اخبار سیاسی روز

پیامدهای تغییرات ژئوپلیتیکی در قفقاز جنوبی چیست؟

این کارشناس مسائل بین الملل افزود: در بند دوم این موافقتنامه به موضوع راه ارتباطی قره باغ و ارمنستان از کریدور شوشا – لاچین اشاره شده است و در بند نهم توافقنامه نیز دسترسی از جاده ارتباطی آذربایجان و نخجوان اما آنها مشخص نکردند که این دسترسی به کجا می رود. آیا بحث حاکمیت است یا فقط استفاده از مسیرهای حمل و نقل و ترانزیتی ارمنستان است؟ در واقع، این جزئیات در توافق نوامبر مشخص نشده بود.

وی گفت: دسترسی به مرز ایران و ارمنستان موضوع حساسی است و مسئولان ما به هیچ وجه آن را نمی پذیرند زیرا باعث اختلال در همکاری های ایران و ارمنستان می شود. از سوی دیگر ترکیه طی سالیان متمادی به دنبال ایجاد مسیری از 10 کیلومتری مرز مشترک به نخجوان در مسیر دسترسی آذربایجان به نخجوان، سپس به آسیای مرکزی و در سین کیانگ چین بوده است.

یک کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به اینکه تغییر مرزهای ژئوپلیتیکی مشکلات زیادی را در منطقه قفقاز جنوبی ایجاد می کند، گفت: از دست دادن مرز ایران و ارمنستان موضوع حساسی است و مسئولان ما به هیچ وجه این موضوع را نمی پذیرند.

وی گفت: بعید است طرف ارمنی نقض حاکمیت ملی خود را بپذیرد، از سوی دیگر دسترسی به قفقاز جنوبی برای ایران مهم است و این حادثه روابط ایران و ارمنستان را مختل خواهد کرد. ایران از طریق ارمنستان نیز به کانال ارتباطی نیاز دارد، البته از طریق آذربایجان می تواند با روسیه و از طریق ترکیه با کشورهای اروپایی ارتباط برقرار کند، بنابراین از آنجایی که کشورها به دنبال تنوع در ارتباطات در مرزهای خود هستند، این موضوع حائز اهمیت است.

این کارشناس مسائل بین الملل با طرح این سوال که ایران در چنین شرایطی چه باید بکند؟ وی گفت: همانطور که رهبران در سفر اردوغان به تهران خاطرنشان کردند ما مخالف تخریب مرزهای تاریخی هستیم، مقامات کشور نیز در روزهای اخیر بارها بر این موضوع تاکید کرده اند، این موضوع به نفع آذربایجان نیست و موضوع جدیدی ایجاد می کند. چالش ها و مسائل. راه پیش رو این است که آذربایجان و ارمنستان بند 9 توافق نوامبر مربوط به دسترسی آذربایجان و ارمنستان را از طریق مذاکره بررسی و حل و فصل کنند.

این کارشناس مسائل اوراسیا همچنین گفت: در واقع وارد مباحث ادعاهای تاریخی نمی شویم، آنچه واقعیت دارد این است که مرز تاریخی بسیار مهم است و دسترسی به جنوب و خلیج فارس با مرز ایران و ارمنستان تضمین می شود. ، اگر دسترسی ایران به قفقاز جنوبی و گرجستان مهم است. ضمن اینکه در این سالها هیچ مانعی برای دسترسی آذربایجان به نخجوان وجود نداشت.

بهشتی پور تصریح کرد: اما آنچه ایران را نگران می کند این است که دولت آذربایجان توانست مناطق اشغالی خود را آزاد کند و اکنون تصمیم گرفته است جنوب ارمنستان و مرز مشترک ایران و ارمنستان را به بهانه اینکه دسترسی آذربایجان به نخجوان فراهم شود را اشغال کند. .

وی ادامه داد: رئیس جمهور آذربایجان از طرف منطقه مغری یا استان سیونیک ارمنستان رسماً ادعای ارضی کرده است و این منطقه از لحاظ تاریخی جزو آذربایجان بوده است، در حالی که اگر این یک بحث تاریخی و ادعای تاریخی باشد، بسیاری از ژئوپلیتیک ها هستند. بحث ما 40 کیلومتر مرز مشترک بین ایران و ارمنستان داریم که 200 سال است که وجود دارد.

انتهای پیام

بهشتی پور تاکید کرد: آنچه ترکیه دنبال می کند با منافع ایران، ارمنستان و روسیه در تضاد است و با حاکمیت منافع ملی ارمنستان نیز در تضاد است.

حسن بهشتی پور در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در ارزیابی تحولات اخیر قفقاز جنوبی و تاکید مسئولان کشورمان بر عدم تغییر مرزهای ژئوپلیتیکی، اظهار کرد: باید تحلیل درستی از وضعیت موجود داشته باشیم تا نرویم. افراط کنید و در نهایت بتوانید تصمیم درستی بگیرید. توافقنامه ای که در نوامبر 2020 بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان با میانجیگری روسیه منعقد شد، دارای 11 ماده است که مفاد این توافقنامه آتش بس را مشخص می کند، این توافق تنها از ادامه جنگ جلوگیری کرده و طرفین تنها به یک توافق دست یابند. توافق کلی متن توافق را ذکر کردند، اما اگر وارد جزئیات می‌شدند، احتمالاً اختلافات بیشتر می‌شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا