سه شنبه , ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

پاسخ نماینده بانک مرکزی به شبهه رشد پایه پولی: اولویت کاهش رشد نقدینگی بود و این اتفاق افتاد – پول نیوز | واحد پول | بانک – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز

محمد شیرجیان در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، با توجه به انتقاد از افزایش پایه پولی همزمان با انتشار آمارهای پولی پایان سال گذشته، اظهار داشت: همزمان با انتشار گزیده آمارهای اقتصادی بانک مرکزی، مقالات و تحلیل هایی در برخی از روزنامه ها و رسانه های کشور ارائه شده است که بعضاً نیاز به عدم توجه به رشد پایه پولی کشور دارد. تصویر درستی از تحولات. از این متغیر

وی در تشریح آمارهای اقتصادی گفت: در خصوص تغییرات پایه پولی باید به این نکته اشاره کرد که رشد پایه پولی در پایان اسفند 1401 ادامه تحولات ماه های قبل است. ضمناً معمولاً در پایان هر سال رشد ماهانه پایه پولی نسبت به ماه های قبل افزایش می یابد و رشد ماهانه پایه پولی در اسفندماه عموماً بالاترین نرخ را در بین تمام ماه های سال دارد و در اسفند ماه سال گذشته نیز همین اتفاق افتاد. بنابراین رشد پایه پولی در آخرین ماه سال گذشته هیچ تفاوتی با ماه های قبل نداشته و افزایش آن بر اساس روند ماه های قبل کاملا قابل پیش بینی بوده است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی همچنین خاطرنشان کرد: نکته دیگر این است که بخشی از افزایش رشد پایه پولی در ماه‌های پایانی سال گذشته، همانطور که بانک مرکزی بارها توضیح داده است، ناشی از اجرای سیاست کنترل رشد معین ترازنامه و جریمه بانک‌های خاطی با افزایش نسبت سپرده قانونی به منظور افزایش نرخ سپرده قانونی به منظور افزایش نرخ نقدینگی 30 درصد و همچنین افزایش نرخ نقدینگی 30 درصد بوده است. در سال 2011، که منجر به افزایش ذخایر مازاد کافی نزد بانک مرکزی شد. بدهی بانک ها به بانک مرکزی از یک سو و افزایش سپرده قانونی بانک ها نزد بانک مرکزی از سوی دیگر.

وی افزود: در این مورد درست است که پایه پولی افزایش یافته است اما در عمل پولی از سوی بانک مرکزی در ذخایر مازاد بانک ها در بانک مرکزی واریز نشده است و به عبارتی این پول به اقتصاد تزریق نشده است و بنابراین ترس از اینکه این افزایش پایه پولی منجر به افزایش نقدینگی در ماه های آینده شود، بی مورد است.

شیرجیان خاطرنشان کرد: در پی اجرای این سیاست، ضریب نقدینگی اقتصاد از 8 در سال 1400 به 7.36 در سال 1401 کاهش یافت.

معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: دو دلیل مهم دیگر برای کاهش مازاد یا ذخیره آزاد حساب بانک ها در سال 1401 نسبت به سال های گذشته و در نتیجه افزایش بدهی آنها به بانک مرکزی در سال جاری نسبت به قبل، یکی ناشی از کاهش تزریق توان کلان پول از بانک مرکزی به مازاد حساب ذخیره بانک ها نزد بانک مرکزی به دلیل افزایش خالص دارایی بانک مرکزی بوده است.

وی ادامه داد: بانک مرکزی در سال های گذشته به منظور تامین ارز مورد نیاز با نرخ ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی، مبلغ مابه التفاوت ریالی از خرید و فروش ارز را به خالص دارایی های خارجی بانک مرکزی اضافه کرد و در نتیجه این اقدام، مقدار قابل توجهی ارز پرقدرت وارد شبکه بانکی شد و در نتیجه عدم تعادل ساختاری نقدینگی بانکی به میزان زیادی تعدیل شد. شبکه بانکی با توجه به عملیات مذکور تا حد زیادی در نتیجه اجرای طرح مذکور حل خواهد شد و به این ترتیب دیگر شاهد افزایش نقدینگی و در نتیجه ایجاد تورم مزمن و بلندمدت در نتیجه اجرای این سیاست در اقتصاد نخواهیم بود.

وی در تشریح دلیل دوم توضیح داد: دلیل دوم این است که طی چند سال گذشته حجم نقدینگی خوبی از بخش دولتی (اعم از موسسات و بنگاه های دولتی) در شبکه بانکی وجود داشت و با توجه به سهم بالای منابع بخش عمومی در اقتصاد کشور، حجم قابل توجهی از نقدینگی لازم برای شبکه بانکی از آنجا تامین شد، اما با توجه به قانون تمركز تقریباً كامل منابع بخش عمومی از زمان اجرای تقریباً كامل منابع عمومی 1325/03/13، حجم قابل توجهی از نقدینگی لازم برای شبكه بانكی تامین شد. 01 نقدینگی موجود در شبکه بانکی تا حد زیادی کاهش یافته است.

به گفته معاون اقتصادی بانک مرکزی، در پی اجرای دو سیاست صحیح، عمق بازار بین بانکی و متعاقب آن رفع عدم تعادل نقدینگی بانک های کشور از طریق بازار مذکور به میزان قابل توجهی کاهش یافته و در نتیجه بدهی بانک ها به بانک مرکزی افزایش یافته است.

