سامیه گلپور رئیس کانون عالی سندیکاهای کارگری در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، با تاکید بر اینکه پرستاران بخش خصوصی مشمول قانون کار و کارگر محسوب می شوند، اظهار داشت: قرارداد کار خصوصی است. پرستاران بخش پرستاری از قانون کار تبعیت می کند، اما با توجه به قوانین و مقررات این رشته، پرستاران مرتبط با وزارت بهداشت و درمان وجود دارند. این در حالی است که برخی از قوانین حمایتی از پرستاران که زیرمجموعه وزارت بهداشت است، ضمانت اجرایی وزارت کار برای پرستاران بخش خصوصی در نظر نمیگیرد.
وی ادامه داد: به عنوان مثال بر اساس قانون بهره وری پرستاران وزارت بهداشت، ساعات کاری پرستاران باید از 44 ساعت در هفته به 42 ساعت کاهش یابد. برای پرستاران مختلف متفاوت است، عموماً با توجه به سابقه و ضرایب آنها، تعداد ساعات کار حداقل 34 ساعت و 120 ساعت در ماه است. این قانون زیر نظر وزارت بهداشت است، برای همه پرستاران شاغل در بخش دولتی اجرا می شود، اما برای پرستاران بخش خصوصی اجرا نمی شود.
گلپور گفت: حدود 4000 پرستار در بیمارستان ها و درمانگاه های خصوصی تهران مشغول به کار هستند. اگر امدادگران و افسران اطلاعاتی را در اتاق عمل اضافه کنیم، حدود 15000 نفر در بخش بهداشت خصوصی کار می کنند. اما در مورد بهره وری به همه قوانین توجه نمی کنند.
رئیس کانون عالی اتحادیه های کارگری با تاکید بر اینکه 50 درصد مشکلات سلامت کشور مربوط به بخش خصوصی است، افزود: متاسفانه یکی از قوانین حوزه بهداشت و درمان در بخش خصوصی مانند بهره وری است. قانون، اعمال نمی شود. قوانین در حوزه بهداشت و درمان در بخش خصوصی اعمال نمی شود.
وی خاطرنشان کرد: مورد دیگری که اجرا نمی شود بحث اعتبارسنجی است. وزارت بهداشت برای امتیاز دادن به بیمارستان ها اعتبار می دهد، باید بدانید اولین فردی که بیمار با آن روبرو می شود کادر پرستاری است. اما قوانین به درستی اعمال نمی شود.
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران گفت: با وجود اینکه بیماران در بیمارستان های خصوصی هزینه های هنگفتی می گیرند اما ما پرستاران کمترین حقوق را داریم. اما قوانین حمایتی اجرا شده در حوزه پرستاری دولتی در حوزه پرستاران خصوصی اعمال نمی شود. در حال حاضر حداقل حقوق برای یک کارگاه زیر 5 نفر به اندازه پرستاران بیمارستانی که توریسم سلامت انجام می دهند تعیین می شود. بیمارستان علیرغم اینکه سود بالایی از بیمار دارد، قوانین حمایتی در خصوص حقوق و مزایای نیروی انسانی ندارد.
گلپور افزود: آیین نامه اجرای قانون ارتقای بهره وری پرسنل بالینی نظام سلامت مصوب 30 دی ماه 88 شامل کلیه کارکنان می شود. اما این شامل پرستاران بخش خصوصی و غیردولتی نمی شود. مهاجرت پرستاران به دلیل دستمزد پایین افزایش یافته است.
وی گفت: در سال های اخیر شاهد افزایش مهاجرت پرستاران به کشورهای دیگر بوده ایم. اتفاقی که به دلیل کمبود پرستار مشکلاتی را در ارائه خدمات به بیماران ایجاد کرد. شرایط نامناسب زندگی پرستاران مهمترین عامل مهاجرت آنها به کشورهای دیگر است، زیرا امروزه بازار کار پرستاری در بسیاری از کشورهای جهان بسیار داغ است که می تواند انگیزه خوبی برای افرادی باشد که مایل به مهاجرت هستند.
گلپور گفت: عدم اجرای قوانین نرخ گذاری و ارتقای بهره وری موجب نارضایتی و خروج پرستاران بخش خصوصی شده است و این قوانین باید برای پرستاران بخش خصوصی نیز اجرا شود. بیمارستان های خصوصی با سرمایه خصوصی افراد تأسیس می شوند و برخی از وظایف حاکمیتی در بخش بهداشت را بر عهده دارند. صاحبان بیمارستان های خصوصی برای ارائه خدمات بهتر به مردم نیازمند پرستاران با انگیزه و با کیفیت هستند.
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران گفت: متاسفانه در بخش خصوصی مشکلاتی از جمله عدم پرداخت نرخ یا عدم اجرای قانون ارتقای بهره وری و یا نبود امنیت شغلی برای پرستاران وجود دارد. که باعث شده پرستاران بخش خصوصی نتوانند همزمان با ارائه خدمات بخش ها به نیازهای مراجعه کننده به بیماران پاسخ دهند، به همین دلیل در برخی موارد با خروج پرستاران از خدمات مراکز خصوصی مواجه هستیم.
absnews