چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

وضعیت حقوقی «مصونیت دیپلماتیک» – ایسنا

مجازات:
وظایف خاص کارگزاران سیاسی و نمایندگی آنها در یک کشور مستقل ایجاب می کند که آنها تحت تعقیب یا تعقیب قرار نگیرند، به این معنی که دولت میزبان هیچ اختیار قضایی یا قانونی برای تعقیب ندارد، اما دولت ها از اعمال اختیارات خود بر دیپلمات ها خودداری می کنند. . البته رعایت قوانین کشوری که مامور دستگیر کننده در آن مستقر است و تدبیر و دوراندیشی مامور سیاسی باید به گونه ای باشد که هیچ گونه اتهام و تعقیبی را آغاز نکند. با این حال، اگر شکایتی علیه یک سیاستمدار تنظیم شود، فقط در دادگاه های دولت مربوطه قابل رسیدگی است.
مصونیت قضایی شامل مصونیت کیفری، مصونیت مدنی، مصونیت شهادت و مصونیت از اقدام است.

ماموران دیپلماتیک از یک سری مصونیت ها برای انجام بهتر وظایف خود بهره می برند. مصونیت عموماً به این معنی است که دارنده آن از دعوی قضایی و مقامات دولتی در امان است. مهم ترین این مصونیت ها مصونیت از تعرض و مصونیت از تعقیب قضایی است.

absnews

این قرارداد در 28 فروردین 1340 در وین اتریش توسط بسیاری از کشورها از جمله نماینده تام الاختیار دولت ایران امضا شد و دارای 53 ماده و دو پروتکل است. این کنوانسیون در تلاشی خستگی ناپذیر برای عادی سازی و تحکیم روابط دیپلماتیک بین دولت ها توسط سازمان ملل متحد به تصویب رسید.

مصونیت دیپلماتیک چیست؟

بند 1 ماده 43 (مصونیت قضایی) کنوانسیون وین مقرر می دارد: «مقامات کنسولی و مقامات کنسولی برای اعمالی که در اجرای وظایف کنسولی خود انجام می دهند از مصونیت قضایی در برابر مقامات قضایی یا اداری برخوردار خواهند بود».

مصونیت در برابر حملات
مصونیت از تعرض به معنای مصون بودن حرمت و حقوق یک مکان یا شخص است. ورود بدون مجوز به محل، نقض مصونیت محل و نقض حقوق و آزادی های فرد و نقض مصونیت شخصی است. این در اصطلاح بین المللی به معنای غیرقابل قبول بودن امنیت و حیثیت فرد به معنای تضییع نکردن آزادی و حقوق اوست. مگر بر اساس قانون یا با اجازه مراجع ذیصلاح قضایی، در حالی که حرمت سفارت و شخص دیپلمات و اهل بیت او مصون از تعرض است و هیچ قانون ملی نمی تواند خلاف آن را تجویز کند. مصونیت در برابر تجاوز را می توان در موارد زیر تشخیص داد: الف) مصونیت حرفه ای مأموریت دیپلماتیک ب) مصونیت نامه ها و اسناد دیپلماتیک ج) مصونیت شخصی مامور دیپلماتیک د) مصونیت خانواده دیپلماتیک.

«مصونیت دیپلماتیک» به عنوان یکی از مفاهیم حقوق بین‌الملل، تأثیر مهمی بر حفظ روابط دیپلماتیک بین کشورها و حقوق و آزادی‌های دیپلمات‌ها و مقامات عالی کشور دارد.

به گزارش ای بی اس نیوز، «مصونیت دیپلماتیک» مفهومی است که در «حقوق دیپلماتیک» که یکی از شاخه های حقوق بین الملل است، منعکس شده است. حقوق دیپلماتیک مجموعه قواعدی است که نظام روابط سیاسی خارجی دولت ها بر آن استوار است و بر این اساس می توان گفت مصونیت دیپلماتیک نوعی مصونیت قانونی است که بر اساس آن عامل سیاسی و فرستاده کشوری دیگر. نه مورد حمله قرار می گیرند و نه تحت پیگرد قانونی قرار می گیرند.

مصونیت برای شهادت: نمی توان مأموران دیپلماتیک را مجبور به شهادت در دادگاه کشور میزبان کرد. البته احتمال شهادت داوطلبانه آنها وجود دارد.

مصونیت دیپلماتیک در کنوانسیونی به نام کنوانسیون وین در مورد روابط دیپلماتیک به رسمیت شناخته شده است. این معاهده مهم‌ترین معاهده حقوق دیپلماتیک است که در بهبود روابط بین‌الملل کشورها مؤثر تلقی می‌شود، حتی اگر شیوه‌های حکومت و اصول اجتماعی آن‌ها متفاوت باشد، با این اعتقاد که معاهده بین‌المللی در مورد روابط و امتیازات و مصونیت‌های نمایندگان مؤثر خواهد بود.

به طور کلی، طبق کنوانسیون وین در مورد روابط دیپلماتیک، دولت پذیرنده باید با مقامات کنسولی با احترامی که شایسته آنهاست رفتار کند و اقدامات لازم را برای جلوگیری از آسیب به شخص، آزادی و حیثیت آنها انجام دهد.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *