به گزارش خبرنگار ایلنا، همانطور که می دانید موضوع افراد بدون شناسنامه یکی از معضلاتی است که سال هاست مردم سیستان و بلوچستان با آن دست به گریبان هستند و هنوز به نتیجه مطلوبی نرسیده اند. بسیاری از حاشیه نشینان به ویژه ساکنان شمال و جنوب استان در دهه های اخیر به دامداری و کشاورزی مشغول بوده و به دلیل دوری از مرکز به دنبال شناسنامه نبوده و برخی از آنها بدون شناسنامه مانده اند. دلایل دیگر، و اکنون فرزندان آنها در دریافت خدمات دولتی و حقوق شهروندی با مشکل مواجه هستند.
حاشیه نشینان مناطق سیستان، زاهدان و جنوب سیستان و بلوچستان عمدتا فاقد شناسنامه بوده و از خدمات دولتی محروم هستند.
افراد بدون شناسنامه از یارانه، سهمیه نفت، بیمه، تحصیل، اسناد ملکی و بسیاری از امکانات در اختیار افراد دارای شناسنامه محروم هستند.
چندین هزار دانش آموز به دلیل نداشتن شناسنامه و شرکت در کلاس های حوزوی و نهضت های سوادآموزی خانگی برای یادگیری خواندن و نوشتن از تحصیل محروم می شوند.
بحث افراد بدون شناسنامه سال هاست که مطرح بوده اما به گفته افراد فاقد شناسنامه تاکنون اقدامات رضایت بخشی برای این افراد انجام نشده است.
ما نمی توانیم هیچ خدماتی دریافت کنیم
زهرا یکی از اهالی خیابان پیربخش در حاشیه شهرک زاهدان است که به رکنا به نقل از ایلامی گفت: 18 سال سن دارم و سال هاست که بی شناسنامه هستم، ما ایرانی هستیم، پدر و مادرم هم هستند. . ایرانی ولی شناسنامه نداریم.
زهرا می گوید: من و خواهر و برادرم شناسنامه نداریم و نتوانستیم به مدرسه برویم و درس بخوانیم. برادرانم مجبورند اقلام دست دوم را بفروشند تا مخارج ما را بپردازند. نه یارانه می گیریم و نه می توانیم بیمه درمانی داشته باشیم و هر بار که مریض می شویم از ترس هزینه های بالای درمان به بیمارستان نمی رویم.
او می گوید: چندین بار برای گرفتن شناسنامه اقدام کرده ایم اما هنوز مشکلمان حل نشده است.
سبحان دهواری فعال مدنی نیز به خبرنگار ایلنا گفت: در دوره روحانی توجه ویژه ای به این موضوع شد و تعداد قابل توجهی شناسنامه با نگاه اجتماعی حاکم بر استان صادر شد و بحمدالله تعدادی از خانواده ها آزاد شدند. این سوال و این بحران
مدیرکل و رئیس هیئت مدیره مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی مکران ادامه داد: متأسفانه در دولت ریاست جمهوری کمیسیونی که مسئول صدور شناسنامه و احراز هویت ایرانی الاصل این افراد بود از حوزه سیاسی و سیاسی منتقل شد. جهان معاونت اجتماعی استانداری سیستان و بلوچستان به معاونت امنیتی و امنیتی رویکرد پیدا کرد و فرض بر این شد که همه این افراد ایرانی نیستند مگر اینکه خلاف آن ثابت شود و خود این سوال مهم ترین مانع برای ادامه رویکرد گذشته و صدور ولادت بود. گواهی به ایرانیان ایرانی الاصل ساکن سیستان بلوچستان و فاقد شناسنامه.
وی گفت: هرچند دولت ریاست جمهوری برخی والیان را تغییر داده اما این رویکرد تغییر نکرده و این کمیسیون همچنان زیر نظر ریاست امنیتی است و با نگاه امنیتی به این موضوع نگاه می شود. در موردی که ایشان قبلا معاون سیاسی اجتماعی بودند و دفتر سیاسی استانداری نیز مسئولیت این موضوع را برعهده داشت، گشایش هایی نیز صورت گرفت.
وضعیت افراد فاقد مدارک باید از نظر اجتماعی مورد توجه قرار گیرد
وی بیان کرد: وضعیت افراد فاقد مدرک باید از نظر اجتماعی بررسی شود و این کمیسیون به معاونت اجتماعی ارجاع داده شود و یا به فرمانداری ها واگذار شود تا موضوع را بررسی و فرآیندهای آسان تری را تعریف کنند. همچنین می توانید برای حل مشکل از افراد مورد اعتماد و دانشگاهیان کمک بگیرید. دسترسی به مدارک لازم مبنی بر ایرانی بودن خود برای همه کسانی که با این بحران روبرو هستند باید آسان تر باشد.
دهواری ادامه داد: در کنار موضوع معیشتی، عدم شناسایی هویت این افراد ممکن است منجر به بروز یک حادثه امنیتی و سیاسی در استان شود و ما قادر به تعقیب عاملان حادثه نخواهیم بود.
وی گفت: مهم ترین نگاهی که در عرصه سیاسی و اجتماعی می توانیم به این موضوع داشته باشیم، بی هویتی است که از پدر به پسر و نخ به نخ در شناسنامه ها منتقل کرده ایم. نسلهاست که کرامت انسانی، هویت ایرانی و احساس تعلق به وطن از این افراد سلب شده که آسیبهای جدی به آنها وارد میکند و در حوزه اجتماعی نیز بحران ایجاد میکند.
زاهدان و چابهار با تعداد زیادی از افراد ناشناس روبرو هستند
مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی مکران افزود: شهرهای زاهدان و چابهار عمدتاً با تعداد قابل توجهی افراد فاقد مدرک مواجه هستند و از فرصت حضور در انتخابات محروم هستند.
وی تاکید کرد: طبیعتا دولت باید این حق را داشته باشد که نسبت به این روند حساس باشد زیرا در سیستان و بلوچستان اتباع افغانستانی زیادی داریم که به دلیل هم مرز بودن با استان توانسته اند وارد استان شوند و مطمئنا این موضوع شناسایی شده است. این افراد ایرانی الاصل را برای ساختار حکومت سخت کرده است.
دهواری ادامه داد: امروزه آزمایش DNA برای بسیاری از افراد فاقد مدرک چه از نظر مالی و چه از نظر جغرافیایی امکان پذیر نیست چرا که این آزمایش در همه جای استان انجام نمی شود و این مشکل شرایط را برای افرادی که تمایل به انجام این فرآیند دارند سخت کرده است. شرق.
دهواری بیان کرد: امروزه تعداد افراد فاقد شناسنامه نسبت به 10 سال قبل افزایش یافته است، زیرا این افراد زندگی خود را متوقف نکرده و متاهل و دارای فرزند هستند و فرزندان آنها نیز متاهل هستند و تعداد افراد فاقد شناسنامه افزایش می یابد و سناریوی فعال و موثری نداریم. ما این حوزه را نداریم که بتواند نوع تعامل ما با این افراد را در ساختار اجتماعی تعیین کند.
موضوع شناسنامه حل نمی شود
به نقل از ایلنا، نماینده مردم زاهدان در شورای اسلامی نیز به رکنا گفت: موضوع شناسنامه موضوعی نیست که به این راحتی بتوان آن را حل کرد. همه نمایندگان پیگیری کردند اما تاکنون به نتیجه نرسیده اند.
حسینعلی شهریاری گفت: افراد فاقد شناسنامه باید به تایید هیات تامین هر شهرستان برسند.
وی افزود: تاکنون برای مشکل افراد فاقد شناسنامه راه حلی پیدا نکرده ایم. ما و نمایندگان جنوب استان با سازمان ثبت احوال و وزارت کشور مکاتبه کردیم اما نتیجه ای نداشت. حل مشکل افراد فاقد شناسنامه باید در شورای تامین هر شهرستان مورد بحث و بررسی قرار گیرد و مردم به تایید شورای تامین برسند.
شهریاری گفت: هرکس مشکل هویتی دارد باید به فرمانداری شهرستان مراجعه کند و فرماندار این درخواست را ثبت می کند و اداره ثبت این درخواست را به هیئت تامین ارسال می کند و در شورا تصمیم گیری می شود.
نماینده مردم زاهدان گفت: نیروی انتظامی، اطلاعات، اطلاعات سپاه، دادگستری و وضعیت شهروندی در شورای تامین حضور دارند و وضعیت سند و شرایط افراد فاقد شناسنامه را تعیین می کنند.
وی افزود: بر اساس مصوبه ای افراد فاقد مدرک که مادر ایرانی دارند و به سن 18 سال تمام رسیده اند می توانند تبعه ایرانی یا تبعه کشور پدری خود باشند و این حکم همچنان وجود دارد.
رکنا نیوز