پیش بینی مهم درباره توافق ایران و عربستان سعودی
علی اصغر زرگر در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند توافق بین ایران و عربستان سعودی می تواند یک توافق رسمی باشد و بعد از مدتی ممکن است دوباره به تنش برگردند، آیا بعد از این توافق می توان قراردادهای تجاری و اقتصادی منعقد کرد؟ وی گفت: سیاست کلی و سیاست خارجی ایران برقراری روابط حسنه با همسایگان و کشورهای اسلامی بود و در این مقطع از تاریخ سیاست خارجی ایران این نیاز را می طلبید. با توجه به شرایط داخلی، تحریم ها و محدودیت منابع مالی، ایران باید به این سمت می رفت. زیرا ایران از نظر توسعه می خواهد در حرکت باشد و در عین حال باید پاسخگوی تامین نیازهای جمعیت خود باشد. از این منظر صلح در پلیس خارجی بنابراین ایران از سر ناچاری به این سمت رفت و روابط خود را با آن تقویت کرد عربستان ایجاد
عربستان سعودی برای دنبال کردن مسیر توسعه باید از تنش اجتناب می کرد
وی افزود: عربستان قراردادهای توسعه زیادی دارد و خواهان امنیت است. عربستان سعودی برای دنبال کردن مسیر توسعه باید از تنش اجتناب می کرد. علاوه بر حضور کشور چین در منطقه خلیج فارس و منافع بزرگ اقتصادی این کشور در منطقه نیاز به آرامش و آرامش عمومی را ایجاب می کرد. سرمایه گذاری برای چینی ها در عربستان سعودی و جاهای دیگر امن تر و راحت تر خواهد بود. از این منظر توافق ایران و عربستان ضروری بود. با توجه به منافع ایران در عراق و سوریه، کشور ما باید در سیاست خارجی خود تجدید نظر کند. از سوی دیگر ایران باید با سیاست تهاجمی اسرائیل در قبال ایران روبرو می شد. اسرائیل در منطقه خلیج فارس عادی سازی روابط با کشورهای عربی او دستش را لمس کرده بود و حتی با خود عربستان سعودی رابطه پنهانی برقرار کرده بود. اسراییل با آن قراردادهای امنیتی دارد بحرین و امارات این کار را انجام داده بود و تردد از اسرائیل به خلیج فارس آغاز شده بود. از سوی دیگر اسرائیل در قالب گاز انباری ایران را دور می زند و از کشورهای شمال غرب ایران دیدن می کند. ایران باید در کنار همسایگان خود باشد افغانستان تا قطر و عمان و عربستان سعودی… روابط خوبی برقرار کند تا روند صلح را در داخل مرزهای خود ادامه دهد و بتواند در داخل توسعه یابد. چنین روابطی می تواند مانعی در برابر سیاست های تهاجمی اسرائیل باشد که نگرانی های امنیتی بلندمدتی برای ایران دارد.
میان مدت دولت ملی کامل در یمن مستقر خواهد شد
وی با بیان اینکه در کنار این موارد، مشکلات یمن نیز مطرح است، گفت: عربستان به نمایندگی از دولت قانونی یمن با حوثی ها می جنگید و ایران از حوثی ها حمایت می کرد. حوثی ها حتی امروز هم خواهان تکه ای از دولت یمن هستند. حوثی ها ثابت کرده اند که می توانند به منافع عربستان سعودی حمله کنند. می توان گفت حوثی ها وابسته به ایران نخواهند بود و سیاست ایران را اجرا نخواهند کرد، اما در عین حال با ایران هستند و ایران از آنها حمایت کرده است و با توافق ایران و عربستان حوثی ها می توانند درک کنند که آنها باید شرایط را به سازش تغییر داد اما سازش کاری نیست که در کوتاه مدت انجام شود و باید در بلندمدت اتفاق بیفتد. امروز دولت ملی فراری است و عربستان سعودی از آن حمایت می کند، باید ببینیم چه امتیازاتی می خواهد و حوثی ها چه خواهند خواست. به نظر من در میان مدت، یک دولت ملی فراگیر در یمن ایجاد خواهد شد که از منافع عربستان سعودی محافظت می کند و حوثی ها را در دولت آینده سهیم می کند. به نظر می رسد غرب و آمریکا مخالف شکل گیری چنین شرایطی نیستند.
روابط ایران و عربستان برای دستیابی به اعتماد متقابل زمان می برد
زرگر گفت: با توجه به قطع روابط 7 ساله ایران و عربستان، اعتماد متقابل مدتی طول می کشد تا این روابط بر پایه های محکمی استوار شود. این روابط پایدار خواهد بود و روز به روز قوی تر می شود زیرا ضرورت ایجاب می کند که طرفین این کار را انجام دهند. در این مقطع هم برای عربستان سعودی و هم برای ایران ضروری است و کم و بیش وضعیت اضطراری برای این کار وجود دارد و برای دولت های خارجی مانند چین و غیره این نیاز وجود دارد و منافع بلندمدت در این زمینه وجود دارد. منشا این توافق چین منابع پایدار ارائه خواهد کرد انرژی و همچنین امنیت و ثبات در منابع مالی مسئولان به این توافق توجه دارند و به این برنامه به چشم روابط کوتاه مدت و رسمی نگاه نمی کنند و ثبات و مولفه بلندمدت این توافق را در نظر می گیرند تا منطقه به ثبات برسد. از این منظر این توافق ادامه خواهد داشت.
عربستان برای نشان دادن حسن نیت خود می تواند در نقش واسطه ظاهر شود تا ایران سرمایه گذاری کند
جهت اقتصادی روابط ایران و عربستان چگونه است؟ گفت: همانطور که گفتم ایران با منابع مالی او با محدودیت مواجه است، ارتباطات بین المللی قطع می شود و نمی تواند به راحتی مبادلات اقتصادی بین المللی داشته باشد. در این بین عربستان برای نشان دادن حسن نیت خود می تواند در نقش واسطه ظاهر شود تا ایران در زمینه های مختلف سرمایه گذاری کند. همچنین به ویژه از نقطه نظر گردشگری گردشگری پردازش انجام خواهد شد. شاید عربستان مستقیم وارد نشود، اما از کشورهای عربی دیگر وارد شود و شرکت ها بیایند و سرمایه گذاری شود. ایران خواهان چنین روابطی است.
آمریکا اجازه ثبات در منطقه و خلیج فارس را می دهد مگر اینکه اسرائیلی ها دخالت کنند
به نظر می رسد آینده ای بدون تنش در منطقه وجود دارد
وی بیان کرد: با وجود اینکه آمریکایی ها همچنان در این کشورها نفوذ زیادی دارند، اما توجه آنها عمدتا به سمت چین و شرق آسیا است. به نظر من، آمریکا اجازه ثبات در منطقه و خلیج فارس را می دهد مگر اینکه اسرائیلی ها آن را به ضرر خود ببینند و بخواهند آن را مختل کنند. به نظر من آنها نفوذ کافی در دولت های منطقه ندارند که بتوانند چنین کاری انجام دهند و بنابراین در این منطقه قطر، بحرین و امارات متحده عربی که آمریکا ارتش بیشتری دارد. قدرت نفوذ و حضور در این مناطق، بدانند که چقدر آسیب پذیر هستند و نمی توانند با ایران روبرو شوند، در تنش یا حتی در جنگ باشند. بنابراین به نظر می رسد آینده ای بدون تنش در منطقه حاکم خواهد شد.
زرگر درست است که ایرلاین های سعودی قصد سرمایه گذاری در ایران دارند؟ وی گفت: الان هم عربستان خواه ناخواه میزبان سهم قابل توجهی از زائران ایرانی است و شکی نیست که این امر برای عربستان و امارات امکان پذیر است. البته می توانند در زمینه های مختلف از جمله هتلداری نیز سرمایه گذاری کنند. یکی از کنسولگری های عربستان در مشهد است. گردشگری زیارتی و سیاحتی سلامتی AT مشهد در حال حاضر رونق گرفته است و امروز با این توافق بیشتر هم خواهد شد، بنابراین زمینه های سرمایه گذاری وجود دارد و این زمینه ها حساسیت زیادی ایجاد نمی کند و امروز می توانند این سرمایه گذاری را از طریق شرکت های واسطه انجام دهند. .