نتایج این بررسی ها نشان می دهد که افزایش سهم نان پس از افزایش قیمت این محصول در سبد اقشار کم درآمد حاکی از جایگزینی این محصول با سایر مواد غذایی ضروری است. این معضل علاوه بر عوارض سوء تغذیه و مشکلات ناشی از آن، به نوعی نشان دهنده لزوم پرهیز از دستکاری قیمت نان است.
در این راستا، پژوهشگران دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران و دانشگاه الزهرا(س) تحقیقی را انجام دادند که در آن اثرات بی ثباتی قیمت بر یکی از نیازهای اساسی غذایی مردم یعنی نان بر امنیت غذایی و… سلامت روان خانوارها مورد مطالعه قرار می گیرد.
به گفته کارشناسان، بر اساس منشور جهانی امنیت غذایی، کشورها در طیف پرخطر، پرخطر، متوسط و کم خطر قرار می گیرند. بر اساس این تقسیم بندی، ایران وضعیت چندان خوبی ندارد. این بدان معناست که اگرچه عرضه مواد غذایی در کشور به صورت کمی پاسخگوی نیاز مصرفی است، اما ترکیب جدول مصرف کننده با نیاز سلولی تناسبی ندارد. افزایش سطح عمومی قیمت ها نیز تأثیر متفاوتی بر مصرف گروه های درآمدی مختلف و کاهش قدرت خرید و در نتیجه تنگ کردن سفره خانوارها دارد. تغییر عادات غذایی خانوارها به دلیل فشار پرهزینه تورم مواد غذایی می تواند مقدمه ای برای ناامنی غذایی و فقر باشد.
در این تحقیق ابتدا کشش قیمت نان با استفاده از سیستم تقاضای ایده آل برآورد شده و سپس بر اساس نتایج رفتار خانوارها، شبیه سازی تغییر رفتار خانوارها در مواجهه با افزایش قیمت نان با رویکردی به نام شبیه سازی فاکتوریل می باشد. .
به گفته محققان، «از دیگر اقدامات دولتها در این زمینه میتوان به سیاستهایی با هدف تثبیت قیمت مواد غذایی بهویژه برای دهکهای کم درآمد از جمله پوشش بیمهای، امنیت غذایی و «تخصیص کسری مواد غذایی» اشاره کرد. برای درآمد و گسترش پوشش بیمه ای و تامین اجتماعی برای دهک های پایین تا مردم بتوانند هزینه های درمانی خود را کاهش دهند و بیشتر درآمد خود را صرف غذای سالم و پایدار کنند.
به گزارش ای بی اس نیوز، دریافت تغذیه خوب از طریق رژیم غذایی لازم نیست پیچیده باشد. تعادل به معنای مصرف مقادیر کافی از مواد مغذی مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع به معنای مصرف انواع مختلف غذا است. سن 7 تا 15 سالگی سال هایی است که برای رشد سریع باید غذای کافی تهیه شود که اهمیت توجه به تغذیه در این دوران را دو چندان می کند. عادات غذایی سالم در این دوران باعث افزایش سطح سلامت، رشد و قدرت فعالیت ذهنی می شود و از عوارضی مانند کم خونی فقر آهن، چاقی، اختلالات گوارشی و پوسیدگی دندان در کوتاه مدت و بیماری های مزمن و خطرناک درازمدت پیشگیری می کند.
آنها گفتند: “یکپارچه سازی سیستم حمایت اجتماعی برای ارائه حمایت های تغذیه ای از گروه های آسیب پذیر و محروم در جامعه، کلید استفاده حداکثری از منابع کمیاب در دسترس است.” در این راستا، معافیت های مالیاتی اعطا شده به موسسات خیریه ای که چنین خدماتی را ارائه می دهند، می تواند اثرات تشویقی مهمی داشته باشد. همچنین نیاز به تشکیل ستاد امنیت غذایی که شامل وزارتخانه های تولیدی مانند کشاورزی، بازرگانی و وزارت بهداشت است که وظیفه نظارت بر کیفیت تغذیه جامعه را بر عهده دارد، وجود دارد تا اطمینان حاصل شود که نیازهای غذایی بخش های مختلف جامعه تامین می شود. جامعه برآورده می شوند. ملاقات. این کارکنان وظیفه دارند بر تغذیه خانوارها به ویژه خانوارهای کم درآمد نظارت کنند تا از دسترسی کافی به تغذیه اطمینان حاصل کنند.»
این نتایج تحقیقات علمی که بار دیگر بر اهمیت تثبیت قیمت نان بهعنوان یک محصول غذایی بسیار مهم در سبد غذایی مردم تاکید میکند، در مجله پژوهشی پایه و بالینی «دانشور پزشکی» منتشر شد. متعلق به دانشگاه شاهد
به گفته زینب واعظ مهدوی، محقق دانشکده مدیریت و اقتصاد، واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران و سه تن دیگر از همکاران در این پژوهش، «یک محصول به اصطلاح گیفن برای این گروه در نظر گرفته شده است».
نان بدون شک جایگاه برجسته ای در سبد غذایی خانوارهای ایرانی دارد و هر تغییری در قیمت آن می تواند آسیب های زیادی به خانواده ها وارد کند. محققان در سراسر کشور این موضوع را از منظر پژوهشی بررسی کرده اند.
absnews
وی گفت: یکی از ابزارهای تامین امنیت غذایی ایجاد یک سیستم حمایتی یکپارچه و منسجم در کشور است. در این راستا لازم است اقدامات پراکنده توسط نهادهای مختلف دولتی، دولتی و مردمی برای کمک به اقشار آسیب پذیر هماهنگ شود.
گیفن به این معناست که نان کالایی است که اگر قیمت آن افزایش یابد، مردم بیشتر از آن مصرف می کنند که این امر خلاف قانون تقاضا است. بنابراین، بر اساس این تحقیقات، پس از افزایش قیمت نان، تورم قیمت تمام شده نان در بودجه بیست و پنجم، بیش از 5 برابر تورم بیست و پنجم است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز