وصول رانت و دلالی با عرضه سیمان به بورس مواد اولیه
دبیر اتحادیه صنعت سیمان با تاکید بر اینکه عرضه سیمان به بورس کالا دستاورد بزرگ دولت بود که رانت ها و دلالان را جمع آوری کرد، گفت: با عرضه مستمری که در نتیجه افزایش تولید بیش از حد اتفاق افتاد. تقاضا و عرضه کافی برق در تابستان نه تنها افزایش قیمتی نداشت، بلکه قیمت سیمان نیز در بازار کاهش یافت.
به گزارش ای بی اس نیوز، یک هفته پیش مهرداد بذرپاش – وزیر راه و شهرسازی – در جلسه هیات مدیره مسکن مازندران ضمن تاکید بر نظارت و ساماندهی مشاوران املاک، کنترل بازار و خروج مصالح سیمانی و فولادی از بورس کالا، نقش مهمی در کنترل و کاهش قیمت مسکن خواهد داشت، گفت: باید عوامل منشأ گرانی مواد را کنترل کرد و بتوان آنها را از بورس کالا خارج کرد.
در پی این اظهار نظر وزیر راه و شهرسازی، این موضوع مورد اظهار نظر کارشناسان و حتی برخی از اعضای کمیسیون صنایع نیز قرار گرفت. همانطور که اعلام کردند با خروج سیمان و فولاد از بورس کالا به منظور کنترل تورم موافقت جدی دارند.
برخی از این نمایندگان پارلمان اروپا معتقدند که بورس کالا باید شرایطی را برای شفافیت عرضه و تقاضا ایجاد کند. برخی از کالاها، به ویژه مصالح ساختمانی، قیمت خود را افزایش داده و حتی انحصار خرید ایجاد کرده است.; در همین زمینه، حسینعلی حاجی دلیگانی -عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس- ضمن اشاره به پیشنهاد وزیر راه و شهرسازی مبنی بر خروج فولاد و سیمان از بورس مواد اولیه به منظور کنترل تورم، گفت: خاطرنشان کرد: در زمینه تهیه مواد اولیه از جمله مصالح ساختمانی دلالان بزرگی وجود دارد. از سوی دیگر بررسیهای میدانی نشان میدهد که در سازوکار بورس، شرکتها و افراد نیز متوجه نقصهایی شدهاند، محصولات و مواد اولیه به طور همزمان در بورس کالا خریداری میشوند و در مرحله بعد، افراد یا واحدهایی با خرید کمتر. قدرت، خریداران اصلی مجبور به تهیه مواد هستند، آنها با قیمت های بالا و چندین برابر این مجموعه ها هستند.
از سوی دیگر برخی کارشناسان معتقدند که تعطیلی بازار املاک با خروج سیمان و فولاد از بورس کالا باز خواهد شد. همچنین جعفر قادری -عضو کمیته برنامه و بودجه- نیز جنبش ملی مسکن را گروگان قیمت سیمان و فولاد در بورس خواند و ورود جدی دولت به این حوزه را برای کنترل قیمت ها ضروری دانست. مواد اولیه و مصالح ساختمانی.
بر این اساس موضوع را از منظر انجمن صنفی صنعت سیمان بررسی کردیم.
کاهش قیمت سیمان
علی اکبر الوندیان – دبیر اتحادیه کارفرمایان صنعت سیمان – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، وی در این خصوص گفت: ورود سیمان به بورس کالا ابتکار بسیار خوب و دستاورد بزرگی برای دولت بود که بسیاری از رانت ها را حذف کرد و سیمان را در بازاری شفاف و قابل ردیابی بر اساس عرضه و تقاضا و با نظارت ها قرار داد. موسسات نظارتی قیمت کشف شده و روندی شفاف و شفاف را دنبال می کند.
وی تاکید کرد: باز شدن قفل مسکن با خروج سیمان از بورس و یا اظهارات مشابه مبنی بر اینکه سیمان و فولاد در بورس مسکن ملی را به گروگان گرفته است، سخنان کلیشه ای است که صحت ندارد و به واقعیت مشکل پاسخ نمی دهد. . .
این رهبر صنفی و صنعت گفت: سیمان تنها دو درصد هزینه ساخت خانه را تشکیل می دهد. همچنین علیرغم همه نگرانی ها در خصوص افزایش قیمت در تابستان، قیمت سیمان در بورس کالا نه تنها افزایش نیافت، بلکه به لطف تداوم عرضه و کمک های دولت در زمینه تامین برق، تولید بالا، بیش از تقاضا بود و قیمت سیمان نیز کاهش یافت.
دبیر انجمن صنعت سیمان ادامه می دهد: در مرداد و شهریور ماه عرضه سیمان از تقاضا پیشی گرفت و قیمت ها کاهش یافت. از آنجا به هیچ وجه درست نیست که بگوییم ایجاد بازار وجود دارد. اگر این موضوع افزایش اجاره بها و قیمت و گروگان گرفتن سیمان درست بود، طبیعتاً سیمان کمتر از تقاضا عرضه می شد.
الوندیان یادآور شد: قبل از ورود سیمان به بورس کالا، رانت های بالا و دلالی های کلان وجود داشت که علاوه بر فشار بر کارخانه ها، خسارت و زیان را به مصرف کنندگان وارد کرد و در این بین مبالغ هنگفتی جابه جا می شد. که پس از عرضه در بورس کالای آنها جمع آوری شده و دیگر وجود ندارد. در حال حاضر هر جوینده ای بر اساس کیفیت، بازار، سازنده ای که قصد خرید از آن را دارد و غیره به صورت شفاف اقدام به خرید سیمان می کند.
به گفته وی، عرضه در بورس یک دستاورد بزرگ است که نباید به راحتی به آن حمله کرد.
شایان ذکر است روز گذشته احسان خاندوزی – وزیر اقتصاد و دارایی – نیز از موافقت خود با عرضه سیمان به بورس کالا خبر داد و گفت: با توجه به اینکه موضوع بورس کالا بستر شفافی برای نظام توزیع کالا یا پایه است. کالاها انجام شد و یکی از دستاوردهایی است که در اواخر دهه 80 و 90 به دست آوردیم، به جای اینکه از جاده پر از رانت و فسادی که قبلا وجود داشت عبور کنیم، به سیستم بورس کالا منتقل شدیم. در حال حاضر دولت تصمیمی برای خروج سیمان از بورس کالا نگرفته است.
انتهای پیام