میشم مهرپور کارشناس اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، با اشاره به الگوی ایران برای محدود کردن صادرات گاز به روسیه با پذیرش روبل، اظهار داشت: مطابق با حمایت، حمایت و ارتقای ارزش. از ارز، صادرات ریال نیز در ایران پیشنهاد شده است.
مهرپور با بیان اینکه روسیه در زمینه فروش گاز به کشورهای اروپایی انحصار دارد، گفت: اما روسیه نتوانست این قاعده را در مورد سایر محصولات صادراتی خود اعمال کند. کشور ما در هیچ یک از بازارها ویژگی منحصر به فرد بودن را ندارد که بر اساس آن شرایط جدیدی را برای صادرات کالا تعیین کند.
وابستگی اروپا به گاز دلیل اصلی موفقیت صادرات روبل است
نگاهی اجمالی به تفاوتتفاوت های اساسی بین اقتصاد روسیه و ایران
این کارشناس اقتصادی افزود: اقتصاد ایران و روسیه در دو موضوع نرخ نقدینگی و تورم مشابه نیستند. به عنوان مثال، انباشت نرخ تورم در روسیه طی سه سال گذشته به 20٪ نرسیده است. اما در ایران به حدود 150 درصد می رسد و این در مقایسه نقدینگی دو کشور نیز صادق است.
ریال یک نسخه با نتایج متناقض صادر می کند
این کارشناس اقتصادی با مقایسه اقتصاد ایران و روسیه گفت: حجم و سهم اقتصاد روسیه در دنیا از اقتصاد ایران بیشتر است و وجود محصولی مانند گاز که کشورهای دیگر به شدت به آن وابسته هستند بی نظیر است. در روسیه؛ این دو مورد دلیلی برای تقویت ارزش پول روسیه در دوران تحریم های اقتصادی این کشور شد.
مهرپور گفت: طبیعتا تحریم های کوتاه مدت نمی تواند منجر به افزایش ارزش یا قدرت پول ملی یک کشور شود. اما در روسیه اتفاق افتاد. با این حال، واکنش و اقدامات مناسب دولت روسیه در قبال تحریم ها قابل انکار نیست.
مهرپور در پایان بیان کرد: اگر اقدامی در اقتصاد کشوری موفق باشد دلیل بر موفقیت آن در اقتصاد دیگری با ویژگی ها و مختصات متفاوت نیست. به همین دلیل الگوی موفق اجرا شده در اقتصاد روسیه در ایران قابل اجرا نیست.
واکنش موثر روسیه به محدود کردن تحریم ها
وی ادامه داد: برای این منظور ابتدا باید روند و مسیری که طی چند ماه گذشته در مدل روسیه طی شده بررسی شود و پس از شناسایی ویژگی های منحصر به فرد روسیه به این نتیجه رسید که امکان پیاده سازی این مدل در کشور وجود دارد. اقتصاد ایران یا نه ? البته بررسی ها نشان می دهد که هیچ شباهتی بین اقتصاد ایران و روسیه برای موفقیت در این زمینه وجود ندارد.
مهرپور با اشاره به عوامل تعیین کننده نرخ ارز در اقتصاد کشورهای مختلف، تصریح کرد: افزایش نرخ ارز در یک اقتصاد نتیجه شاخص هایی مانند میزان نقدینگی و نرخ تورم است، بنابراین نوسانات در نرخ ارز در یک اقتصاد با تورم و نقدینگی بالا، با اقتصاد دیگر که تورم بسیار کمتر است متفاوت است.
وی با بیان اینکه برخی از اقدامات روسیه خارج از ضوابط علمی بوده است، گفت: عرف کشورهای توسعه یافته در شرایط عادی افزایش یا کاهش نرخ سود با ارقام زیر یک درصد است. اما واکنش بانک مرکزی روسیه به تحریم ها دو برابر شدن نرخ بهره و افزایش آن بین 10 تا 20 درصد بود.
مهرپور با اشاره به وابستگی اروپا به گاز روسیه تصریح کرد: نسخه خاصی ممکن است در دو اقتصاد پاسخ های متفاوت و متناقضی داشته باشد. دلیل موفقیت روسیه در تقاضای فروش گاز به کشورهای اروپایی با روبل، وابستگی شدید کشورهای اروپایی به گاز روسیه و نبود جایگزین برای عرضه آن بود. به همین دلیل روسیه توانست این شرط را در این مبادله تعیین کند.
absnews
وی ادامه داد: با فرض اینکه بهترین و ارزان ترین محصولات فقط در یک کشور موجود باشد، صادرکننده می تواند نحوه فروش و قیمت گذاری محصولات را به خریدار دیکته کند. اما در صورتی که ده ها کشور دیگر این محصول را داشته باشند، دیگر کشور صادرکننده تنها کشوری نیست که شرایط را تعیین می کند.
وی در این زمینه افزود: اما روسیه در طول زمان وضعیت را تغییر داده است; به طوری که رکورد 6-7 سال گذشته روسیه شکسته شد و برابری هر دلار به 55 روبل رسید. البته به نظر می رسد این امر به دستور و با دستور دولت روسیه انجام شده تا از نظر روانی تبعات تحریم ها بر اقتصاد روسیه رفع شود.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان می کند: به عنوان مثال اگر روسیه این شرط را برای صادرات قطعات خودرو وضع می کرد، مورد پذیرش واردکنندگان قرار نمی گرفت. زیرا کشورهای دیگری جایگزین روسیه بودند.
این کارشناس اقتصادی با اشاره به رویارویی روسیه و اوکراین گفت: در زمان جنگ هر دلار آمریکا 80 روبل روسیه بود؛ در حالی که هر دلار آمریکا در زمان جنگ 80 روبل روسیه بود. اما پس از چند روز ارزش روبل روسیه به حدود 140 روبل در ازای هر دلار کاهش یافت و بیش از 40 درصد از ارزش خود را از دست داد.