شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

چرا مرغ گران شد؟ • رکنا

دنیای اقتصاد نوشت: علاوه بر این، سالانه 1.5 میلیون تن تخم مرغ (به ارزش حدود 3 میلیارد دلار) در کشور تولید می شود که همراه با گوشت مرغ 5 میلیارد دلار ارزش افزوده ایجاد می کند و نقش مهمی در تولید ناخالص داخلی دارد. صنعت طیور و زنجیره تامین مرتبط با آن در 60 سال گذشته در کشور رشد خوبی داشته است و مجهز شدن به آخرین فناوری های موجود به یکی از مدرن ترین صنایع کشور تبدیل شده و صدها هزار متخصص را به کار گرفته است. منابع دارای بالاترین نرخ اشتغال در بین هر صنعت در کشور است. مهمتر از آن اینکه در مقوله ایمنی مواد غذایی که کلیدواژه و یکی از دغدغه های اصلی همه دولت های دنیاست، بار اصلی تامین پروتئین بر دوش صنعت طیور است و در این زمینه موفق شد مصرف سرانه 30 کیلوگرم گوشت مرغ برای 85 میلیون نفر جمعیت کشور ما جایگاه ویژه ای را در جهان به کشور می بخشد.

چگونه یک صنعت 10 میلیارد دلاری را نابود می کنید؟

سیاست های بی تدبیر و نادرست وزارت جهاد کشاورزی و علاوه بر آن قیمت های خودسرانه و اجباری، اقتصاد بخش کشاورزی را به شدت تحت تاثیر قرار داده است. طی دو سال گذشته با رشد منفی شدیدی مواجه بوده است و در سال 1400 به ترتیب 9/4 درصد و در سه فصل متوالی به ترتیب 2/1، 8/2 و 1/7 درصد کاهش یافته است. آخرین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران حاکی از از بین رفتن 307 هزار فرصت شغلی در بخش کشاورزی تنها در سال 1401 است که اتفاقی نادر محسوب می شود. صنعت طیور تحت فشار قیمت های اجباری بدون توجه به هزینه های تولید به صنعتی زیان ده تبدیل شده و با سرعت فزاینده ای فرصت های شغلی را از دست می دهد. تعداد مرغداری هایی که ورشکست شده یا تخمگذاری را متوقف کرده اند در ماه های اخیر به رکورد بالایی رسیده است.

مصداق بارز سیاست های مخرب دولت به ویژه وزارت جهاد کشاورزی، مدیریت قیمت گوشت مرغ پس از لغو ارز ۴۲۰۰ تومانی و به اصطلاح «جراحی اقتصادی» است. این یک مثال بسیار واضح از صنعت 10 میلیارد دلاری است که به امنیت غذایی، اشتغال پایدار و تولید ناخالص داخلی با ارزش افزوده بیش از 5 میلیارد دلار کمک می کند که امروزه حداقل 10 درصد از ظرفیت خود را در سال از دست داده است. به جلو نگاهی به شاخص پیشرو این صنعت یعنی تولید مرغ یک روزه به سادگی نشان می دهد که در فصل اول سال 2011 با افت 20 درصدی تولید گوشت مرغ نسبت به فصل اول سال گذشته مواجه خواهیم بود. این رویداد حاکی از کاهش تولید ناخالص داخلی است که نتیجه اجتناب ناپذیر آن از یک سو نابودی مشاغل، کاهش درآمد سرانه و تداوم و تقویت چرخه فقر و از سوی دیگر کمبود است. گوشت مرغ در کشوری که می تواند حداقل 700000 تن گوشت مرغ تولید کند.

چگونه به اینجا رسیدیم؟

در 21 مه 1401، سرانجام انتظارات به پایان رسید و در تحولی که به نظر می‌رسید آزادی صنعت طیور را از محدودیت تجارت ترجیحی و قیمت‌گذاری اجباری نوید می‌داد، اعلام شد که نهاده‌های صنعت طیور از هم‌اکنون وارد خواهد شد. عرضه ارز نیمایی تنها در این تاریخ انجام می شود، هر دلار حدود 25 هزار تومان محاسبه می شود. در این زمینه باید به چند نکته اشاره کرد.

