پیگیری سیستم یکپارچه فروش/قیمت خودرو به واقعیت تبدیل می شود

آقای دودانگه با تاکید بر عرضه خودرو در بورس کالا و فروش خودرو با قیمتی کمتر از قیمت بازار گفت: بازار خودرو دو طرف دارد. یک طرف عرضه و یک طرف تقاضا؛ فروش خودرو در بورس کالا، منافع عرضه را به حداکثر می رساند، اما آیا منافع مصرف کننده در نظر گرفته می شود؟ فرض کنید مجموع قیمت به اضافه سود یک خودرو 100 دستگاه باشد، اگر خودروساز اجازه داشته باشد خودرو را با قیمت 200 دستگاه از طریق مزایده بفروشد، منافع مصرف کننده چگونه حفظ می شود؟
بر اساس این بیانیه، روز گذشته شورای رقابت دستورالعمل تنظیم بازار خودرو را منتشر کرد که بر اساس آن در هفت بند، عرضه کنندگان خودرو را موظف به انجام تعهدات کرد. لازم به ذکر است شورای رقابت در بندهای 4 و 5 دستورالعمل ابلاغی به ارائه خودرو در سامانه یکپارچه اشاره کرده است.
این عضو شورای رقابت با اشاره به واقعی نبودن قیمت خودرو در بازار گفت: قیمت های موجود در بازار به دلیل تقاضاهای سفته بازی واقعی نیست. اگر تقاضای واقعی در بازار وجود داشته باشد و عرضه کافی باشد، خودرویی با قیمت تمام شده 100 دستگاهی نباید برای 200 دستگاه به دست مصرف کننده برسد. موضوع مهم شورای رقابت ایجاد فضای رقابتی در بازار و حفظ منافع تولیدکننده و مصرف کننده است.
انتهای پیام
محمود دودانگه در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با تاکید بر اینکه قرار است بازار خودرو در چارچوب مصوبه شورای رقابت تنظیم شود، گفت: شورای رقابت با بررسی های انجام شده، بازار خودرو را انحصاری تشخیص داده است؛ بنابراین بر اساس بند 5 بند 58 قانون سیاست گذاری اصل 44 قانون اساسی دستورالعمل تنظیم بازار خودرو در این مورد تدوین و اجرا می شود که این بخشنامه دارای چندین محور است که یکی از این محورها تحقق قیمت خودرو در واقع قیمت بسیاری از خودروهای تولید شده توسط خودروسازان واقعی نیست و از قیمت تمام شده کمتر است، بنابراین قرار است قیمت خودرو واقعی باشد که می تواند به خودروسازان کمک کند و زیان آنها را پوشش دهد.
دودانگه پاسخ داد که چون وزارت امنیت حذف سامانه یکپارچه را اعلام کرده، چرا در دستور شورا به ادامه این سامانه اشاره شده است؟ وی بیان کرد: پیش بینی شورا این است که با ادامه تولید و عرضه به خودروسازان و همچنین واردات و اعمال قوانین تقاضا، میزان مطالبات واقعی شود و نیازی به قرعه کشی نباشد اما در دوران گذار. از وضعیت فعلی، سیستمی برای تامین محصولات خودروسازان مورد نیاز است. این سامانه به عنوان بخشی از تصمیم شورای رقابت، سامانه یکپارچه فروش خودرو ارائه شده است، اما به معنای تایید قرعه کشی نیست. این تنها ابزاری برای فروش خودروهای تولید شده به مصرف کنندگان واقعی است.
نایب رئیس شورای رقابت از تداوم سامانه یکپارچه فروش خودرو خبر داد و گفت: در دوران گذار از وضعیت فعلی، وجود سامانه ای برای عرضه محصولات خودروسازان ضروری است. این سامانه به عنوان بخشی از تصمیم شورای رقابت، سامانه یکپارچه فروش خودرو ارائه شده است، اما به معنای تایید قرعه کشی نیست. این سیستم تنها ابزاری برای فروش خودروهای تولیدی به مصرف کنندگان واقعی است.
وی افزود: یعنی شورای رقابت نه تنها معتقد است که خودروسازان نباید ضرر کنند، بلکه باید این شرکت ها سودآور باشند. این پیام صریح را شورای رقابت اعلام کرد و این شورا نمی خواهد به قیمت گذاری که به خودروسازان آسیب می زند ادامه دهد. این امر می تواند به خودروسازان در افزایش تولید، سرمایه گذاری های جدید و معرفی محصولات جدید کمک کند.