سایر موضوعات

وزیر صمت مشمول تیغ تیز استیضاح نیست/ در گذشته سیاست های بدی داشته ایم



یک کارشناس صنعت خودرو ضمن اشاره به اینکه خودرو و سیاست های پیرامون آن بیشترین انتقاد را از سوی نمایندگان مجلس به دنبال داشت و آنها را استیضاح کرد، ابتدا باید سیاست های این حوزه در دولت قبل بررسی شود.

حسن کریمی سنجری – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص بحث های اخیر در خصوص مطرح شدن مجدد موضوع استیضاح سیدرضا فاطمی امین – ضمن اشاره به اینکه سکاندار فعلی وزارت حراست در مدت تصدی یک سال و نیم خود این وزارتخانه برای سومین بار مجدداً به شورای اسلامی رأی اعتماد می‌دهد، گفت: عزل یک وزیر دو بار تقریباً بی‌سابقه است. هرچند در دولت یازدهم وزیر راه و شهرسازی مجبور شد دو بار در مجلس نهم حاضر شود تا به رد صلاحیت برخی نمایندگان پاسخ دهد، اما هر دو بار مخالفان برکناری بیش از آن موافقان بوده و اجازه داده شد. ماندن.

این کارشناس صنعت خودرو کشور ضمن تایید اینکه حوزه خودرو و سیاست گذاری در این حوزه یکی از حساس ترین حوزه های مورد توجه نمایندگان مجلس است، گفت: شفاف سازی اینکه سیاست گذار خودرو کشور در یک سال گذشته چه کرده و چه اقداماتی انجام داده است. برای ساماندهی صنعت و گرفتن بازار خودرو انجام شده است، ابتدا باید نگاهی به سیاست این حوزه در دولت قبل انداخت. زیرا منشأ بخشی از اغتشاشات در سیاست های گذشته است.

سیاست های غلط حوزه خودرو در دولت دوازدهم و راهکارهای درست فاطمی امین

وی افزود: از خرداد 1396 و در دوره وزارت شریعتمداری واردات خودرو به کشور ممنوع شد. البته جرقه اصلی این ممنوعیت، سوءمدیریت هایی خواهد بود که در دوران تصدی وزیر قبل از وی در حوزه واردات رخ داد. پرونده هایی که یک سر آن مربوط به وزارت امنیت بود و سر دیگر آن شرکت هایی بود که به طور غیرقانونی به دنبال کسب سود از طریق واردات غیرقانونی خودرو بودند. اگرچه بعداً اعلام کردند که مشکلات پولی ناشی از تحریم دلیل ممنوعیت واردات بوده است. اما مروری بر اتفاقات این دوره نشان می دهد که ممنوعیت واردات از نیمه دوم سال 1395 آغاز شد، دقیقاً زمانی که تحریمی وجود نداشت، اما بخشنامه آن در سال 1396 صادر شد؛ در حالی که این بخشنامه در سال 1395 انجام شد. از سوی دیگر با آغاز تحریم صنعت خودرو در سال 1396 و خروج شرکای خارجی از خودروسازان، ظرفیت تولید و عرضه خودرو در کشور به 50 درصد کاهش یافته است. از این رو ممنوعیت واردات ضربه جبران ناپذیری به بازار خودرو کشور وارد کرد و موج افزایش قیمت حبابی را در سال های بعد به راه انداخت.

