سایر موضوعات

طلسم هندی در چابهار! -ایسنا



همکاری ایران و هند در چابهار عمر طولانی دارد اما هر بار ناتمام ماند و اکنون با وجود تجهیزات در این بندر، ترانزیت کالاهای هندی از طریق ایران به نوعی متوقف شده است.

به گزارش ای بی اس نیوز، موقعیت استراتژیک ایران در منطقه و جغرافیای خاص آن، کشورهای همسایه را بر آن داشته تا از خاک ایران به عنوان مسیر ترانزیتی استفاده کنند. با وجود این، برخی از این ارتباطات به دلایلی مانند تحریم یا سوء نیت قرارداد ایران مسکوت ماند و اگرچه گاهی سرمایه گذاری هایی انجام شد اما به نتیجه نرسید.

یکی از این پروژه ها حضور هند در چابهار است. از جمله اینکه در یکی از قراردادهای ایران و هند بر اساس ظرفیت سرمایه گذاری هند برای خط راه آهن چابهار – زاهدان مورد استفاده قرار گیرد، اما در نهایت با وجود امضای تفاهم نامه همکاری، هیچ اقدام موثری از سوی هندی ها برای پایان دادن به همکاری ریلی ایران و هند قبل از شروع آن صورت نگرفت.

یکی دیگر از این همکاری ها استفاده از موقعیت ترانزیتی ایران برای هند است. کریدور ترانزیتی شمال – جنوب در ابتدا بین کشورهای ایران، هند و روسیه بود و هدف آن اتصال روسیه به هند از طریق ایران بود، اما پس از آن کشورهای آسیای مرکزی نیز به این کریدور پیوستند و در این بین بندر چابهار فعالیت در شبکه حمل و نقل چندوجهی برای جابجایی کالا و مسافر بین ایران، هند، افغانستان، کشورهای منطقه و آسیای مرکزی مهم و استراتژیک است.

در عین حال، فعالیت خط مستقیم کشتیرانی از چین به چابهار و همچنین فعالیت خط کشتیرانی معمولی چابهار – هند، بخشی از توسعه کریدور شمال – جنوب و عینیت بخشیدن به تاکید هادی عالی است. و توصیه هایی برای توسعه سواحل مکران.

تعهد به سرمایه گذاری 85 میلیون دلار و تامین 24 میلیون دلار

هند با انعقاد قرارداد با یکی از شرکت های خصوصی خود و با تعهد سرمایه گذاری 85 میلیون دلاری به منظور خرید تجهیزات لازم برای بندر چابهار از سال 1396 وارد پروژه توسعه فاز یک بندر شهید بهشتی چابهار شد اما به دلیل مسائل ثانویه از جمله تحریم ها برای خرید و تامین تجهیزات مذکور این قرارداد به طور کامل انجام نشده است. اجرا شد.

با وجود این، با معافیت چابهار از تحریم های آمریکا، سال گذشته بود که اعلام شد از این مقدار تجهیزات سنگین استراتژیک، بخشی از مبلغ کل 24 میلیون دلار تامین شده است که شامل 6 جرثقیل موبایل ساحلی با ظرفیت های سنگین و لوازم جانبی برای خدمات فله، عمومی و کانتینری.

همچنین اخبار چند ماه پیش فعالیت منظم خط کشتیرانی چابهار-هند منتشر شد و اعلام شد که فعالیت این خط به همراه فعالیت خط مستقیم کشتیرانی از چین به چابهار منجر به افزایش 20 درصدی تخلیه و بارگیری در بنادر شهید بهشتی و شهید کلانتری شده است. تفاهم نامه تردد 8 فروند شناور هر دو هفته یکبار برای تردد کالا بین هند و ایران از طریق مسیر دریایی چابهار منعقد شد.

آخرین اخبار از حضور هند در چابهار: توافق در حال اتمام است

علی فتحی -عضو هیات مدیره سازمان بنادر و دریانوردی- در آخرین اظهار نظر درباره حضور هند در چابهار درباره مشکلات بندر چابهار وی در پاسخ به اینکه اپراتور هندی اجازه استفاده از تجهیزات وارداتی از جمله شش جرثقیل را نمی دهد و شرط مجوز این جرثقیل ها را برای انعقاد قرارداد 10 ساله اعلام کرد، توضیح داد: مشکل اینجاست که وجود دارد. استفاده از این تجهیزات باید هزینه داشته باشد اما انعقاد قرارداد با هندی ها در مراحل پایانی است و با تکمیل قرارداد همه مشکلات حل می شود.

اگرچه در چند سال گذشته خبر انعقاد قرارداد با هند برای فعال‌سازی توان ترانزیت ایران بارها منتشر شده است، اما اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته است، اما باید با توجه به رویکرد مورد توجه قرار گیرد. دولت سیزدهم در بحث دیپلماسی اقتصادی و کشورهای خارجی و آماده سازی همکاری با همه طرف های خارجی، این بار این تصمیم به کجا می انجامد – این؟

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا