علی اکبر ناطق نوری وزیر کشور و سید محمد هادی نژاد حسینیان وزیر راه را انتخاب کرد.
شخصیتی مورد اعتماد که به همراه شورای موقت ریاست جمهوری ، زمینه ای برای انتخابات بین برکناری رئیس جمهور اول و انتخاب رئیس جمهور دوم به عنوان وزیر موقت کشور فراهم کرد. کمتر از یک ماه بعد ، او برای دور دوم نامزد شد ، اما این بار به عنوان رئیس موقت ، نخست وزیر موقت و کابینه انتقالی انتخاب شد.
دولتهای ایران: از میرزا نصرالله خان مشیرالدوله تا میرحسین موسوی. به گزارش اداره ثبت احوال نخست وزیر ، توسط اداره کل بایگانی ، اسناد و موزه ، تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ، ص. 464
چرخه سیاسی
کابینه محمدرضا مهدوی کنی با 170 رای موافق ، 13 رای ممتنع و 4 رای مخالف از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت.
انتهای پیام
در تاریخ چهل و سه ساله جمهوری اسلامی ایران ، شورای موقت ریاست جمهوری دو جلسه اضطراری برگزار کرده است. یکبار پس از برکناری سید ابوالحسن بنیصدر از ریاست جمهوری در 30 خرداد 1360 و بار دوم پس از ترور محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر در 9 سپتامبر 1981.
در آن انتخابات ، رجایی با کسب 12،770،050 رای از مجموع 14،573،803 رای و دومین رئیس جمهور ایران شد. وی در اول مرداد 1360 در حضور امام ملت و مقامات نظامی و کشوری سوگند یاد کرد و فرمان ریاست جمهوری وی توسط بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران لغو شد ، اما 28 روز بعد ، در 29 سپتامبر 1981 ، مسعود کشمیری ، یکی از اعضای این سازمان ، دفتر نخست وزیر را منفجر کرد. منافقین به همراه محمدجواد باهنر به شهادت رسیدند.
شورای موقت ریاست جمهوری برای دومین بار با حضور هاشمی رفسنجانی و موسوی اردبیلی تشکیل جلسه داد و محمدرضا مهدوی کنی وزیر کشور وقت ، محمد غرضی و سید علی اکبر پرورش را به عنوان سرپرست مهدوی کنی منصوب کرد.
زندگینامه شهید محمدعلی رجایی
به گزارش ای بی اس نیوز ، امروز ، 19 شهریور ، چهلمین سالگرد ماموریت آیت الله محمدرضا مهدوی کنی برای تشکیل کابینه موقت و آماده سازی زمینه برای سومین دوره انتخابات ریاست جمهوری سال 1360 است.
محمدرضا کی بود و چه کرد؟
محمدرضا جوان در سن 14 سالگی شاگرد شد و در سال 1327 بالاترین سطوح حوزه فقه و اصول ، فلسفه ، کلام و تفسیر را در مدرسه فیضیه و بعداً در مدرسه حجتیه در قم با آیات عالی سید روح الله موسوی دریافت کرد. خمینی ، محمد حسین بروجردی ، محمد حسین طباطب ، مرتضی مطهری ، شهاب الدین مرعشیه نجفی و عبدالجواد جبل عاملی.
کابینه مهدوی کنی که به استثنای وزیر کشور با ترکیب دولت شهید باهنر به مجلس پیشنهاد شد ، یک روز بعد منصوب شد و در سوم شهریور از نمایندگان مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت.
برای اولین بار ، شورا به طور جمعی تصمیم به تشکیل کابینه انتقالی گرفت و زمینه را برای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری فراهم کرد. این شورا به همراه محمدرضا مهدوی کنی ، سرپرست وزارت کشور ، از 20 ژوئن تا 3 آگوست 1981 مدیر اجرایی شدند و مقدمات دومین انتخابات ریاست جمهوری را فراهم کردند.
در اوج قیام مردمی علیه رژیم پهلوی ، در سازماندهی نیروهای انقلابی شرکت کرد. به دستور امام خمینی (ره) در آبان 1357 به عضویت شورای انقلاب اسلامی درآمد و در 12 بهمن به عضویت کمیته استقبال امام درآمد. او همچنین به عنوان رابط بین شورای انقلاب و دولت موقت عمل می کند. توسط دکتر مهدی بازرگان
مهدوی کنی به همراه سید محمد بهشتی ، محمد مفتح ، سید عبدالکریم ، موسوی ، اردبیلی و اکبر هاشمی ، رفسنجانی ، در زمینه علوم قرآنی به فعالیت های تحقیقاتی ، تحقیقاتی و مطالعاتی پرداخته اند. وی با برگزاری جلسات دوره ای و پیگیری فعالیت های م effectiveثر سیاسی ، سیاسی و تبلیغاتی ، نزد سید محمود طالقانی ، حسنه لاهوتی ، محمدجواد باهنر ، مرتضی مطهری و اکبر هاشمی رفسنجانی به تحصیل پرداخت. در سال 1348 ، به دستور پلیس ، کل کشور و کمیسیون حفاظت از تامین اجتماعی ، تهران ، از 25 شهریور 1354 به مدت سه سال از منبر اخراج و در شهر بوکان تبعید شد.
منابع:
مهدوی کنی در دوران تحصیل با اعضای فدائیان اسلام در قم ملاقات کرد و به مسائل سیاسی ، تبلیغات و تبلیغات روی آورد. اولین ملاقات محمدرضا با عوامل رژیم پهلوی در سال 1328 انجام شد که منجر به بازداشت و ضرب و شتم یک روزه وی توسط پلیس قم شد که با واکنش آیت الله بروجردی روبرو شد.
پس از ترور محمدعلی رجایی و محمدجواد باهنر ، آیت الله محمدرضا مهدوی کنی به دلیل تجربه موفق در برگزاری انتخابات به عنوان وزیر کشور ، از سوی شورای موقت ریاست جمهوری به عنوان سرپرست نخست وزیر به عنوان سرپرست نخست وزیر منصوب شد. وی در کابینه شهید باهنر وزیر کشور بود و با جایگزینی آیت الله علی اکبر ناطق نوری به عنوان وزیر کشور و معرفی سید هادی نژاد حسینیان به عنوان وزیر راه ، همین کابینه را به مجلس شورای اسلامی ارائه کرد. 1981 ، وی سرپرست کشور شد.
پس از برکناری بنی صدر از ریاست جمهوری ، محمدعلی رجایی نخست وزیر وقت در دومین انتخابات ریاست جمهوری به عنوان نامزد شرکت کرد. علاوه بر رجایی ، سید علی اکبر پرورش ، عباس شیبانی و حبیب الله عسگراولادی نیز تأیید شده اند. وی در دهه 1981 از حمایت اکثریت قریب به اتفاق احزاب و سازمانهای سیاسی و اجتماعی برخوردار بود ، بنابراین در دومین انتخابات ریاست جمهوری بدون هیچ گونه تبلیغاتی توانست در حدود 90 درصد آرا را به دست آورد.
آیت الله مهدوی در انتخابات 15 مارس 2011 برای هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری شرکت کرد و به عنوان رئیس آن مجلس انتخاب شد.
نخست وزیر موقت
بر اساس مواد 130 و 131 ویرایش اول قانون اساسی 1979 ، این شورا وظایف خود را انجام می دهد در صورتی که رئیس جمهور به دلیل اخراج ، استعفا ، غیبت ، بیماری یا مرگ از انجام وظایف قانونی خود جلوگیری کند. این اصول قانون اساسی در اصلاحیه 1989 تغییر کرد و از این پس ، در صورت استیضاح ، استعفا ، غیبت ، بیماری یا فوت رئیس جمهور ، مسئولیت ها با موافقت راهنما به معاون اول رئیس جمهور منتقل می شود. به