کریمی سنجری گفت: امواجی که بر آنها چیره می شود سیستم دلالی را در بازار خودرو تقویت کرده و هر روز قیمت خودرو را در بازار افزایش داده است. بررسی ها نشان می دهد همزمان در حالی که بازار خودرو از یک سو در چنگال ممنوعیت واردات و از سوی دیگر کاهش تولید قرار داشت، وزارت صمت دوره او با بی توجهی به درخواست خودروسازان برای اصلاح قیمت محصولات خود همچنان بر قیمت گذاری دستوری تاکید کردند و بس که منجر به افزایش شکاف قیمت در کارخانه و بازار شد به طوری که تقاضا برای ثبت نام خودرو به نرخ کارخانه به شدت افزایش یافته است. علاوه بر این فشار قیمت های اجباری ظرفیت تولید بنگاه های داخلی را بیش از گذشته کاهش داده و اصرار وزارت حراست بر این موضوع فاصله قیمتی کارخانه و بازار را افزایش داده است. در حالی که تعداد ثبت نام کنندگان خودروهای دریافتی با نرخ کارخانه به حدی افزایش یافت که در سال 1398 و در وزارت رحمانی، قرعه کشی خودرو بین ثبت نام کنندگان به عنوان تنها وسیله نقل و انتقال خودرو با نرخ یارانه ای ارائه شد. در واقع برای کنترل صف های طولانی ایجاد شد که دلیل آن بیشتر از کمبود خودرو بود، تفاوت قیمت کارخانه و بازار ناشی از قیمت سفارشی بود.

این کارشناس خودرو یادآور شد: اگر به دهه 60 و دوران جنگ برگردیم، با توسعه قرعه کشی و توزیع خودرو با یارانه از جیب خودروسازان، روز به روز به زیان انباشته خودروسازان اضافه می شود. در چنین شرایطی طبیعی است که وقتی قیمت محصولات تولیدی خودروسازان به صورت سفارشی تعیین می‌شود، این شرکت‌ها با بی‌توجهی به سودآوری، سوءمدیریت خود را عامل زیان‌دهی به قیمت‌گذاری سفارش‌ها می‌دانند و دولت هرگز نمی تواند مدیران خودروسازان دولتی را به دلیل ضرر و زیان مجازات کند.

وی خاطرنشان کرد: با شروع به کار دولت سیزدهم و روی کارآمدن فاطمی امین تلاش شده تا سیاست های بد گذشته به ویژه در حوزه خودرو اصلاح شود. انتقاد از قرعه کشی و تلاش برای به دست آوردن تعادل، چیزی بود که فاطمی امین از ابتدای کارش بر آن اصرار داشت. همچنین رفع ممنوعیت واردات خودرو که اکنون به دلیل گذشت زمان به امری خارج از صلاحیت تبدیل شده و رسیدگی به این لایحه در تالارهای مجلس، شورای نگهبان و مجلس تشخیص از جمله مواردی بود. اقدامات دیگر او . در همین راستا مهرماه سال گذشته مجوز واردات به وزارت امنیت ابلاغ شد و طبیعی است که اجرای آن چندین ماه طول می کشد تا واردات به دست آید. از سوی دیگر، تولید خودرو در کشور در سال‌های 1397 تا 1400 هیچ‌گاه بر اساس برنامه یک میلیون و 200 هزار دستگاهی وزارت امنیت انجام نشد و رقم آن از ضربه سال 1401 همواره کمتر از 900 هزار دستگاه بود. با چرخش آگاهانه به 1 میلیون و 350 هزار واحد افزایش یافت. آشنایان به فرآیندهای داخلی صنعت خودرو می دانند که افزایش تولید تا این حد حتی پس از چهار سال کاهش، کاری سخت و طاقت فرسا است، به طوری که به ازای هر یک درصد افزایش در روند تولید و زنجیره تامین، زمان مورد نیاز و سرمایه باید پیش بینی شود.

تحریم ها و تورم حباب قیمت خودرو را متورم کرده است

کریمی سنجری گفت: یکی از مشکلات اساسی استیضاح افزایش قیمت خودرو در بازار است. علاوه بر نوع سیاست های وزارت حریم خصوصی به ویژه در زمینه نحوه قیمت گذاری و ثبت نام که تاثیر مستقیمی بر افزایش یا کنترل قیمت خودرو در بازار دارد و ذکر شده است. نوسان قیمت خودرو در بازار ریشه در دو دسته دلایل دارد. اول شاخص های اقتصادی مانند تورم و نرخ ارز و دوم تفاوت عرضه و تقاضای خودرو در بازار. در مورد اول بیش از وزارت حراست، نهادهای دیگری مانند وزارت اقتصاد و بانک مرکزی و یا حتی سازمان برنامه و بودجه مسئول هستند. به نظر می رسد بیشترین سهم قیمت خودروهای حبابی در بازار تحت تاثیر دوگانه تحریم و تورم است. تحریم و تورم باعث شده خودرو در بازار به یک کالای سرمایه ای تبدیل شود که ارزش حفظ نقدینگی مردم را داشته باشد.