اول: یک روز قبل از حذف ارز ترجیحی، قیمت توافقی گوشت مرغ برای مصرف کننده 31 هزار تومان تعیین شد که از مهر ماه 1400 به قوت خود باقی است و در عین حال اثر افزایش 57 درصدی داشت. . در قیمت تمام شده نیروی کار (مصوب شورای عالی کار) و افزایش 35 درصدی حمل و نقل و انرژی لحاظ نشد و این امر اعتراض تولیدکنندگان و اتحادیه های مرتبط را به دنبال داشت. احتمالا منطقی ترین راه برای محاسبه قیمت سفارش جدید این بوده است که عوامل ذکر شده علاوه بر افزایش قیمت خوراک و جوجه یکروزه به دلیل افزایش قیمت نهاده ها را در نظر گرفته و سپس اثر آن را اعمال کنیم. به فینال هزینه تولید گوشت مرغ یک استاندارد بین المللی پذیرفته شده است که بیان می کند 70 درصد هزینه خوراک بر تولید گوشت مرغ تأثیر می گذارد.

اما در عین حال قیمت مرغ برای مصرف کننده 5000 و 9900 تومان، حداقل ارز 6 برابر، قیمت غذا 3.6 و قیمت یک جوجه در روز افزایش یافت. 3 بار و تنها با احتساب افزایش قیمت خوراک، نشان داده شد که قیمت گوشت مرغ باید حداقل 77 هزار و 500 تومان برای مصرف کننده باشد. با وعده اصلاحات بیشتر از سوی وزیر جهاد کشاورزی وقت، این قیمت تا مهر 1401 تصویب شد و در مهرماه با افزایش تنها 5 درصدی، تنها مورد پذیرش هیچ یک از اتحادیه ها قرار نگرفت. و هر کدام 63000 تومان یا دوباره رفع می کند. کیلویی بین 12 تا 15 هزار تومان برای تولیدکننده ضرر داشت و این قیمت تا امروز ثابت مانده است. بنابراین دولت از فشار بودجه ارز ترجیحی خلاص شد. اما قیمت خوداظهاری اجباری به بخش تولید تحمیل شد و با زیان سنگین انگیزه تولیدکنندگان را از بین برد.

دوم: میزان کسری سرمایه در گردش صنعت طیور که قرار بود بلافاصله پس از برداشت 4200 تومانی جبران شود 30000 میلیارد تومان برآورد شد که قرار بود با پرداخت تا سقف 20000 میلیارد تومان از طریق بانک کشاورزی جبران شود. . . در عمل حتی 50 درصد از این مبلغ برای وام های کم بهره تامین نمی شد و تنها بخشی به تولیدکنندگان خرد پرداخت می شد و آن هم با مبلغ ناچیزی. این کمبود شدید سرمایه در گردش که به دلیل زیان هنگفت فعالان صنعت افزایش یافته است، یکی دیگر از عوامل کاهش چشمگیر ظرفیت در صنعت طیور طی سال گذشته بوده است.

سوم: مشخص بود که بعد از افزایش قیمت گوشت مرغ، میزان تقاضا کاهش می یابد. بر این اساس بارها به صورت کتبی از مقامات مسئول درخواست شد تا نسبت به حفظ تقاضا و ادامه تولید اقدام مقتضی انجام دهند. از جمله پیشنهاد شده است که برای حفظ تقاضا در بخش مصرف عمومی، جوایز خرید در قالب بروشورهای پروتئینی با تاکید ویژه بر گوشت مرغ به حداقل سه دهم شرکت ها تعلق گیرد.

همچنین پیشنهاد خرید و تامین ذخایر استراتژیک از تولیدکنندگان داخلی برای مصارف دولتی و در نهایت پیشنهاد شد اقداماتی برای توسعه و تقویت صادرات گوشت مرغ انجام شود. نه تنها هیچ یک از این پیشنهادات و توصیه‌ها به گوش عموم نرسید، بلکه در واقع اعلان جنگ تمام عیار علیه تولید بود. نه تنها بروشور محصول توزیع نشد و صادرات گوشت مرغ ممنوع شد، بلکه 260 هزار تن گوشت مرغ منجمد معادل 10 درصد ظرفیت تولید ملی گوشت مرغ برای تامین ذخایر استراتژیک و با قیمت 40 هزار وارد کشور شد. تومان و گاهی کمتر یا 30 درصد گوشت مرغ داغ زیر قیمت مجاز فروخته می شود. این مشکل منجر به کاهش شدید قیمت گوشت مرغ در نیمه دوم سال 1401 شد. بنابراین تولیدکنندگان در مدت مذکور مرغ را حدود 20 درصد زیر قیمت مصوب فروختند و متحمل ضرر و زیان زیادی شدند.

طبیعی بود که با این ضرر هنگفت تقاضای جوجه کشی کاهش یابد و سیگنال منفی به ابتدای زنجیره تامین یعنی مرغ مادر ارسال شود. در بهمن ماه که معمولاً اولین فصل جوجه یکروزه است، تقاضا برای جوجه یکروزه به شدت کاهش یافت و قیمت به یک سوم قیمت تمام شده کاهش یافت. ابتدا، سازمان درگیر تلاش کرد با جمع آوری تخمک های بارور شده و جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت، عرضه را با تقاضا مطابقت دهد. اما از آنجایی که بحران بسیار عمیق تر از حد تصور بود، این روش جواب نداد و در نتیجه بسیاری از گله های مولد از بین رفتند و در مقطعی تخم های بارور شده برای جوجه ریزی فرستاده نشدند. (به صورت تخم مرغ خوراکی فروخته می شود). از سوی دیگر، عدم امکان تامین به موقع و کافی نهاده ها به ویژه در ماه های پایانی سال 1401 و همچنین بحران گاز و برق، همگی از عوامل تشدید خسارت به بخش طیور و پیامدهای آن هستند. ، کمبود گوشت مرغ و صف در مراکزی که در حال حاضر عرضه می شوند وجود داشت.

این گونه است که یک صنعت 10 میلیارد دلاری با قیمت های اجباری و سلب مالکیت نرم بخش خصوصی توسط دولت در آمیخته ای از توهمات و بی کفایتی حرفه ای کارکنان دولت تسخیر می شود و تولید و مشاغل آن از بین می رود.

جالبتر اینکه متولیان حوزه طیور به جای ارائه نسخه به عنوان طرحی برای نجات این بخش، با سوء استفاده از دورنمای ناقص سال، به جای توجه به مسئولیت خود در حوزه سیاست های مالی و پولی، بر شدت بخشیدن به این امر افزوده اند. کاهش قیمت. ارکان تورم به تولیدکنندگانی که آن را حرفه‌ای کرده‌اند فشار می‌آورند و این بار در مصاحبه‌های خود از طرح واردات 50 هزار تنی گوشت مرغ گرم صحبت می‌کنند، همان‌طور که برای گوشت قرمز پس از عملیات تخریب تولید کردند. در این منطقه. از منظر مرغداران مستأصل، نفوذ «مافیای واردات»، وزارت جهاد کشاورزی را عامل تأسیس سازمان بازرگانی (بخوانید سازمان واردات) کرد. ظاهراً وزیر محترم فراموش کرده بودند که در زمان روی کار آمدن در دولت جدید وعده امنیت، اقتدار و حاکمیت غذایی را داده بودند و امروز با تصمیمات ایشان شرایطی به وجود آمده که ما به یک کشور کاملاً وابسته به ویژه در زمینه دریافت پروتئین های حیوانی . در واقع نه تنها قدمی برای تحقق وعده های آنها برداشته نشد، بلکه سنگرهایی را که در گذشته بی زحمت فتح کرده بودیم، یکی یکی با بی دقتی مدیریت رها کردیم.


اخبار خبرگزاری رکنا

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

تولید کننده میز تحریر و میز کامپیوتر چوبی

میز تحریر چوبی و میز کامپیوتر چوبی؛ قلب تپنده هر فضای کاری و آموزشی در …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *