
معاون ساخت و توسعه راه آهن شرکت ساخت گفت: بررسی های سازمان توسعه اقتصادی نشان می دهد که زمان ترانزیت و هزینه کریدور شمال به جنوب برای کشورهایی که در این کریدور قرار دارند حدود 30 درصد کمتر از کانال سوئز است.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری آنا به نقل از وزارت راه و شهرسازی، عباس خطیبی گفت: احداث راه آهن رشت – آستارا علاوه بر اهداف و منافع اقتصادی، دارای منافع راهبردی ملی از نظر بین المللی است. روابط تسهیل مبادلات و روابط و همبستگی بین کشورها، ارتقای امنیت ملی و هم افزایی زنجیره های ارزش داخلی و توسعه مناطق مرزی.
خطیبی راه آهن رشت – آستارا را یک پروژه بزرگ راهبردی، ملی و بین المللی دانست و گفت: احداث راه آهن رشت – آستارا به عنوان مکمل کریدور شمال – جنوب به عنوان یکی از پروژه های ملی و مهم بین المللی شناخته می شود. ، و بهره برداری از آن برای کشور و منطقه در حال تحول است.
معاون ساخت و توسعه راهآهن، بنادر و فرودگاهها به بررسی جهتگیری راهآهن رشت – آستارا مبنی بر جابهجایی بینالمللی کالا و مسافر پرداخت و اعلام کرد: برنامهریزیهایی برای اهمیت زیادی در حملونقل بینالمللی به لحاظ منافع راهبردی ملی، وجود دارد. روابط بین الملل و تسهیل تجارت و بازرگانی و همبستگی بین کشورها نیز حائز اهمیت است و موجب ارتقای امنیت ملی، ارتقای منافع کشورهای منطقه و ارتقای علم و فناوری می شود.
وی احداث راه آهن رشت – آستارا را با توجه به مزایای انشعاب غربی این پروژه بسیار حائز اهمیت دانست و گفت: علیرغم وجود خطوط ریلی در شاخه های شرقی و مرکزی کریدور ریلی شمال به جنوب، رشت. -خط آستارا راه آهن در شاخه غربی برای اتصال کشورهای منطقه ضروری است. قفقاز، اشتراک با کریدور جنوب غربی که خلیج فارس را به گرجستان و دریای سیاه متصل می کند، حجم بالای تقاضای حمل و نقل در مناطق غربی روسیه و مسیر کوتاه به اروپا بسیار مهم است.
خطیبی ادامه داد: از دیگر مزیت های راه آهن رشت-آستارای غربی، کوتاه بودن مسیر در کشورهای میانی و کاهش تعداد کشورهای واسطه از ترکمنستان و قزاقستان به جمهوری آذربایجان است.
معاون ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاه های کشور استفاده از ظرفیت های مرز آستارا در تجارت بین المللی را از دیگر اهداف این مسیر ریلی اعلام کرد و توضیح داد: پیش بینی جابه جایی 2.6 میلیون تن بار. در سال اول و 6.8 میلیون تن در سال 20 بهره برداری و جابه جایی 530 هزار مسافر در سال اول و یک میلیون مسافر در سال بیستم از دلایل احداث این خط ریلی است.
خطیبی قیمت، زمان حمل و اطمینان زمان تحویل کالا را از عوامل موثر بر جذب کالا در ترانزیتی دانست و گفت: سازمان توسعه اقتصادی وابسته به سازمان ملل در خصوص کریدور شمال-جنوب و شرایط ریلی منطقه مطالعاتی انجام و منتشر کرده است. کشورها. در طول مسیر این کریدور که در آن اعلام شده است که زمان و هزینه ترانزیت تقریباً 30 درصد ارزانتر از کانال سوئز است که انگیزه ای قوی برای کالاها برای استفاده از این مسیر است.
معاون ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاه ها ملاحظات زیست محیطی را از موضوعات مهم این مسیر ریلی دانست و گفت: با توجه به محیط زیست ارزشمند منطقه گیلان و تراکم جمعیت و قابلیت های کشاورزی و گردشگری منطقه. ، اثرات زیست محیطی و اجتماعی این طرح با مطالعه و بازنگری گسترده در تعامل با سازمان محیط زیست و بررسی مزایا و معایب مسیرهای قابل اجرا، این مسیر به عنوان مناسب ترین مسیر شناخته شد.
وی افزود: مسیر انتخابی بر اساس رویکرد حداقل خسارت وارده به مزارع و مشاغل و استفاده بیشتر از اراضی کشاورزی بوده و به همین منظور احداث حدود 40 کیلومتر پل در طول مسیر به منظور توجه به هدف انجام شده است. . جاده، کاهش حجم مواد پرکننده و حذف عبور کامیونهای معدن به محل پروژه که حائز اهمیت است.
خطیبی با اشاره به بیانیه باکو و قرارداد سه جانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در شهریور 1401 ادامه داد: در این بیانیه اهمیت و ضرورت توسعه کریدورهای ترانزیتی شمال – جنوب و نوسازی خطوط ریلی این کشورها به منظور نوسازی خطوط ریلی این کشورها مورد توجه قرار گرفته است. برای حمل کالا به میزان 15 میلیون تن در سال 2030 موافقت شد. از نظر داخلی، سیاست های ابلاغی برنامه هفتم توسعه، مصوبه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، وجود ردیف اعتباری برای طرح در پیوست شماره یک قوانین بودجه سالانه کشور، اولویت بالای این طرح راه آهن در مصوبه هیات وزیران برای تامین مالی از طریق آزادسازی نفت و مصوبه کمیسیون ترکیه تشریفات مناقصه برای اجرا همگی دلایل مهم و معتبری برای اجرای این پروژه ملی راه آهن با تمامی ملی و ملاحظات بین المللی