وی ادامه داد: بهبود موقعیت سایر بازارها مانند بازار سرمایه و همچنین راهکارهای کاهش تورم، کاهش کسری بودجه و کنترل بازار ارز، خودرو را به جایگاه واقعی خود یعنی کالای مصرفی بازمی گرداند. در این صورت قیمت خودرو در بازار حتی کمتر از نرخ خواهد بود تورم عمومی کشور خواهد رسید. از نظر کم کردن شکاف بین عرضه و تقاضا که در اختیار سیاست گذاران بود، به ویژه با وجود فشارهای شدید ناشی از تحریم که هزینه و زمان تحویل قطعات را دو برابر کرد، در افزایش تولید منعکس می شود. حدود 39 درصد در سال 1401. دستیابی به برنامه تولید یک میلیون و 700 هزار خودرو در سال جاری نیز می تواند شکاف عرضه و تقاضا را در بازار بیش از گذشته کاهش دهد. از سوی دیگر با آغاز واردات در ماه های آینده، عرضه خودرو در بازار تقویت و کنترل بهتری خواهد شد. اقدامات وزارت حراست در خصوص طراحی سامانه ثبت نام یکپارچه و حذف قرعه کشی، افزایش تولید و اتخاذ تدابیری برای ثبت سفارش واردات خودرو از اقداماتی است که می تواند به ثبات بازار کمک کند.

کجا می توانید از عملکرد وزیر صمت انتقاد کنید؟

این کارشناس بازار و صنعت خودرو در کشور خاطرنشان کرد: علیرغم تمامی اقدامات مثبت ذکر شده، انتقاداتی به عملکرد فعلی وزارت حراست در حوزه خودرو وجود دارد. به عنوان مثال، در اجرای برخی روش‌ها، تصمیم‌گیرنده خودرو ممکن است تلاش کرده و مرتکب اشتباه شده باشد. اما بپذیریم که در شرایط کنونی نمی توان از بسیاری از روش های طبیعی توسعه استفاده کرد. بنابراین گاهی افتادن در «تله آزمون و خطا» اجتناب ناپذیر است. با این وجود به نظر می رسد مجموع اشتباهات وزیر فعلی چه در مقایسه با سایر وزارتخانه های دولت سیزدهم و چه در مقایسه با عملکرد وزارت صمت در دولت های گذشته کمتر از آن است که مستحق تیغ تیز استیضاح باشد.

کریمی سنجری در پایان تاکید کرد: استیضاح حق نمایندگان است اما به شرطی که دلیل آن مردم و منافع ملی باشد. اگر نمایندگان به خاطر مردم وزیر صمت را استیضاح می کنند، ابتدا باید بررسی کنند که فرد جایگزین چه اقداماتی را برای رهایی بازار خودرو از وضعیتی که با آن مواجه است انجام دهد. محدودیت هایی که شرایط سیاسی کشور و نوع حکمرانی اقتصادی بر توسعه صنعت خودرو تحمیل کرده است، تنوع روش های بهبود در این زمینه را به حداقل رسانده است. بنابراین از فرد جایگزین هم نمی توان انتظار معجزه داشت. تجربه نشان می دهد که جایگزین ناگزیر در دام آزمون و خطا خواهد افتاد. این در حالی است که وزیر فعلی با پشت سر گذاشتن آزمون و خطای گذشته، تجربه خوبی در کنترل بازار و محدودسازی آسیب های ناشی از تحریم مضاعف و تورم به دست آورده است.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا