هوش مصنوعی و انقلابی بزرگ در ارتقای کیفیت بنگاه های اقتصادی

رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران در گفتگو با آنا خاطرنشان کرد:

فرزین انتصاریان گفت: با استفاده از هوش مصنوعی انقلاب بزرگی در حوزه مدیریت کیفیت بنگاه های اقتصادی ایجاد می شود.
به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، فرزین انتصاریان رئیس انجمن مدیریت کیفیت ایران در بازدید از خبرگزاری آنا به تشریح نقاط قوت و ضعف مهم و جنبه های کاربردی در راستای افزایش سهم کیفیت مدیریت کیفیت در بخش های مختلف اقتصاد کشور پرداخت. بخش اول این نشست تخصصی در زیر.
آنا: یکی از عوامل تعیین کننده کیفیت، نوآوری است. در سالهای اخیر وقتی نوبت به تعیین کیفیت کالاها، خدمات و حتی رتبهبندی سازمانهای خاص میرسد، ماهیت کیفیت و نوآوری در این بخش مورد ارزیابی قرار گرفته است.
طرفداران: یکی از موضوعات مهم در ایجاد کیفیت، حوزه نوآوری و خلاقیت است. انتظارات و تکنولوژی تکامل می یابد و هر مورد این پیام را می فرستد که تغییرات باید با سرعت و شرایط روز تطبیق داده شود. این امر نه تنها در محصول، بلکه در فرآیند نیز اتفاق می افتد و مهمتر از همه، این امر در زمینه ماهیت سازمانی نیز قابل دسترسی است، بنابراین سازمان باید سریع باشد. این به معنای چابک بودن و سازگاری سریع با شرایط متغیر است. بدون این عناصر، مدیریت کیفیت به درستی عمل نخواهد کرد.
من بررسی چنین محتوایی را برای خود فاجعه نمی دانم، زیرا بررسی این موضوع مستلزم حضور کارشناسان مختلف به ویژه از سوی شرکت هایی است که از عملکرد و کیفیت محصولات و خدمات خود مطلع هستند. شرکتی که هدفی مشخص و نیت ثابتی را به عنوان اولین پایه خود دارد. نیت اولین نهادی است که مجموعه را پایدار می کند، اما بنگاهی که شرایط را تغییر می دهد در آنجا نیز پایدار نیست. نکته دوم این است که اگر اختیار داریم و کار خاصی انجام می دهیم باید ببینیم امکان اصلاح آن وجود دارد یا خیر.
آنا: رابطه بین تولید و اقتصاد کلان چگونه باعث ایجاد هم افزایی و افزایش بهره وری می شود؟
طرفداران: در جلسه ای با دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران به این موضوع اشاره کردیم که دو بازیگر در اقتصاد کلان داریم. از یک سو بازیگران فعال در حوزه اقتصاد کلان و از سوی دیگر شرکت ها و کسانی که آنها را رصد می کنند. کدام یک از آنها رهبر و کدام پیرو است؟ با نگاهی به کشورهایی که اقتصاد کلان در آنها پیشرو است، می بینیم که اقتصاد آنها ضعیف است، در حالی که دنیا می داند که اقتصاد کلان می تواند با تجارت رشد کند.
اقتصاد در سطح کلان معنا دارد. کار اقتصاد کلان ایجاد پایه است، اما تا زمانی که کسب و کار خوبی نداشته باشیم، فروش خوب و درآمد خوبی نداریم. ترازهای اقتصادی منفی می شود. اگر در زمینه اشتغال چشماندازی داشته باشیم که کار را به بخش کوچک بسپاریم، در صورتی که فرآیند کار را دقیقاً ندانیم و اصل را که مشتری بر اساس آن مشتری به مشتری میدهد را درک نکنیم، قیمت تمام شده نیز افزایش مییابد. بسیار مهم است و ما نمی توانیم از آن پول دربیاوریم. و اگر فضا برای اقتصاد خرد مناسب نباشد چه اتفاقی می افتد؟ قطعا رشد اقتصادی نخواهیم داشت و تولید و بهره وری تحت تاثیر قرار می گیرد.
