این در حالی است که بر اساس قانون جهش تولید مسکن، زمین در اختیار وزارت راه و شهرسازی یا باید در اختیار نهضت ملی مسکن قرار گیرد یا به عنوان منابع تولیدی فروخته شود و منابع حاصله در اختیار تسهیلات ساخت مسکن قرار گیرد. از طریق صندوق ملی مسکن
absnews
لازم به ذکر است خیرالله خادمی معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور نیز روز گذشته در جلسه ای که روز چهارشنبه 13 آبان ماه با حضور مقامات ارشد این شرکت برگزار شد، اعلام کرد. وزارت راه و ساختمان، بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و سازمان برنامه و بودجه قطعه 2 بزرگراه تهران – شمال اجرا شد و بر توزیع اعتبار برای ساخت این قطعه تاکید شد. بزرگراه تهران – شمال به صورت 50 درصد از طرف دولت (وزارت راه) و 50 درصد از طرف بنیاد مصطفان.
وزارت راه و شهرسازی مجوز فروش زمین تا سقف 3 هزار میلیارد تومان برای تامین مالی محورهای تهران – شمال، حرم به حرم، اراک – خرم آباد و اصفهان – شیراز را صادر کرد.
**قانون مشارکت بخش های غیردولتی در ساخت بزرگراه ها
بر اساس مصوبه هیأت وزیران، وزارت راه و شهرسازی (سازمان ملی زمین و مسکن) مجاز است تا سقف سه هزار میلیارد تومان از اراضی در اختیار خود برای احداث 4 بزرگراه تهران- شمال، حرم به حرم استفاده کند. اراک-خرم آباد و شیراز-اصفهان به قیمت کارشناسی به فروش می رسد.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد و کارآفرینی خبرگزاری آنا، محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور مصوبه شورای دولت با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی برای تامین اعتبار ساخت 4 شریانی را به وزارتخانه ابلاغ کرد. بزرگراه های کشور از فروش زمین دولتی.
** انتقاد عضو كميسيون رياست جمهوري مجلس از فروش زمين وزارت راه براي ساخت بزرگراه به جاي مسكن.
پیش از این در اواخر مهرماه امسال مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون سازندگی مجلس با انتقاد از عدم افزایش وام مسکن روستایی، گفت: اخیراً شنیدهایم 3 هزار میلیارد تومان از منابع فروش زمین وزارت راه است. برای ساخت بزرگراه شمالی که مسیر درستی است استفاده شود. نیست.
به گفته خادمی، تاکنون 6 هزار میلیارد تومان برای ساخت 88.5 درصد از قطعه 2 بزرگراه تهران – شمال هزینه شده است که نیمی از آن توسط دولت و نیمی دیگر توسط بنیاد مصطفان تامین شده است.
در حالی که وزارت راه و شهرسازی به دنبال تامین مالی ساخت بزرگراه ها از طریق فروش زمین های عمومی است، طبق قانون مشارکت بخش غیردولتی در پروژه های راه و ترابری، دولت می تواند پروژه های بزرگراهی را احداث کند. مشارکت بخش خصوصی و غیردولتی و استهلاک اصل و سود سرمایه گذار از محل اخذ عوارض بزرگراهی.
انتظار می رود منابع حاصل از فروش این زمین ها به عنوان متولی ساخت پروژه های زیربنایی بخش حمل و نقل و بزرگراه در اختیار شرکت توسعه و ساخت زیرساخت های حمل و نقل کشور قرار گیرد.
پول فروش زمین این وزارتخانه به جای ساخت و ساز مسکن، صرف ساخت بزرگراه می شود
**معاون وزیر راه: تامین مالی بزرگراه تهران – شمال بین وزارت راه و بنیاد مصطفان; نصف نصف