این گفتگو/مسئول وزارت اقتصاد پاسخ داد:

مدیرکل دفتر بنگاه های دولتی وزارت اقتصاد گفت: زیان بنگاه های دولتی به دلیل عملکرد ضعیف هیات مدیره نیست، بلکه بیشتر به دلیل قیمت گذاری اجباری و راه اندازی است.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، 24 فروردین ماه سال جاری صورت های مالی 521 شرکت دولتی و دولتی در سامانه کدال منتشر شد.
بر اساس اعلام وزارت اقتصاد، از مجموع 521 صورت مالی منتشر شده، 187 صورت مربوط به موسسات و موسسات عمومی غیردولتی، 42 مورد مربوط به تامین اجتماعی، 44 مورد مربوط به صندوق بازنشستگی کشوری، 27 مورد مربوط به سازمان شهید است. بنیاد و 74 زیر مجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت هستند.
همچنین از این 521 صورت 232 مورد مربوط به شرکت های تابعه بانک های دولتی و 14 صورت زیر نظر سازمان های مناطق آزاد است. 59 مورد نیز زیر مجموعه های شرکت های دولتی است.
** وزارت اقتصاد در سال گذشته چگونه شفاف سازی کرد؟
سال گذشته صورت های مالی حسابرسی شده شرکت های سهامی عام دو بار در سامانه کدال منتشر شد، یک بار در مهرماه و دیگری در دی ماه. 396 شرکت در دور اول و 207 شرکت در دور دوم.
به عبارت دیگر در سال 1401 صورت های مالی 603 شرکت دولتی غیر بورسی منتشر شد که شامل صورت های مالی 400 شرکت دولتی است که سهام آنها در بورس نیز عرضه می شود و باید در کدال منتشر شود که در مجموع بیش از هزار شرکت دولتی تحت عنوان کنترل دولت در کدال صورتهای مالی واضحی داشت.
این در حالی است که در 2 سال قبل (1400) وزارت اقتصاد کلیه صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتها برای سالهای 1398 و 1399 را که در مجموعه وزارت اقتصاد موجود بود منتشر کرده بود که در مجموع به 198 رسید. .
** شرکت های دولتی؛ بودجه ساز یا بودجه خوار؟
به گفته کارشناسان، شرکت های دولتی حدود 60 درصد از بودجه دولت را تشکیل می دهند. دلیل سهم بالای شرکت های دولتی از بودجه کشور این است که این بنگاه ها از درآمد خود گذرانده و درآمد آنها در بودجه عمومی کشور لحاظ می شود.
**مدیرکل دفتر شرکت های دولتی وزارت اقتصاد: روند انتشار صورت های مالی شرکت های دولتی در سال جاری ادامه دارد.
در همین راستا، محمد عنبری، مدیرکل دفتر شرکت های دولتی وزارت امور اقتصادی و دارایی در گفتگو با خبرنگار حوزه اقتصاد خبرگزاری آنا، درباره صورت های مالی اخیر منتشر شده گفت: آخرین هفته گذشته، آخرین مجموعه صورتهای مالی حسابرسی شده شرکتهای دولتی و دولتی مرتبط با عملکرد سال 1401 در سامانه کدال منتشر شد که در روزهای پایانی سال قبل تهیه شده بود، اما انتشار آن به اولین کار موکول شد. روزهای سال نو
وی ادامه داد: وزارت اقتصاد در نظر دارد امسال نیز این روند را ادامه دهد. این در قانون بودجه 1402 آمده و سیاست دولت بر محوریت شفافیت است.
**شفافیت در کوتاه مدت منجر به انضباط مالی نمی شود
این مقام مسئول در پاسخ به این سوال که آیا انتشار صورت های مالی شرکت های سهامی عام تاثیری در برقراری انضباط مالی این شرکت ها داشته است؟ وی بیان کرد: انتشار صورتهای مالی در کوتاهمدت منجر به انضباط مالی در این شرکتها نمیشود، اما در بلندمدت هم جامعه نخبگان این شرکتها را به مطالبه اصلاحات حاکمیتی و هم نهادهای نظارتی برای تعامل دولت و دولت تحریک میکند. شرکت های مستقل برای اصلاح این فرآیندها.
وی ادامه داد: افشای صورتهای مالی و شفافسازی شرکتهای سهامی عام تکهای از پازل بزرگتری است که اگر همه قطعات آن اعم از اجرای حاکمیت شرکتی، اصلاح فرآیندها و انضباط مالی و… اجرا شود، میتوانند از فضای فعلی بیرون بیایند. گاهی اوقات وضعیت هرج و مرج تبدیل می شود
مدیرکل دفتر بنگاه های دولتی وزارت اقتصاد یادآور شد: آیین نامه انضباط مالی بنگاه های دولتی اولین بار در سال گذشته تصویب شد که هم محدود بود و هم منقضی شده بود.
وی تاکید کرد: در حال تدوین آییننامه کاملتری هستیم که تا یکی دو ماه دیگر برای تصویب و ابلاغ به هیات دولت بری ارسال میشود.
به گفته عنبری، 453 شرکت دولتی و 1400 شرکت از جمله شرکت های مستقل تحت نظارت دولت شناسایی شده اند.
** قیمت گذاری اجباری دلیل زیان اکثر شرکت های سهامی عام است
این مقام مسئول در وزارت اقتصاد گفت: هیچ یک از شرکت های سهامی عام ورشکسته نیستند و باید حکم ورشکستگی صادر شود اما بر اساس صورت های مالی منتشر شده برخی از این شرکت ها زیان ده هستند که لزوماً به معنای عملکرد ضعیف شرکت هاست. هیئت مدیره، اینها شرکت نیستند.
وی بیان کرد: برخی شرکتها ممکن است عملکرد درخشانی داشته باشند، اما به دلیل قیمتگذاری واگذاری سودآور نیستند، عمدتاً شرکتهای آب و برق منطقهای زیرا هزینه تولید محصولات آنها بسیار بیشتر از هزینهای است که از مشترکان خود دریافت میکنند. ; یا مثلاً شرکت بازرگانی دولتی مجبور است گندم را با قیمتی چند برابر قیمتی که برای تولید نان به مردم عرضه می شود از کشاورزان بخرد که به هر حال این شرکت ضرر می کند اما دولت فشارهای تورمی کمتری را به مردم تحمیل کند. کالاهای اساسی را با یارانه تامین می کند.
**هشدار به هیات مدیره شرکت های سهامی عام زیان ده: زیر ذره بین هستید!
عنبری اذعان داشت: البته قبول داریم که برخی شرکت های دولتی عملکرد ضعیفی دارند و هیات مدیره این گونه شرکت ها نباید عملکرد ضعیف خود را پشت جوایز تکلیفی و تکلیفی پنهان کنند. دولت و وزارت اقتصاد این پرونده را در دست گرفته اند و به طور مرتب بر فعالیت این شرکت ها نظارت دارند. ضمن اینکه برنامه ریزی منسجمی برای رفع مشکلات این شرکت ها و کاهش زیان آنها داریم.
absnews