چرا بانک های خصوصی مسکن را تامین مالی نکردند؟
دبیر کانون بانک های خصوصی گفت: علت عدم پرداخت مسکن توسط بانک های خصوصی، نبود شرایط لازم برای پرداخت و تاخیر در اجرای سامانه مورد نظر وزارت راه و ساختمان، شهرسازی و بانک ها ورشکست نشدند و شکایت نکردند.
محمدرضا جمشیدی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره علت پرداخت نشدن وجوه ساخت مسکن از سوی بانک های خصوصی اظهار کرد: اگر بگویم بانک های خصوصی در این زمینه مقصر نیستند، ممکن است برخی فکر کنند که من مغرضانه صحبت می کنم، کدام یک از این دو بانک خصوصی البته مبنایی وجود دارد اما واقعیت این است که قانون افزایش تولید مسکن در سال 1400 تصویب شد و بر اساس آن هزینه های ساخت باید توسط بانک ها پرداخت می شد.
وی افزود: در این راستا بانک مرکزی سهمیه هر بانک از این تسهیلات را مشخص کرد، اما شرط اساسی و لازم برای استفاده از این تسهیلات این بود که وزارت راه و شهرسازی سامانه ای ایجاد کند که متقاضیان بتوانند درخواست خود را ثبت کنند. در آن و وزارت راه و شهرسازی نیز این درخواست را بررسی و تایید می کند.
دبیر کانون بانک های خصوصی ادامه داد: پس از تایید این درخواست توسط وزارت راه و شهرسازی، در یکی از بانک هایی که سهمیه آن تمام نشده معرفی می شود و این بانک موظف است ظرف مدت آن را پرداخت کند. 10 روز بر اساس قانون جهش تولید مسکن این کار و پرداخت این وام سامانه ای است که وزارت راه و شهرسازی باید طراحی می کرد.
وی خاطرنشان کرد: در آذرماه سال گذشته و بهمن ماه سال گذشته، یک سال پس از تصویب این قانون، در پی پیگیری های بانک های خصوصی، وزارت راه و شهرسازی نامه ای به بانک مرکزی نوشت که بر این اساس اعلام شد که سامانه مورد نظر در حال راهاندازی است و چندین بانک بزرگ اعلام کردند که با آنها مذاکره کرده و در حال مذاکره با بانکهای دیگر است، بنابراین بر اساس این مکاتبات رسمی در بهمن ماه سال گذشته سامانه مورد نظر هنوز راه اندازی نشده و فقط به صورت استثنایی با چند بانک مذاکره شده است.
جمشیدی گفت: این سامانه از اواخر سال گذشته راه اندازی شد و امکان معرفی نامزدها وجود نداشت. وی گفت: حتی داوطلبان هم نتوانستند وارد سامانه شده و درخواست خود را ثبت کنند، بنابراین امکان انجام تعهدات بانک ها و پرداخت تسهیلات وجود نداشت. البته این سامانه از ابتدای سال جاری راه اندازی شد، اما وزارت راه و شهرسازی به کسی معرفی نکرد. بنابراین کوتاهی وزارت راه و شهرسازی در انجام وظیفه ربطی به کوتاهی بانک های خصوصی ندارد. حتی پس از ارائه متقاضیان، شرط اساسی این است که متقاضی معرفی شده دارای شرایط دریافت وام باشد که یکی از این شرایط، تخصیص زمین به متقاضی است.
وی افزود: در آن زمان بود که برخی از متقاضیان ارائه شده نتوانستند از وام استفاده کنند، زیرا منجر به انعقاد قرارداد با بانک نمی شد و حتی در صورت انعقاد قرارداد، شرایط لازم وجود نداشت. زیرا یک سوم پروژه ساختمانی باید اجرا می شد و برای 70 درصد باقیمانده نصب در نظر گرفته شد، زیرا طبق روال بانکی بانک مورد نظر باید اطمینان حاصل کند که این وام در ساخت مسکن استفاده می شود تا فرد انجام دهد. نمی بینم نصب دیر است
دبیر کانون بانک های خصوصی در پاسخ به این سوال که آیا بهبود فیزیکی 30 درصدی در قانون رونق املاک لحاظ شده است یا خیر؟ وی تصریح کرد: این شرط در قانون پرش به مسکن نیست، بلکه شرط و رویه بانک هاست، البته بانک مرکزی در دستورالعمل مشارکت مدنی تصریح کرده است که یکی از قراردادهایی است که می توان برای پرداخت تسهیلات ساخت مسکن استفاده می شود که بانک ها باید از اجرای این قرارداد و ساخت مسکن اطمینان حاصل کنند و 20 درصد سهم آن توسط متقاضی باشد و از طرف دیگر حتی در صورت پرداخت هزینه نصب مورد نظر. توسط بانک باید تاکید کرد که با 550 میلیون تومان امکان ساخت مسکن در هیچ کلانشهری وجود ندارد بنابراین باید تاکید کرد که متقاضی باید بخشی از هزینه ساخت را به عنوان سهم خود وارد کند پروژه کند.
جمشیدی تاکید کرد: در واقع باید تاکید کرد که بانک ها ورشکست نشدند و شکایتی از جریمه شدن نداشتند اما شرایط پرداخت آن وجود نداشت.
انتهای پیام