در برنامه فوق با حضور رستگار رئیس اتاق اصناف تهران و حسن خانی کارشناس اقتصادی نکاتی در رابطه با نقش اصناف در بحث تنظیم بازار مطرح شد.
حسن خانی، کارشناس اقتصادی در این خصوص گفت: من مخالف واگذاری اختیارات به اتحادیه ها نیستم، اتحادیه ها و دولت هم در قبال یکدیگر و هم در قبال مردم پاسخگو هستند، اما در اینجا تضاد منافع وجود دارد، علاوه بر این، تضاد منافع وجود دارد. به این واقعیت که دولت نباید دخالت کند، اما نباید. اداره جامعه باید بر اساس قانون باشد. نظارت اتاق اصناف کافی نیست و دولت نیز باید نظارت کند.
رستگار همچنین می گوید: باید جایگاه واحدهای صنفی به رسمیت شناخته شود، اتحادیه ها موسسات غیرانتفاعی هستند، اگر نظارت را از اتحادیه های صنفی بگیریم قطعاً به نفع مردم نیست، نظارتی که به تشکل های صنفی سپرده می شود باید طبق قانون انجام شود. قانون به طور کامل و این کاملا مغایر با نقش اصناف است نه دولت، دولت باید نظارت کند و کارهای اجرایی به اتحادیه ها و اتاق بازرگانی سپرده شود تا بتوانیم کنترل لازم را داشته باشیم.
وی افزود: نظارت و بازرسی ابزار خودش را می خواهد و ما بیشتر می خواهیم. اساساً ما با سانسور دولتی مخالف نیستیم، بلکه می گوییم از ابتدا باید نقش ما باشد.
حسن خانی افزود: من اعتقادی به تعارض ندارم نظارت بر اصناف به دولت کمک می کند اما اگر همه اختیارات را به اتحادیه ها بسپاریم در بحث تعارض منافع با چالش مواجه خواهیم شد. در کشورهای پیشرفته اتحادیه ها در قیمت گذاری نقش دارند اما قیمت گذاری باید فرمول مشخصی داشته باشد اما نبایستی منافع مردم را فدای منفعت اتحادیه کرد و اگر شفافیت در فرمول قیمت گذاری وجود داشته باشد از مزایای این موضوع است. به مردم خواهد رسید.
رستگار گفت: مهمترین بحث قیمت بحث عرضه و تقاضا است چرا که اختیارات ما محدود است نیازی به تعیین قیمت نیست عرضه و تقاضا باید قیمت را تعیین کند همانطور که رانتی است.
حسن خانی در ادامه گفتوگو میگوید: نباید مردمسازی اقتصاد را با تشکیل تشکلهای کارگری یکی بدانیم. همه چیز عرضه و تقاضا نیست. آیا در شرایط انحصاری قیمت گذاری بر اساس عرضه و تقاضا می تواند برای مردم منفعت داشته باشد؟ خیر، کنترل دولت در کنار کنترل اتحادیه ها می تواند مکمل یکدیگر برای تامین منافع مردم باشد.
رستگار همچنین گفت: من هرگز نگفتم دولت شر مطلق است مردمی شدن یعنی سپردن کار اقتصاد به مردم فدراسیون طلا مخالفتی با قانون ندارد همه مقررات مانع کسب و کار است ما نداریم اعتراض به قانون با اعتراض به نظارت و شفافیت، کار مردم باید به مردم سپرده شود، اتحادیه ها و اتحادیه ها در همه مسائل صنفی نظر دارند.
حسن خانی کارشناس اقتصادی گفت: اینکه می گویند مقررات مانع کسب و کار است و مقررات زیرساخت است، اشتباه است و در همه دنیا این گونه است. من بر لزوم شفاف سازی فرمول قیمت گذاری تاکید می کنم، زیرا برچیدن سیستم به هیچ وجه صحیح نیست. با تفویض قدرت به اتحادیه ها هیچ ناراحتی وجود ندارد.
روستاگر گفت: دولت باید به اقتصاد 9 صنفی متعهد شود تا اصناف برنامه ریزی کنند، یکی از مشکلات ما این است که نمی دانیم سال آینده چه می شود! نظارت بدون اختیار نمی تواند خیلی موثر باشد. ما همچنین از شفاف سازی فرمول قیمت گذاری استقبال می کنیم. در تهران 135 اتحادیه در حوزه های مختلف فعالیت می کنند و کمیته قیمت گذاری داریم. ابزارهای لازم برای قیمت گذاری را در اختیار داریم و یکی از عوامل تعیین قیمت یک کالا، اندازه کافی آن در بازار است و باید حواسمان به همه موارد باشد.
حسن خانی گفت: دولت باید نقش نظارتی موثر کوچکی داشته باشد، بنابراین آزادی تشکل ها باید به تفصیل تعریف شود و دولت فرمول مشخصی را مشخص کند.
وی افزود: نظارت در سطوح مختلف صورت می گیرد و نظارت دولت باید موثر باشد. اگر به اتحادیه ها قدرت می دهیم باید به اتحادیه ها هم اطلاعات بدهیم.