نزدیک به یک ماه از تصویب لایحه دو فوریتی خودروهای وارداتی می گذرد و اجاره نامه واردات خودروهای فرسوده به دولت داده شده است. رئیس مجلس اخیرا گفته است که در آیین نامه واردات خودروهای فرسوده، هرچند با شرایط، مشکلی نمی بینیم. جهرمی در تازه ترین اظهارات خود همچنین گفت: لایحه اضطراری واردات خودرو پس از ابلاغ کتبی تصویب از سوی رئیس مجلس اجرایی می شود. حال باید منتظر ماند و دید آیا با مقررات پیش بینی شده به این زودی شاهد ورود خودروهای فرسوده از مناطق آزاد هستیم؟
به گزارش ای بی اس نیوز، در روزهای پایانی فروردین ماه بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت لایحه دو فوریت خودروهای فرسوده را برای انجام تشریفات قانونی به دولت ارسال کرد.
در طرح پیشنهادی وزارت حراست برای واردات خودروهای فرسوده، حداکثر عمر خودروها پنج سال برآورد شده و باید استانداردهای سازمان ملی استاندارد و سازمان محیط زیست را داشته باشند. همچنین در این پیشنهاد تصریح شده بود که هر شخص حقیقی می تواند بدون داشتن کارت بازرگانی خودرو وارد کند.
وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت (سیدرزا فاطمی امین) در حاشیه جلسه 9 فروردین شورای دولت، لایحه دو فوریتی قانون واردات خودرو به مناسبت را تصویب کرد. به دولت اطلاع داد و اعلام کرد که به زودی به مجلس ارسال خواهد شد. پس از آن، ششمین رئیس جمهور مه یک نامه با عنوان «الحاق موادی به قانون سازمان صنعت خودرو» که به پیشنهاد وزارت صنعت، معدن و تجارت در تاریخ 9 فروردین 1402 با شرط یک فوریت به تصویب هیأت وزیران رسید. وی برای انجام تشریفات قانونی به رئیس شورای اسلامی شهر فرستاده شد و از واردات خودروهای فرسوده نیز یاد شد.
پس از آن، در اوایل اردیبهشت ماه، سخنگوی وزارت امنیت از تسهیل واردات خودروهای فرسوده با اخذ مجوزهای قانونی خبر داد و گفت: در لایحه پیشنهادی وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر لغو مجوز واردات در نظر گرفته شده است. برای این خودروها در بودجه سال 1402 و مشروط به دو فوریت دولت به مجلس ارائه شد، مواردی مانند انتقال فناوری و داشتن نمایندگی رسمی خودروهای فرسوده از قانون مصوب سازمان صنعت خودرو در سال 1401 حذف شد. در لایحه دولت همچنین خاطرنشان می شود که امکان استفاده از استانداردهای کشور مبدا برای خودروهای فرسوده وارداتی با تایید سازمان ملی استاندارد و سازمان محیط زیست کشور قابل قبول است.
در پی بازنگری در لایحه دو فوریت واردات خودروهای فرسوده، بانک مرکزی نیز اعلام کرد: منبع ارز واردات خودروهای فرسوده اعلام می شود.
سرانجام در 21 اردیبهشت بود که نمایندگان شورای اسلامی به بررسی لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو در شرایط مضاعف پرداختند. معامله آنها انجام دادند؛ نمایندگان مجلس در جلسه رسیدگی به لایحه الحاق موادی به قانون ساماندهی صنعت خودرو با 162 رای موافق از مجموع 196 نماینده حاضر در مجمع رای دادند.
محمدباقر قالیباف – رئیس شورای اسلامی – چندی پیش در گفتوگوی تلویزیونی ضمن اشاره به موضوع واردات و تاکید بر اینکه دولت باید در واردات خودرو عجله کند، گفت: در آییننامهای که برای واردات خودرو تعیین شده بود، فکر کردیم دولت میتواند ماشین های وارداتی، ماشین دست دوم داشته باشید.
وی تصریح کرد: اگر دولت از ما می خواست باور می کردیم که تفاوتی بین واردات خودروهای فرسوده و دست دوم وجود ندارد. البته واردات خودروی کارکرده دارای شرایطی مانند عمر خودرو، خدمات، نحوه واردات و … می باشد. ; به هر حال دو لایحه اضطراری تصویب شده و دولت می تواند خودروهای فرسوده وارد کند. این مشکل قطعا قیمت، کمیت تولید و کیفیت خودروهای داخلی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و خودروساز برای ماندن در بازار باید کیفیت را افزایش دهد و «تصور نکنید که هر خودرویی را به هر قیمتی به مردم بفروشد. “
در همین راستا علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت نیز در آخرین اظهارات خود در حاشیه جلسه شورای دولت اعلام کرد: لایحه فوریت واردات خودرو پس از ابلاغ کتبی موافقت رئیس مجلس اجرایی می شود. این واردات در چارچوب مشخص شده در لایحه صورت می گیرد. منتظر نظر رئیس مجلس هستیم مبنی بر اینکه مقررات واردات مغایر با قانون سازمان صنعت خودرو که کتباً به دولت ابلاغ شده است.
وی گفت: سال گذشته هیات دولت آیین نامه ای را تصویب کرد تا بتوانیم در ابتدا خودروهای فرسوده را از مناطق آزاد به سرزمین اصلی وارد کنیم که رئیس مجلس این مصوبه دولت را مغایر با قانون واردات خودرو دانست. اما اکنون مجلس در بازنگری های نهایی این آیین نامه را خلاف قانون نمی داند.
به گفته بهادری جهرمی، در ابتدا خودروهای فرسوده را با همان مقررات مصوب دولت به سرزمین اصلی وارد خواهیم کرد. اگر نظر مجلس باقی بماند در مورد سایر خودروهای فرسوده نیز همین رویه را ادامه می دهیم و دولت آمادگی اجرای آن را دارد.
سخنگوی دولت درباره اینکه چه زمانی باید واردات خودروهای فرسوده را در دستور کار قرار دهیم، گفت: از آنجایی که رئیس مجلس کتباً به دولت اعلام کرد که آیین نامه مصوب سال گذشته مغایر قانون نیست؛ اما با توجه به اینکه این آیین نامه در سال گذشته به صورت کتبی در دستور کار قرار گرفته است. در واقع آنها باید نظر شفاهی خود را در تلویزیون به صورت کتبی اعلام کنند و پس از آن تسویه حساب خود به خود معتبر می شود.
با همه بحث هایی که رئیس مجلس و سخنگوی دولت درباره واردات خودروهای فرسوده مطرح کردند، اکنون این سوال مطرح می شود که آیا واردات خودروهای فرسوده از مناطق آزاد در فاز اول به زودی عملیاتی می شود؟ یا باید حکم و دستورالعمل دیگری صادر شود؟
انتهای پیام