وی افزود: با تغییر وزرا رویکردی ایجاد شد و در سطح مدیریتی وزارت راه و شهرسازی به اجماع رسید که مالیات بر مسکن خالی یک ضرورت است.
وی تصریح کرد: این یعنی برای مستاجران و کسانی که ملکی را می فروشند و می خواهند ملک دیگری بخرند. به طور معمول باید 5 درصد از سهام مسکن به عنوان ذخیره نقل و انتقال یا انتقال وجود داشته باشد. اگر سهم کمتر از این مقدار باشد عاملی برای افزایش قیمت می شود.
فرنام گفت: ما در این زمینه پیشرفت هایی داشته ایم.
فرنام در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، درباره چرایی عدم موفقیت مالیات بر خانه های خالی در کشور اظهار داشت: ما در دهه 70 مالیات خانه های خالی را داشتیم که عملکرد محدودی داشت. این موضوع باعث لغو این قانون در دهه 80 شد تا اینکه بار دیگر در پی موج گرانی های دهه 90 دوباره در دستور کار مجلس قرار گرفت.
کارشناس مرکز پژوهش های مجلس گفت: بر اساس سرشماری سال 95، میزان مسکن در ایران 11 درصد است به عبارتی حدود 2 میلیون و 600 هزار خانه خالی در کشور داریم. در اینجا یک نکته مهم وجود دارد؛ آمار خانههای دوم در کشور مجزا است و در آمار خانههای خالی محاسبه نمیشود.
absnews
وی گفت: یکی از دلایل پیچیدگی اخذ مالیات از خانه های خالی، مرحله شناسایی است.
وی با تاکید بر اینکه بازار مسکن در آزادترین اقتصادها به اقتصاد بازار سپرده نمی شود، گفت: با این کار در بازار شکست می خوریم و انحصار در بازار شکل می گیرد که در نهایت به ضرر ضعیف ترین ها تمام می شود. اقشار جامعه در ادبیات شهرسازی باید در نظر گرفته شود که فرد برای جابجایی باید ذخایر داشته باشد.
وی با بیان اینکه حدود 2.1 میلیون خانه دوم در کشور داریم، گفت: این رقم قابل توجهی است که باید مورد توجه قرار گیرد.
کارشناس مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی گفت: این اقدامات برای ارتباط دستگاهها و وزارتخانه با سامانههای مربوط به مالیات مسکن خالی انجام شده است.
وی با یادآوری اینکه در سال 94 قانون مالیات بر مسکن خالی به شکل و شمایلی متفاوت مطرح شد، ادامه داد: در آن زمان وزارت راه و شهرسازی و وزیر سابق اعتقادی به این کار نداشتند و تقریباً اجرا نمی شد. .