علی رضا مهاجر، دستیار وزیر جهاد کشاورزی در میز اقتصادی گفت: توسعه همکاری ها، انتقال دانش، تبادل اطلاعات و تجربیات در زمینه احیاء و غنی سازی جنگل ها، مبارزه با بیابان زایی، ایجاد و تقویت سیستم های هشدار سریع خطر، دستیابی به ثبات و مهار شنهای روان، و کانون تعیینکننده توسعه کشاورزی هوشمند با اقلیم توسط کشورهای عضو بریکس به عنوان اقدامی مؤثر برای بهبود امنیت غذایی خواهد بود.
وی افزود: کشور ما به دلیل موقعیت جغرافیایی ممتاز و مزیت های ترانزیتی فراوان، کریدورهای ترانزیتی شمال و جنوب، شرق و غرب را قطع می کند و دارای بنادر تجاری در سواحل دریای خزر، خلیج فارس و دریای عرب است. سلطان نشین از طریق همکاری با اعضای گروه بریکس، آمادگی خود را برای گسترش شبکه های تجاری در زمینه کشاورزی در سطوح منطقه ای و بین المللی و تسهیل تجارت با بالاترین کارایی و کمترین هزینه، فراهم کرده است. مسلم است که جمهوری اسلامی ایران شریک قابل اعتماد و مؤثری در همکاری های دوجانبه و چندجانبه خواهد بود.
مهاجر گفت: با توجه به تحریم ها، ممانعت از مبادله کالا در بخش کشاورزی به ویژه تردد کشتی های باری بین اعضای بریکس مورد توجه قرار گرفت و به طور کلی کاهش 40 درصدی تجارت غلات دنیا به نفع کشور محسوب می شود. کشورهای عضو برجام تلاش خواهند کرد تا موانع موجود بر سر راه توسعه همکاری های بریکس را از بین ببرد و در مقابل این امر از سوی کشورهای عضو انتظار می رود که دریچه ای جدید در روابط اقتصادی و تجاری کشاورزی بگشاید.
معاون وزیر زراعت در جهاد کشاورزی گفت: خوشبختانه از نظر تولید گندم در وضعیت خوبی قرار داریم چرا که سال گذشته در مجموع 10.5 میلیون تن گندم از کشاورزان کشور خریداری شد و بر اساس انتظارات، خرید گندم امسال از مرز 11 میلیون تن عبور خواهد کرد.
به گزارش مهاجر، خوشبختانه با اقدامات انجام شده، امسال نیازی به واردات گندم نداریم.
مهاجر افزود: داشتن ارز مناسب و بانک مشترک برای اعضای بریکس که بتوانند به راحتی تجارت کنند، برنامه مهمی است و این موضوع در حال پیگیری است.
رضایی رئیس کمیته کشاورزی اتاق بازرگانی ایران گفت: ما نباید تنها بر کشورهای بریکس تمرکز کنیم، بلکه برای امنیت غذایی باید با سایر کشورها مبادله و تجارت کنیم. با توجه به کمبود آب در کشور، بهتر است صادرات و واردات محصولات را گسترش دهیم و صادرات مرکبات ما به چین بحث مهمی است، اما نباید به بریکس تک بعدی نگاه کرد.
رضایی ادامه داد: بریکس فرصت طلایی برای صادرات محصولات کشاورزی است اما باید زنجیره مناسبی در کشور در زمینه های مختلف فراهم شود و متاسفانه تصمیمات اشتباه شرایط را برای کشاورز یا صادرکننده سخت کرد. یکی از مشکلات کشاورزی در کشور نبود سازوکار مناسب در این زمینه است و این امر نیازمند همکاری نزدیک است. خوشبختانه سیب در کشور ما از کیفیت بالایی برخوردار است اما به دلیل نداشتن برند مناسب نتوانسته ایم صادرات را افزایش دهیم.
رضایی افزود: اهمیت سیب زمینی در سبد غذایی مردم مشخص است. این شوک ناگهانی به بازار صادراتی این محصول انگیزه کشاورزان برای تولید در سال آینده را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد و دومینویی که با کاهش چشمگیر صادرات آغاز می شود در نهایت با افزایش شدید قیمت ها در بازار مصرف داخلی به پایان می رسد.
خبرنگار: ردا زارعی