هدایت تعامل دیپلماتیک اقتصادی به پدافند غیرعامل
دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران مطرح شد؛

جمشید نافر تاکید کرد: با اجرای مجموعه اقدامات پدافند غیرکارکردی در حوزه اقتصادی و تجاری می توان سیستم های مدیریتی، بکارگیری نیروهای متخصص، ساماندهی گمرکات و هدایت تعامل دیپلماتیک اقتصادی را ارتقا داد.
گروه اقتصاد خبرگزاری علم و فناوری آنا; تهدیدات اقتصادی از جمله بحران هایی است که در صورت نبود رویکرد تخصصی و کارشناسی می تواند زنگ خطر را در هر کشوری به صدا درآورد. شکلگیری ابربحرانهای تورمی یکی از پیامدهای جدی بیتوجهی یا عدم اجرای راهکارهای مقابله با این تهدیدات است.
ایران نیز از جمله کشورهایی است که علاوه بر مواجهه با مشکلاتی مانند تحریم های بین المللی، در بازارهای خود با تورم مستمر و بالایی مواجه است. برخی از کارشناسان بر این باورند که راهبردهای مرتبط با موضوع پدافند غیرعامل می تواند به طور مستقیم و غیرمستقیم بخشی از این چالش ها را حل کند.
چندی پیش معاون برنامه ریزی، برنامه و امور مجلس سازمان پدافند غیرعامل خروج دلار از مبادلات تجاری را مهم ترین پدافند غیرعامل در حوزه اقتصادی معرفی کرد. موضوع دلارزدایی از تجارت خارجی و تا حدی کاهش فشارهای تحریمی قبلاً بارها مطرح شده است. برنامه های دولت برای استفاده از ارزهای ملی رایج در تجارت با کشورهایی مانند روسیه نیز گویای این مشکل است. پیش از آن نیز بر اساس اظهارات برخی نهادهای دولتی، ایران و روسیه به دنبال ایجاد بسترهای فنی برای اجرای یک پیمان پولی مشترک بودند.
اما سوال مهم و اساسی در اینجا این است که دلارزدایی تجاری تا چه اندازه می تواند بر تورم حاکم بر بازارهای داخلی ایران تاثیر بگذارد و آیا می توان آن را با اجرای پدافند غیرعامل در حوزه های اقتصادی همسو دانست یا خیر؟
بسته شدن بازگشت ارزهای صادراتی
جمشید نافر، دبیرکل کنفدراسیون صادرات ایران در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی آنا، موضوع اجرای راهکارهای پدافند غیرعامل در حوزه های اقتصادی و تجاری را برای اولین بار مطرح کرد و گفت: اگر بخواهیم از تاثیر اجرای آن صحبت کنیم. راهکارهای پدافند غیرعامل در زمینه تجارت و اقتصاد، ابتدا باید تعریف دقیقی از این موضوع داشته باشیم. به نظر می رسد راه حل های مطرح شده در چارچوب اقدامات پدافند غیرعامل در حوزه اقتصادی و تجاری تفاوت چندانی با سایر راه حل های ارائه شده دائما برای رفع چالش های کنونی نداشته باشد. بهبود سیستم های مدیریتی، بکارگیری نیروهای متخصص در پست های مناسب، ساماندهی گمرکات و موارد مشابه در این راهکارها گنجانده شده است که پیش از این در عناوین مختلف به آن اشاره شد.
وی ادامه داد: موضوع دلارزدایی تجارت بارها از سوی نهادها و مسئولان دولتی به عنوان راهکاری برای افزایش صادرات و بهبود تجارت خارجی مطرح شده و اکنون برخی آن را به عنوان یکی از برنامه های اجرای پدافند غیرعامل معرفی می کنند. . در رابطه با این موضوع باید گفت از آنجایی که ایران به دلیل تحریم های بین المللی نمی تواند ارز حاصل از صادرات خود را به کشور بازگرداند، اصرار بر مبادله با دلار یا سایر ارزها اهمیتی ندارد.
تحریم ها را پایان دهید
این فعال تجاری در ادامه سهم دلار در تجارت جهانی را برجسته کرد و گفت: امیدوارکننده ترین کار واقع بین بودن و دور شدن از استفاده از فرمول های پیچیده است. اگر موفق به دلارزدایی از تجارت شویم، کار بسیار خوبی انجام داده ایم. اما نباید فراموش کرد که تا امروز هیچ کشوری به این امر دست نیافته است. ساختارهای اقتصادی جهان وابستگی زیادی به اقتصاد آمریکا دارد، بنابراین ایران حتی در روابط تجاری خود با کشورهای دوست و متحد خود نیز نمی تواند رد نظرات یا فشار آمریکا را به طور کامل پاک کند.
نافر خاطرنشان کرد: آمریکا به درست یا نادرست سهم بزرگی در عرصه اقتصاد بینالملل دارد و این سهم میتواند سایر کشورها را به سمت پیروی از دیدگاههای آن سوق دهد. در چنین شرایطی بهتر است ایران از درب دیپلماسی وارد شود و تمام تلاش خود را برای کاهش تحریم ها به ویژه بانکی به کار گیرد. امروزه مشکلات تنها به بازگشت ارز حاصل از صادرات خلاصه نمی شود و حتی کارخانه ها نیز برای تامین مواد اولیه با مشکل مواجه هستند. بنابراین به نظر می رسد در شرایط فعلی به جای پیمودن مسیر دشوار حذف دلار، بهترین راه حل کاهش فشار تحریم ها باشد.
آیا بی صبرانه منتظر دفترچه قرمز هستید؟
وزیر اقتصاد چندی پیش در خصوص راهکارهای بهبود اجرای پدافند غیرعامل اقتصادی اعلام کرد که باید تا پایان اسفندماه دفترچه قرمز تنظیم شود و در صورت بروز حوادث امنیتی و اقتصادی، دستگاه ها نسبت به اجرای آن اقدام کنند. اساس این دفترچه یادداشت معلوم نیست این دفترچه قرمز بر اساس توصیه کدام نهاد نظارتی یا دولتی و بر اساس کدام چارچوب های اقتصادی و سیاسی تهیه می شود یا خیر.
حتی مشخص نیست که باید منتظر ایجاد این دفترچه باشیم، در غیر این صورت روال مدیریت بخش های اقتصادی و مقابله با تهدیدات به همان صورت سابق باقی می ماند. اما همانطور که واقعیت ها نشان می دهد، اگر برنامه ای برای بهبود وضعیت اقتصادی و تولید وجود نداشته باشد، بازار داخلی ایران و سپس تجارت خارجی ایران با مشکلات جدی تری نسبت به گذشته مواجه خواهد شد.