هدر رفت منابع آب در سایه مدیریت ضعیف وزارت بهداشت و کشاورزی

سایر کشورهای دنیا برای حل مشکل کم آبی فاضلاب را تصفیه می کنند که اکثر مشکلات آنها حل شد، به عنوان مثال در اروپا 60 درصد و در اسلواکی 65 درصد فاضلاب شهری تصفیه شده و به چرخه بازگردانده می شود، در حالی که کشورهای چاد کنگو، سومالی و سودان کمتر از 5 درصد فاضلاب را تصفیه می کنند و دقیقاً این کشورها از تولید مواد غذایی ضعیف و فقر رنج می برند.
گروه توسعه بازرگانی خبرگزاری آنا; رئیس جمهور در سخنرانی روز جمعه 15 مهر 1401 در مراسم گرامیداشت روز ملی عشایر و روستاها تاکید کرد: طرح حمایت از بنگاه های دانش بنیان به ویژه در حوزه تقویت و ارتقای سطح تولید روستاها باید در اولویت قرار گیرند و دولت باید فعالیت های دانش بنیان در زمینه تقویت حمایت های تولیدی در روستاها را در اولویت قرار دهد.» سخنان رئیس جمهور در سخنان وزارت جهاد کشاورزی است. در برنامه های سید جواد ساداتی نژاد بندهایی به نفع تولید دانش بنیان در بخش کشاورزی در نظر گرفته شده است که به پیشرفت صنعت کشاورزی کمک می کند.
1. سرمایه گذاری در انتقال دانش و فناوری های نوین به بخش کشاورزی
2. بهبود فرآیند جذب نیرو با رویکرد نیروی انسانی توانمند و خلاق در تحقیقات کشاورزی
3. برنامه حمایت از بنگاه های دانش بنیان و پارک های علم و فناوری کشاورزی و تحقیقات کشاورزی غیردولتی.
4. طراحی و ایجاد سیستم جامع آمار و اطلاعات هوشمند در بخش کشاورزی
5. ایجاد و توسعه بازارهای کشاورزی
توجه داشته باشید
برخی از برنامه های وزیر جهاد کشاورزی که در سایت این وزارتخانه موجود است:
absnews
به گفته بختیاری، رئیس سابق شرکت آب و فاضلاب استان تهران در سال ۱۳۹۷، کشور سالانه شش میلیارد و هشتصد میلیون متر مکعب فاضلاب تولید میکند که حدود یک میلیارد و هشتصد میلیون متر مکعب آن تصفیه میشود. حدود 4 میلیارد متر مکعب معادل 70 درصد پساب هرگز به چرخه مصرف برنمی گردد که برای آگاهی از خطرات آن کافی است که هر متر مکعب فاضلاب بسته به غلظت آن بین 7 تا 15 متر مکعب آب سالم را آلوده می کند. صنعت کشاورزی در دنیا به هدر رفتن آب شهرت دارد و مصرف آب در صنعت کشاورزی بیش از 50 درصد کل مصرف آب شیرین دنیا را تشکیل می دهد که در ایران به 90 درصد می رسد اما کمبود آب در کشاورزی صنعت ذاتی نیست
معاون انسانی سازمان محیط زیست در این خصوص در گفت وگویی به کشاورزی بی رویه موجب آسیب به سفره های زیرزمینی و فرونشست زمین می شود. مسعود تجریشی تصریح کرد: با این شکل از کشاورزی، با کاشت محصولاتی که در خارج از استان های گیلان و مازندران هیچ منفعتی ندارد، زمین را با دست خود از بین می بریم.
اگر نهادهای متولی مانند وزارت جهاد کشاورزی یا وزارت صنعت، معدن و تجارت از طرحهای نوآورانه و دانشبنیان حمایت میکردند، شاهد این میزان از بین رفتن منابع در آب نبودیم. کسب و کارهای مبتنی بر دانش و ایده های فناوری و نوآورانه نیازمند حمایت مالی و نظارت دولتی هستند.
بر اساس نظر مسئولان و کارشناسان حوزه آب و کشاورزی کشور، اگر نهادهای متولی مانند وزارت جهاد کشاورزی یا وزارت صنعت، معدن و تجارت از طرحهای نوآورانه و دانشبنیان حمایت میکردند. این میزان از اتلاف منابع آبی را شاهد نبوده اند. شرکت های دانش بنیان و ایده های فناورانه و نوآورانه نیازمند حمایت مالی و نظارت دولتی هستند وگرنه این سرمایه عظیم به ابزاری برای جلب تمسخر تبدیل می شود.
absnews
در 27 بند برنامه وزیر در زمینه توسعه هوشمند و دانش بنیان کشاورزی که به چند بند اکتفا کرده ایم، اهداف بزرگی مشخص شده است، اما متأسفانه با توجه به آمار ارائه شده، موفقیتی حاصل نشد. محقق شده است، برنامه 78 صفحه ای و رشد منفی متوالی نشان می دهد که در سال 1400 و شش ماهه 1401 تیم وزارت جهاد کشاورزی موفقیت چندانی نداشته و برنامه های ارائه شده توسط وزارت جهاد کشاورزی وزیر اجرا نشده است. رشد منفی کشاورزی معیشت هزاران نفر را از بین برده، سطح بیکاری در جامعه روستایی افزایش یافته و میزان تولید غلات، خوراک دام و اقلام خانگی در روستا کاهش یافته است.
به دلیل کاهش منابع آبی، تولید محصولات کشاورزی با مشکل مواجه شده و خسارت زیادی به کشاورز وارد شده است. به گفته علیرضا شریعت، ایران از نظر جغرافیایی در محیطی خشک و نیمه خشک قرار دارد و منابع آبی محدودی دارد و خواهد داشت. باید بپذیریم که مشکل کشور ما خشکسالی و محدودیت منابع آبی نیست و این ما هستیم که باید به جای مقابله با یکدیگر در این شرایط بیاییم خود را با شرایط اقلیمی و محدودیت آب وفق دهیم.