چه عواملی در بهبود شرایط بورس نقش دارند؟
اقتصاد در سال گذشته

یک کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: بازگشت اعتماد سرمایه گذاران، تلاش برای حذف قیمت گذاری اجباری، عدم تداخل در عرضه و تقاضا، تغییر قوانین فعالان بازار، کنترل افشای اطلاعات شرکت ها و نظارت بر نتیجه خصوصی سازی. بسیاری از صنایع از جمله گروه خودروسازی می توانند راه حلی برای بازار باشند. سرمایه به جایگاه واقعی خود خواهد رسید.
مسعود مهدیان کارشناس بازار سرمایه در خصوص ارزیابی خود از دستورالعمل ها و بخشنامه های تاثیرگذار بر بازار سرمایه در سال 1402 به خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا توضیح داد: بازار سرمایه و به طور کلی اقتصاد ایران در سال سال 1402 یکی از بدترین و راکدترین سالها بود. بورس اوراق بهادار تهران در ابتدای سال گذشته در ادامه روند مثبتی که از اواخر سال 1401 شکل گرفته بود شروع به فعالیت کرد و تا 27 اردیبهشت ماه شاهد رونق و افزایش حجم معاملات و روزهای سبز بودیم. یکشنبه بازار سهام. شاخص کل با افت 125 هزار واحدی رکورد بیشترین افت در تاریخ بازار سرمایه را به نام خود ثبت کرد.
وی ادامه داد: اما فعالان و سرمایه گذاران غافل از فاجعه ای که ناگهان به بازار آمد، با مصاحبه های جالب مسئولان درباره پس انداز برخی سود سهامداران مواجه شدند و این فروش انبوه را امری طبیعی دانستند. اما حدود 50 روز پیش خبر افزایش جریان محصولات پتروشیمی مصوب 27 اردیبهشت ماه در هیات وزیران منتشر شد و سرمایه گذاران را نگران کرد.
این کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: این اتفاق بار دیگر منجر به سوء استفاده سهامداران شده است که به دلیل این عدم اعتماد، شاهد کاهش شدید ارزش معاملات در ماه های پایانی سال 1402 و همچنین برداشت مستمر پول واقعی بوده ایم. . بازار و کاهش شدید قیمت ها در اکثر بخش ها. در واقع چه چیزی فراتر از تاثیرات اساسی (کاهش سود شرکتهای پتروشیمی و حتی زیان برخی از آنها) این تصمیم غیرکارشناسی به دلیل اینکه قیمت جهانی گاز در پایینترین حد خود قرار داشت و کاهش یافت. کاهش، شوک و ترس سهامداران. و به نوعی فرار از بازار با ایجاد حس فریب و غارت سرمایه آنها بود. که متأسفانه عامل اصلی روند نزولی و به تبع آن تخلیه نقدینگی تا پایان سال شد.
موج فشار فروش در بازار سرمایه
مهدیان افزود: اما مصوبه بعدی که در نیمه دوم سال تصویب و منتشر شد و ضربه جدیدی به بدنه بی جان بورس وارد کرد انتشار اوراق با نرخ 30 درصد بود که مطابق با نرخ انقباض سیاست تیم اقتصادی دولت برای افزایش نقدینگی و جلوگیری از تورم سرسام آور اتخاذ شد و موجی از فشار فروش را در بازار سرمایه به راه انداخت که باز هم باعث خروج نقدینگی از بورس تهران و رکود عمیقتر در سایر کشورها شد. بازارها
این کارشناس بازار سرمایه گفت: دو مورد ذکر شده از مهم ترین عواملی بود که در سال 1402 بر بازار سرمایه تأثیر بسزایی داشت، اما موارد دیگری از جمله تعیین قیمت اجباری، افزایش نرخ سود مالکیت مواد معدنی، افزایش نرخ سود بین بانک ها، فاصله نرخ دلار آزاد با نیم دلار (تأثیرگذار بر صنایع بورسی)، خصوصی سازی برخی از صنایع از جمله خودروسازی گروه و حاشیه سود آنها با شورای رقابت، همگی عواملی هستند که بر تحول تأثیرگذار بوده اند. از بازار سرمایه این ماه های آخر
تلاش برای تعیین قیمت های اجباری برای نظارت بر افشای شرکت ها
مهدیان در پاسخ به این سوال که به طور کلی برای بهبود شرایط بازار چه اقداماتی باید انجام شود، گفت: اولین عامل برای بهبود شرایط استفاده از راهکارهایی برای بازگرداندن اعتماد سرمایه گذاران و ایجاد بستر مناسب برای جذب رقابت، تلاش برای حذف قیمت گذاری اجباری است. حذف قوانین محدودکننده معاملات و عدم مداخله در عرضه و تقاضا، اصلاح قوانین بازارسازان و خرید و فروش الگوریتمی، نظارت بر افشای شفاف اطلاعات شرکت ها و کارایی خود بازار سرمایه و جلب اعتماد سرمایه گذاران می تواند موثر باشد. کمک بزرگ
وی بیان کرد: همچنین پیگیری به نتیجه رسیدن خصوصی سازی صنایع از جمله گروه خودرو نیز عامل دیگری است زیرا بازار به شدت تحت تاثیر این گروه است. بر این اساس همه این موارد البته و همچنین نظر بازارساز می تواند راه حلی برای رسیدن بازار سرمایه به جایگاه واقعی و جبران تاخیری که نسبت به سایر بازارهای موازی (که البته البته به خاطر ارزشش اینطور است) و در واقع نقش یک آینه تمام صفحه را ایفا می کند و نقش شفافی در اقتصاد کشور دارد.