شیرجیان با توجه به افزایش نقدینگی و نسبت پول به نقدینگی به 25.7 درصد در پایان سال 1401 و افزایش 5.3 درصدی این نسبت نسبت به سال قبل و اینکه برخی دلیل این تغییر را تضعیف انتظارات اقتصادی مردم و فعالان اقتصادی می‌دانند. وی تاکید کرد: مبلغ پول از مجموع اسکناس و مسکوک در دست افراد و سپرده های دیداری به دست می آید. نسبت اسکناس و مسکوک به وجه نقد در پایان سال 1401 برابر با 1.9 درصد بوده که با ارزش این نسبت در سالهای اخیر همخوانی دارد، اما نسبت به برخی سالها حتی کمتر است، مثلاً در شهریور 1400 نسبت به مدت مشابه سال قبل، این نسبت به 2.1 درصد رسیده است، بنابراین می توان گفت که حجم نقدینگی و سهم نقدینگی کشور در حجم نقدینگی کشور تغییری نکرده است. به طور قابل توجهی.

وی افزود: اما دلیل اصلی افزایش، افزایش 5.2 درصدی نسبت سپرده های عمدی به وجه نقد بوده است. این مشکل به دلیل افزایش میزان سرمایه در گردش مورد نیاز بنگاه های اقتصادی به ویژه پس از اجرای طرح عمومیت یارانه ها در خرداد 1401 بود که البته در این راستا نظام بانکی کمک زیادی به بنگاه های اقتصادی متاثر از اجرای این طرح کرده و تامین مالی کرد. دلیل دوم این است که در عین حال نسبت سپرده‌های کوتاه‌مدت به نقدینگی 3.1 درصد کاهش یافته است و با توجه به اینکه بخش قابل‌توجهی از سپرده‌های کوتاه‌مدت از نوع سپرده‌های نقدی کوتاه‌مدت معمولی است، می‌توان نتیجه گرفت که حدود 3.1 درصد از افزایش سهم سپرده‌های نقدی به نقدینگی ناشی از کاهش همین مقدار سپرده نقدینگی به نقدینگی بوده است.

معاون اقتصادی بانک مرکزی افزود: لازم به ذکر است که صندوق بین المللی پول با توجه به تغییرات قابل توجه در نظام و ابزار پرداخت، در استانداردهای اخیر خود توصیه می کند که نقدینگی در اقتصاد کشورها به دو دسته قابل انتقال و غیرقابل انتقال تقسیم شود و بنابراین بر اساس این استاندارد می توان گفت که اسکناس ها و موسوکات ها جزء قابل توجهی از سپرده های قابل انتقال کشور هستند. نقدینگی و بنابراین از این منظر می توان نتیجه گرفت که در مجموع نسبت نقدینگی با احتساب مجموع سه مولفه مذکور از کل نقدینگی اقتصاد در پایان سال 1390 نسبت به سال قبل تغییر معنی داری نداشته است. لازم به ذکر است که تا پایان خرداد 1402 نسبت پول به نقدینگی نسبت به پایان سال قبل تغییری نکرده و در مجموع کیفیت منابع نقدی شبکه بانکی بهبود یافته است.

وی با بیان اینکه آنچه در تحلیل مجموع پول و تاثیر آن بر تورم برای اقتصاد اهمیت زیادی دارد، تغییرات نقدینگی و نه پایه پولی است، خاطرنشان کرد: نقدینگی در واقع مجموع سپرده‌های ایجاد شده توسط سیستم بانکی و نگهداری واحدهای اقتصادی است که می‌تواند منجر به افزایش موثر تقاضا و قیمت در اقتصاد شود. به همین دلیل کنترل رشد نقدینگی به عنوان مهم ترین متغیر کنترل تورم در بین اولویت های اقتصادی بانک مرکزی در سال های اخیر مطرح شده است.

شیرجیان افزود: از این رو بانک مرکزی با تعیین هدف رشد نقدینگی و پیگیری جدی سیاست کنترل برخی رشد ترازنامه بانک ها و موسسات اعتباری، توانست اقدامات موثری را در جهت کنترل و کاهش قدرت خلق پول بانک ها و در نهایت کاهش رشد نقدینگی انجام دهد.

وی خاطرنشان کرد: نگاهی به آمار منتشر شده از شاخص تورم نیز نشان می دهد که تورم نقطه به نقطه شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی طی اردیبهشت و خرداد امسال روند کاهشی قابل توجهی داشته است که نشان می دهد سیاست های بانک مرکزی در خصوص کنترل رشد نقدینگی و همچنین سیاست تثبیت نرخ ارز از طریق کانال تثبیت و کاهش فشار قیمت کالاهای وارداتی توانسته است کاهش قیمت را کاهش دهد.

معاون اقتصادی بانک مرکزی در پایان خاطرنشان کرد: علیرغم تداوم جدی برنامه اصلاح نظام بانکی در سال جاری و تداوم برنامه کنترل مقداری رشد در ترازنامه بانک ها و موسسات اعتباری، ضمن کاهش رشد پایه پولی در سال 1402، بانک مرکزی در تلاش است تا به هدف تعیین شده رشد نقدینگی در سال جاری دست یابد.

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *