چه زمانی حساب واحد خزانه داری به طور کامل اجرا می شود؟

حدود 10 ماه از پایان مهلت اتصال دستگاه ها به حساب واحد خزانه داری می گذرد، برخی از دستگاه ها هنوز حساب فرعی خود را مسدود نکرده اند.

در واقع ریشه بسیاری از ناهماهنگی های مالی و مشکلات بودجه ای کشور را می توان به هر نحوی در حساب واحد خزانه جستجو کرد که تاکنون مورد غفلت قرار گرفته است. به عنوان مثال، فساد مالی که فقط یک بار از برخی دستگاه ها درز می کند و حتی مدیران بالادستی از وقوع آن بی اطلاع هستند، ناشی از عدم شفافیت و پراکندگی حساب های دستگاهی است.
همچنین بی انضباطی مالی و اتلاف منابعی که در نهادهای دولتی توسط افراد مختلف و بدون توجه به کارایی منابع انجام می شود، منجر به کسری بودجه و استقراض از بانک مرکزی می شود. کسری بودجه همواره در همه دولت ها با مبالغ متفاوت وجود داشته و پیامدهای منفی آن در قالب تورم و کاهش ارزش پول ملی در کشور به وضوح قابل مشاهده است.
در حال حاضر اکثر دستگاه ها به حساب خزانه متصل هستند. اما تعداد کمی از آنها با پیشرو بودن دانشگاه های علوم پزشکی، حساب های فرعی خود را به حساب خزانه متصل نکرده اند.
چرا وزارت بهداشت تعلل می کند؟
البته وزیر بهداشت و برخی دیگر از مسئولان وزارت بهداشت هر بار که حساب ها را لینک می کنند به رسانه ها اعلام می کنند و با توجه به بزرگی حساب های دانشگاه های علوم پزشکی این کار زمان بر است، اما در عمل جدیت لازم برای بستن حساب های فرعی این دانشگاه ها که گردش مالی آنها زیاد است دیده نمی شود.
از طرفی جناب وزیر اقتصاد پایان آذرماه آخرین فرصت برای پیوستن دستگاه ها به حساب سلول خزانه است و پس از آن دستگاه های متخلف از خدمات بیت المال محروم خواهند شد. مهلت پایان آذرماه در حالی به پایان می رسد که طبق قانون در پایان فروردین ماه همه موسسات باید حساب های زیرمجموعه خود را مسدود می کردند و اکنون پس از گذشت حدود 10 ماه، دانشگاه های علوم پزشکی صحبت از گسترش دارند.
راه اندازی حساب واحد نقدی شامل دو مرحله است. اول افتتاح حساب در بانک مرکزی که تاکنون در اکثر دانشگاه ها انجام شده است و دوم مسدود شدن حساب های فرعی خارج از بانک مرکزی که تا اواسط اسفند ماه تکمیل می شود. اما اکنون شواهد نشان می دهد که به نظر می رسد باز هم این قانون مورد بی توجهی قرار گرفته و خبری از اجرای این قانون از سوی وزارت بهداشت گزارش نشده است.
طبق قانون، کلیه مؤسسات و مؤسساتی که به نحوی از وجوه عمومی استفاده می کنند، باید کلیه دریافت ها و پرداخت های خود را فقط از طریق حساب هایی که نزد بانک مرکزی افتتاح می شود، انجام دهند. بنابراین، دانشگاه های علوم پزشکی که از قضا بودجه قابل توجهی از دولت دریافت می کنند، از این حکم مستثنی نیستند و استدلال هیأت، مجوزی برای فرار از شفافیت نیست.
محسن برزوزاده، مدیرکل سابق خزانه داری کشور در این خصوص می گوید: طبق اطلاعاتی که از بانک ها به دست ما رسیده است، هنوز 2000 حساب فرعی مربوط به دستگاه ها از جمله عملیات اجرایی مجموعه منابع n وجود دارد. مربوط به حساب واحد نقدی نیست و دستگاه های اصلی ما دستگاه های علوم پزشکی هستند.
در قانون به صراحت آمده است که داشتن هرگونه حساب توسط مؤسسات در بانکی غیر از بانک مرکزی، تصرف غیرقانونی در وجوه و اموال دولت است. بنابراین نهادهای نظارتی مانند مدعی العموم باید با نهادهای متخلف برخورد کنند.
در مجلس نمایندگان از ابزارهای زیادی که در اختیار دارند صحبت می کنند که نهادهای متخلف را مجبور به اجرای قانون می کند. به عنوان مثال، حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس درباره برخورد با متخلفان گفت: عزل وزرایی که دستگاه های زیرمجموعه آن ها جدیت لازم برای نظارت بر اجرای قانون محاسبات واحدهای خزانه داری را نداشتند. در دستور کار شورای اسلامی قرار دارد».
شهریار حیدری، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز تاکید کرد: دیوان محاسبات به عنوان نهاد ناظر مجلس باید به این موضوع رسیدگی کند. مذاکراتی با دیوان محاسبات انجام شده و تلاش شده تا این اقدامات اجرایی شود چرا که دستگاه های نظارتی قطعا باید به این موضوع نگاه جدی داشته باشند. البته برای پیگیری این موضوع به سازمان بازرسی هم نامه نوشته ایم.»
جبار کوچکچی نژاد، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: کمیسیون برنامه و بودجه تصمیم گرفت گزارشی از شرکتها و دستگاههای دولتی که قانون حسابهای پرداختی به خزانه را اجرا نکردهاند، تهیه کند و از طریق دیوان محاسبات و سایر دستگاه های کنترلی، اقدامات لازم را با مدیران عامل این شرکت ها و عالی ترین مقام مسئول این دستگاه انجام خواهد داد.»
در حالی که ابزارهای زیادی برای برخورد با متخلفان وجود دارد و همه دستگاهها این قابلیت را داشتهاند که حسابهای خود را به حساب سلول خزانه متصل کنند. اما به نظر می رسد نهادهای نظارتی همچنان قصد برخورد جدی با دستگاه های متخلف را ندارند. با وجود این، انتظار می رود که نهادهای نظارتی در این زمینه اقدام کنند تا بودجه و منابع دولت در مسیر درست و با انضباط مالی سختگیرانه در سال آینده هزینه شود.