شروع مدیریت اقتصادی در شرکت هاست
تولید ماموریتی است که دارای عناصر بالادستی است، برای این امر به عنوان یک قاعده کلی باید بر اقتصاد خرد تاکید شود و این موضوع بر اساس برنامه ریزی هایی است که قدمت آن به سال 2000 برمی گردد تا اقتصاد در این مسیر پیش قدم شود. کسب و کار در سیاست ها بدون تظاهر به یک تجارت. در هر صورت باید تمامی سیاست ها را از این منظر در نظر گرفت که مدیریت اقتصادی بر عهده بنگاه هاست.
آنا: سهم هوش مصنوعی در توسعه کسب و کارهای با کیفیت و افزایش کیفیت تولید چیست؟
طرفداران: همانطور که می دانید هوش مصنوعی بزرگترین دغدغه ذهن انسان است. ماهیت هوش مصنوعی فقط یک الگوریتم است. در لایه اول، پلتفرم ها و نرم افزارهایی که اساس توسعه را تشکیل می دهند، کاربردهای خطرناکی نیز دارند. وقتی آلفرد نوبل دینامیت را اختراع کرد، متوجه خطر آن شد، اما دینامیت نه تنها برای کشتن و انفجار استفاده می شود، بلکه برای کارهای خوب نیز استفاده می شود. این نحوه استفاده ما خطرناک است. در عین حال تکنولوژی تاثیر دارد و مکانیسم هایی ایجاد می کند. اکنون وقتی صحبت از کیفیت لوازم خانگی و مواد غذایی می شود، از این فضا فراتر رفته ایم و در عصری زندگی می کنیم که توسط تمدنی جدید ایجاد شده است.
تغییر زمینه های کاری با ظهور فناوری هوش مصنوعی
یکی از تحولات بزرگی که با ظهور فناوریهای جدید و هوش مصنوعی در جهان رخ میدهد، با تکامل مشکل آموزش مرتبط است. آموزش سنتی رو به افول است و رشته بسیار خطرناکی است. به طور کلی، با ظهور فناوری هوش مصنوعی، بسیاری از زمینه های کاری ما کاملاً متحول شده و بسیاری از مشاغل حذف خواهند شد. در نتیجه برخی از این مسائل حکمت ناگزیر پیش خواهد آمد. یکی از تغییرات عظیمی که با ظهور فناوریهای جدید و هوش مصنوعی در جهان رخ میدهد، مربوط به تغییر مشکل آموزش است. با استفاده از هوش مصنوعی انقلاب بزرگی در زمینه مدیریت کیفیت بنگاه های اقتصادی ایجاد خواهد شد.
آنا: چگونه می توانیم از هوش مصنوعی برای پیشبرد اهداف اقتصادی و ایجاد بهره وری استفاده کنیم؟
طرفداران: با توجه به پیشرفت و سرعت مطمئناً می توانیم از هوش مصنوعی استفاده کنیم، اما این مستلزم سوار شدن بر قطار پرسرعت پیشرفت صنعتی است.
صنعت خالی از تکنولوژی است
ما در این قطار نیستیم و اصلاً قطار را نمی شناسیم. ما قطعا رو به جلو حرکت می کنیم. ما آنها را می پذیریم، اما دستمان خالی است. سوال در مورد افزایش بهره وری مطرح است و من موظف به پاسخگویی به آن هستم و نمی توانم از پاسخ به این سوال خودداری کنم. اما ما نمیتوانیم یک شهر را در بند قرار دهیم. این باید صنعت توسط صنعت و شخص به فرد انجام شود. اکنون افراد زیادی می توانند به راحتی سوار این قطار شوند و بسیاری قبلاً سوار آن شده اند. چینی ها روش عجیبی در مورد آنها دارند. در بسیاری از کشورهای دیگر هم همینطور است. هند در زمینه صنعت الکترونیک و به ویژه در زمینه خدمات پیشرفت های زیادی داشته و با قیمت های پایین کارهای زیادی انجام می دهد. هزینه آنها کم است و هندی ها رهبران جهان در دوره های آنلاین هستند.