وی با اشاره به سیاست های محدودیت وارداتی که در سال های اخیر در اقتصاد ایران وجود داشته است، گفت: با توجه به محدودیت های ارزی و سیاست های اعمال شده از سوی دولت ها متوجه می شویم که نه تنها کالاهای ممنوعه، بلکه حتی بسیاری از کالاهای مصرفی مشمول ممنوعیت واردات هستند. وقتی با ممنوعیت واردات بیش از 2000 قلم کالا مواجه هستیم، تنها به این معناست که واردات رسمی را محدود کرده ایم و بر تقاضای نهایی در بازار تاثیری نداشته ایم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین ادامه داد: اگرچه حمایت از تولید داخلی به عنوان یک نیت خیرخواهانه علاوه بر مدیریت منابع ارزی در سیاست های محدودیت واردات نیز نقش داشته است، اما سوال اینجاست که با تقاضای واقعی چه باید کرد. برای کالاهای قاچاق وقتی با ممنوعیت واردات لوازم خانگی گرفته تا لوازم بهداشتی و اسباب بازی مواجه می شویم، به این معنا نیست که این محصولات دیگر تقاضای نمونه خارجی ندارند، بلکه حتی در میان اکثر خانواده ها، گاهی خرید از غریبه صورت می گیرد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین گفت: برای انتظار موفقیت قاطع طرحهای مبارزه با قاچاق، باید ریشههای شکلگیری و ضرورت قاچاق در اقتصاد ایران حذف شود.
انتهای پیام
مجیدرضا حریری در گفت وگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: وقتی به عملکرد اقتصاد ایران در چند سال گذشته نگاه می کنیم، دو موضوع در شکل گیری کانون های قاچاق نقش اساسی داشته است. یک موضوع بحث این است که آیا نیاز به کالای قاچاق از بین نمی رود و موضوع دیگر به نحوه نظارت بر این حادثه مربوط می شود.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین، رصد تراکنش های بانکی را یکی از محورهای اصلی مبارزه با قاچاق دانست و گفت: در این زمینه نیز با دو محور مختلف مواجه هستیم که باید از دلار برای قاچاق استفاده کرد. . از سوی دیگر این قاچاقچیان چه در سطح کلان و چه در سطح خرد به هر حال پول خود را وارد شبکه بانکی می کنند و برای تردد مجدد باید تقاضای ارز را ثبت کنند. در صورتی که طبق تجربه همه کشورها، تراکنش های بانکی را رصد کنیم و مردم موظف به ارائه توضیحات مبسوط برای نقل و انتقال مبالغ کلان، نه تنها در رابطه با قاچاق، بلکه حتی در مورد مسائلی مانند پولشویی هستند. از مسائل حل خواهد شد
حریری با بیان اینکه تا زمانی که این ساختار تغییر نکند سطحی از قاچاق وجود دارد، تصریح کرد: در این فضا برای مبارزه با قاچاق باید به سراغ اصول کلان رفت. در اینکه برخی از قاچاقچیان وارد کشور می شوند شکی نیست، اما سوال ما اینجاست که چه میزان از قاچاق چند میلیارد دلاری است و البته چه کسانی از این افراد برای واردات کالا استفاده می کنند؟
حریری خاطرنشان کرد: بحث تجارت سیاه یا کالاهای ممنوعه در اکثر کشورها مطرح است، اما اولاً این کالاهای ممنوعه مانند ایران به بیش از 2000 قلم کالا محدود نمی شود، ثانیاً سؤالاتی مانند تعرفه های بالای واردات که شرایط را برای پنهان کاری فراهم می کند. صرافی ها اجرا نمی شود و در نهایت شبکه بانکی با نظارت بر صرافی ها اجازه جابه جایی پول های سنگین را نمی دهد. بنابراین محدود کردن قاچاق مستلزم محدود کردن بسترهای ایجاد شده و نظارت دقیق بر نحوه انتقال پول است، موضوعی که متاسفانه در ایران چندان مورد توجه قرار نگرفته است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز