هشدارهای جنگ اژدهای زرد اوکراین!
به گزارش اقتصاد نیوز، چینی ها 40 سال است که در هیچ جنگی شرکت نکرده اند. از این رو جنگ های دیگر را به دقت مطالعه می کنند تا درس های لازم را بیاموزند. در این میان جنگ اوکراین برای چینی ها بسیار مهم است زیرا این جنگ نوعی جنگ غیرمستقیم بین روسیه و آمریکا است و چین خود را به جای روسیه می گذارد تا بفهمد در جنگ احتمالی در چه وضعیتی قرار خواهد گرفت. آینده ای که در آن ایالات متحده در یک طرف قرار دارد.
نگاهی به تایوان از منظر اوکراین
به گزارش نیویورک تایمز، در طول دوره ای که روسیه درگیر جنگ و بمباران شهرهای اوکراین بود، چینی ها از نزدیک این جنگ را دنبال کردند و آن را مطالعه و بررسی کردند. جنگ در اوکراین در واقع یک نبرد غیرمستقیم بین دو ابرقدرت جهان، آمریکا و روسیه است و منبع اطلاعات و اطلاعات خوبی برای چینی ها است تا ببینند ایالات متحده چه سلاح و چه قدرت نظامی دارد. و بنابراین خود را برای جنگ های احتمالی آینده آماده می کنند. به خصوص اختلاف بر سر تایوان که دولت چین آن را متعلق به خود می داند، اما ایالات متحده متعهد به دفاع از تایوان است.
هر چه اوکراین در مقابل روسیه موفقتر بود، چین نسبت به این جنگ حساستر میشد و با توجه و وسواس بیشتری آن را دنبال میکرد و مهمتر از همه، کمکهای نظامی و اطلاعاتی ناتو را تا آنجا که میتوانست زیر نظر داشت. چین این داده ها را با وضعیت تایوان مقایسه می کند، به طوری که اگر تمام کمک های ناتو به اوکراین شامل وضعیت تایوان نیز شود، سرنوشت چین در جنگ با تایوان چگونه خواهد بود؟
درس های نظامی چین از جنگ در اوکراین
تحلیلگران نظامی چین معتقدند که این جنگ به چین این فرصت را داد تا از پیروزی ها و شکست های طرفین درس های زیادی بیاموزد. نیویورک تایمز نزدیک به 100 مقاله تحقیقاتی چینی و گزارش رسانه ای نوشته شده توسط تحلیلگران نظامی و تسلیحاتی چینی را بررسی کرد. مهمترین محورهای این مقالات و گزارش ها این سه عنصر بود:
1. بررسی کنید که روسیه چگونه از موشک های مافوق صوت خود برای از بین بردن اهداف، به ویژه انبارهای مهمات و انبارهای سوخت استفاده می کند. با توجه به اینکه چین روی توسعه این نوع موشک بسیار کار کرده است، برای چینی ها اهمیت دارد.
2. بررسی کنید که چگونه سربازان اوکراینی از فناوری ماهواره ای Starlink برای هماهنگ کردن حملات خود و خنثی کردن تلاش های روسیه برای قطع ارتباطات اوکراین استفاده می کنند. استارلینک به نیروهای اوکراینی کمک کرده تا ارتباطات را حتی در جایی که زیرساخت های دیجیتال از بین رفته است حفظ کنند. تحلیلگران نظامی چین ناتوانی نیروهای روسیه در قطع ارتباط استارلینک را یکی از عوامل اصلی مشکلات آن کشور در میدان نبرد می دانند. به خصوص که تایوان با الهام از جنگ اوکراین شروع به کار در اینترنت از طریق ماهواره کرد. در نتیجه، چینی ها نیز به دنبال تکمیل و توسعه فناوری ماهواره های مدار پایین هستند.
3. بر اساس این مقالات و تحلیل ها، تهدید هسته ای پوتین علیه غرب باعث شد تا قدرت های غربی از مداخله مستقیم در اوکراین اجتناب کنند. بنابراین، این تحلیلها چین را تشویق میکند تا برنامه تسلیحات هستهای خود را گسترش دهد تا از مداخله نظامی مستقیم آمریکا در جنگ احتمالی در تایوان جلوگیری کند. اگرچه چین متعهد شده است که هرگز حمله ای با سلاح هسته ای انجام ندهد، رئیس جمهور این کشور سال گذشته اعلام کرد که چین به گسترش زرادخانه هسته ای خود ادامه خواهد داد. چین اکنون 400 کلاهک هسته ای دارد که به مراتب کمتر از قدرت هسته ای روسیه و آمریکا است. پنتاگون تخمین می زند که چین می تواند تا سال 2030 به 1000 کلاهک هسته ای برسد.
شکست روسیه هشداری برای چین است
ژنرال منگ شیانگ کینگ، استاد دانشگاه دفاع ملی در پکن، در روزنامه چینی Guangming در ژانویه نوشت:جنگ در اوکراین می تواند تصویر یک جنگ جهانی احتمالی در آینده را به ما نشان دهد. استراتژی بازدارندگی هستهای روسیه قطعاً نقشی را در این ایفا کرد که ناتو به رهبری ایالات متحده جرأت نکرد مستقیماً وارد جنگ شود. از سوی دیگر، مقامات پنتاگون می گویند نتیجه حمله روسیه به اوکراین هشداری به چین در مورد سرنوشتی است که در صورت حمله به تایوان در انتظار آن است. روسیه در جنگ اوکراین هم در زمینه تسلیحات و مهمات و هم در زمینه اطلاعاتی شکست خورد، پیشروی هایش متوقف شد و تلفات انسانی آن نیز سنگین بود.
به گفته جوئل واتنو، کارشناس ارشد دانشگاه دفاع ملی در واشنگتن، جنگ روسیه و اوکراین زنگ خطری برای چین بود و نشان داد که روی کاغذ و قبل از شروع واقعی جنگ، همه چیز می تواند خوب به نظر برسد، اما به محض شروع جنگ واقعی، همه چیز خیلی سریع از هم می پاشد. چینی ها سعی خواهند کرد این درس ها را در طول بررسی مداوم دکترین نظامی خود در افسران خود بگنجانند.
البته برخی از تحلیلگران چینی نیز از شکست روسیه و چرایی آن آگاه هستند. به عنوان مثال، در مقالهای که توسط آژانس توسعه فناوری نظامی چین منتشر شده است، آمده است: «ما باید به کاستیهای ارتش روسیه و چالشهایی که در عملیاتهای دریایی آینده با آن مواجه خواهیم بود، توجه کنیم. [اشاره ضمنی به تصرف تایوان] بیا آماده بشیم.”
وضعیت چین بهتر از روسیه است
از سوی دیگر، کارشناسان خارجی که ارتش چین را مطالعه می کنند، معتقدند که بررسی شکست های روسیه در اوکراین می تواند چینی ها را به این نتیجه برساند که می توانند در جنگ نهایی پیروز شوند. زیرا بودجه نظامی آنها 225 میلیارد دلار و تقریباً 3 برابر روسیه است و توانایی تولید تسلیحات بیشتر و فناوری پیشرفته تری را دارند و می توانند پهپادها یا سایر سلاح های پیشرفته دیگری را که روسیه فاقد آنهاست تولید انبوه کنند.
برخی از کارشناسان چینی معتقدند که مشکلات روسیه در جذب نیروهای پیاده نظام کافی نشان می دهد که چین هر چقدر هم که نیروی دریایی و هوایی خود را گسترش دهد، باز هم نیازی به نیروی زمینی قوی و بزرگ ندارد. تجربه روسیه نشان داده است که یک قدرت نظامی بزرگ باید نیروی زمینی بزرگ و قدرتمندی نیز داشته باشد وگرنه مزیت خود را در میدان نبرد از دست خواهد داد.
نقش جنگ در بدبین کردن چین به آمریکا
جنگ در اوکراین چینی ها را به این باور رسانده است که آنها نیز مانند روسیه هدف جنگ هیبریدی به رهبری ایالات متحده هستند، جنگی که شامل تحریم های اقتصادی، تحریم های تکنولوژیکی، اطلاعاتی و حملات سایبری است. به عنوان مثال، گائو یان، محقق آکادمی علوم نظامی چین، معتقد است که ایالات متحده و سایر کشورهای غربی از جنگ در اوکراین برای منزوی کردن روسیه در انزوای کامل سیاسی، دیپلماتیک و فرهنگی استفاده کردند. جنگ فقط مربوط به زمین و خون و آتش نیست، بلکه به داده ها و روایت ها و تصویر ارائه شده از متخاصمان و میزان مسئولیت آنها نیز مربوط می شود.