هشدار در مورد عواقب سختگیری برای صادرکنندگان
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران گفت: سختگیری بین صادرکنندگان می تواند منجر به کاهش عملکرد کشور در این زمینه شود.
انتهای پیام
به گفته رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران، جرم انگاری در حوزه صادرات نیز تشدید شده و عدم بازگشت ارز از سوی صادرکنندگانی که بیش از 3 میلیون یورو صادر کرده اند، جرم است. از دیدگاه قاچاق ارز و پولشویی.
محمد لاهوتی واگذاری کمیته ارزی به سازمان توسعه تجارت را برای تشکیل جایگاه قانونی و تضمین اجرای مصوبات برشمرد و گفت: در تعیین دبیرخانه و تشکیل جلسات منظم کمیته اقدام در خصوص مبادلات که در سال 96 برگزار شد. این کمیته با حضور نمایندگان سه اتاق و وزارتخانه های ذیربط موفق شد طی 98 جلسه مصوبات مطلوب و خوبی را برای حل مشکل تعهدات مبادله ای ارائه کند.
وی در ادامه با بیان اینکه با تصویب قانون کنترل قاچاق کالا و ارز در فروردین 1401 جایگاه کمیته اقدام بورس ارتقا یافت، افزود: در آیین نامه اجرایی این قانون عملاً تمامی اقدامات در حوزه تعیین سیاست های مبادله و سیاست های تجاری به کمیته اقدام در مورد مبادلات واگذار می شود. اما این آیین نامه اجرایی در برخی موارد دارای ضعف های جدی است. یکی از کاستی های مکرر آیین نامه اجرایی تبصره 6 بند 2 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز این است که از نظر مهلت تسویه تعهد، جلوتر از قانون و سختگیرانه تر است. صادرکنندگان به عنوان مجرم به طوری که در قانون یک سال مهلت لغو تعهد مبادله ای در نظر گرفته شده است اما در آیین نامه مذکور مهلت نهایی سه ماه پس از مهلت چهار ماهه است.
به گزارش سایت اتاق بازرگانی تهران، وی گفت: یکی دیگر از کاستی های این آیین نامه این است که دبیرخانه کمیته ارزی از سازمان توسعه تجارت به بانک مرکزی منتقل شده است و نگرانی فعالان اقتصادی اتباع خارجی افزایش ارزی است. سیاست ها بار دیگر بر سیاست های تجاری غلبه خواهد کرد. مثلا تجربه تلخ کاهش صادرات در دولت قبل که به همین دلیل اتفاق افتاد. نکته دیگر اینکه معافیت از بازگشت ارزهای صادراتی زیر 30 هزار یورو در متن قانون ذکر شده است اما در این آیین نامه اختیار معافیت به کمیته اقدام ارزی واگذار شده است که مغایر با متن قانون به نظر می رسد. .
یکی دیگر از نقاط ضعفی که لاهوتی به این آیین نامه اضافه کرد، حذف سه اتاق از کمیته اقدام بورس است. وی گفت: در اساسنامه تصریح شده است که جلسات کمیته در صورت لزوم با حضور نماینده بخش خصوصی و با دعوت رئیس کارگروه تشکیل می شود که به وضوح خلاف قانون است زیرا در طبق قانون، نماینده بخش خصوصی به وضوح توسط اتاق بازرگانی تعیین می شود، اما در این آیین نامه با توجه به اینکه نام اتاق بازرگانی و اتاق تعاون ذکر نشده است، می توان از نماینده بخش خصوصی دعوت کرد. به جلسات مطابق سلیقه خود.
در ابتدای این جلسه رئیس کمیته تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران با اشاره به مشکلات پولی به وجود آمده پس از فروردین 1397 و متعاقب آن تشکیل کمیته ارزی اتاق ایران، توضیح داد: این کمیته تعامل با دولت و حل مسائل ارزی است. صادرکنندگان راه اندازی شدند و برخی مسائل صادرکنندگان در یک تعامل دو سویه حل شد.
به گزارش ای بی اس نیوز، در هفدهمین جلسه کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی تهران، «آیین نامه اجرایی تبصره ۶ ماده ۲ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز» و «مفاد اجرایی یک – کسر سال برنامه دیپلماسی اقتصادی» توسط مقامات بخش خصوصی و عمومی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.