به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، تغییر در تعرفه برق از ابتدای بهمن 1400 و تغییر در تعرفه آب از ابتدای فروردین 1401 اعمال شد که این تغییرات جامعه بزرگ مصرف کنندگان را هدف گرفته است. ، با اصلاح نظام سلسله مراتبی تعرفه های آب و برق اجرا شد.
چه بخشی از جمعیت مشمول افزایش تعرفه هستند؟
شاید در وهله اول هر گونه افزایش تعرفه آب و برق به تصمیم دولت برای افزایش درآمد تعبیر شود; اما اگر این تفسیر درست بود، دولت باید تمام سطوح مصرف از جمله تعرفه های مصرف نامرغوب را که دو سوم جمعیت در بخش برق و بیش از نیمی از جمعیت در بخش آب را تشکیل می دهد، افزایش می داد. ; به طور کلی این اصلاح تعرفه ها درآمد بیشتری را برای دولت به همراه خواهد داشت.
در این میان راه اصلی کاهش محدودیت های تامین آب و برق، بهبود روند مصرف توسط مردم است. اما با توجه به سهم بالای مشترکان پرمصرف در مصرف آب و برق، در صورتی که افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف باعث کاهش کل مصرف آب و برق کشور در روزهای پیک تابستانی شود، محدودیتهایی در تامین آب شرب کاهش خواهد یافت. ، خاموشی تابستانی خواهیم داشت.
absnews
در بخش برق 25 درصد از مشترکان 50 درصد برق کشور را مصرف می کنند و طبق تعرفه های قبلی، مصرف کنندگان برق پرمصرف بیشتر از مصرف کنندگان کم مصرف یارانه دولتی پنهان دریافت می کردند. در واقع، خانوارهای سندیکایی که چندین برابر بیشتر از یک خانوار متوسط برق مصرف می کنند، علیرغم منابع مالی بیشتر، از یارانه های بیشتری در بخش برق بهره مند شدند.
در حالی که قطع آب و برق عمدتاً به اقتصاد و معیشت مردم آسیب می زند، اما اگر افزایش تعرفه ها منجر به کاهش مصرف و قطع دائمی آب و برق شود، در واقع به اقتصاد، تولید و معیشت مردم کشور کمک می کند.
در اصلاح تعرفه برق تنها مشترکانی مشمول افزایش تعرفه می شوند که مصرف برق آنها بیشتر از مدل مصرفی باشد و بر اساس اعلام رسمی توانیر تنها 25 درصد مشترکان بیش از الگوی تعیین شده برق مصرف می کنند.
در اصلاح تعرفه آب، بر اساس اعلام رسمی شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، اکنون 54 درصد مشترکان شهری از الگوی مصرف پیروی می کنند و مشمول تغییر قیمت نخواهند شد. در واقع، در بخش آب خانگی، کمتر از نیمی از جمعیت مشمول افزایش تعرفه هستند.
سود قابل توجه اصلاح تعرفه آب و برق برای امسال چیست؟
آیا دولت به دنبال درآمدزایی بیشتر از آب و برق است؟
در بخش آب، 40 درصد از مشترکان تا دو برابر 54 درصد از مشترکان مصرف می کنند. همچنین 6 درصد از مشترکان بیش از دو برابر 54 درصد مشترکان مصرف می کنند. از میان 6 درصد مشترکان آب، برخی تا 10 برابر بیشتر از سایر مشترکان آب مصرف می کنند و طبق نظام تعرفه قدیم که تا پایان دهه 1400 برقرار بود، این افراد اغلب در بالاترین دهک های درآمدی قرار دارند. جامعه، از یارانه های دولتی بیشتری در بخش آب بهره مند شده اند.
چرا تعرفه آب و برق اصلاح شده است؟
امسال تامین آب و برق با مشکل مواجه است. عدم تعادل بین تولید و مصرف برق که تابستان گذشته به حدود 15 هزار مگاوات رسید، علیرغم اجرای همه برنامهها با هدف کاهش شکاف تولید و مصرف، امسال نیز ادامه دارد. در بخش آب، بیش از 300 شهر کشور با کمبود آب مواجه هستند و حدود 10000 روستا مجبور به ساخت یا بهبود تاسیسات آبرسانی هستند و اغلب با تانکر و سیار آبرسانی میشوند. کاهش بارندگی نسبت به سال های عادی بر شدت تنش آبی تابستان امسال که نوید گرم بودن را می دهد، می افزاید.
اما در این اصلاح تعرفه که بر اساس بند «ی» تبصره 8 قانون دارایی 1400 صورت گرفته است، افزایش تعرفه تنها برای مشترکینی در نظر گرفته شده است که بیش از نمونه آب یا برق مصرف می کنند و هدف از این افزایش تعرفه است. تشویق مشترکین پرمصرف به کاهش مصرف و پیوستن به گروه مشترکین پرمصرف خود است. بنابراین با دستیابی به این هدف نه تنها درآمدهای دولتی از فروش آب و برق افزایش می یابد، بلکه درآمدهای دولتی در کل این بخش کاهش می یابد.
همچنین مشترکان پرمصرف سهم قابل توجهی در افزایش تقاضای آب و برق در روزهای اوج تابستان و بروز محدودیت ها و قطعی آب دارند. در واقع مشترکینی که مستقل از اصول مصرف بهینه آب و برق مصرف می کنند و یا به دلیل دسترسی به تجهیزات لوکس، مصرف آب و برق چندین برابر سایر مشترکین دارند، یکی از عوامل اصلی بروز قطعی برق و افت فشار یا قطع آب در این روزهای اوج تابستان است که با اصلاح تعرفههای این مشترکان پرمصرف، اقداماتی برای کاهش قطعی برق و کاهش محدودیتها در تامین آب شرب انجام شده است.