سایر موضوعات

نگرانی های مستاجر و برنامه های دولت



معمولاً هر ساله در این روزها مستاجران مشغول تغییر نرخ اجاره، تمدید قرارداد یا جابجایی هستند. از سال گذشته پرداخت وام اجاره ای، افزایش تولید مسکن، اعمال مالیات بر خانه های خالی و عایدی سرمایه، ساخت مسکن استیجاری، اقدامات فرهنگی و تشویقی برای مالکان راهکارهای ساماندهی بازار اجاره مسکن بود که دولت سیزدهم دنبال می شود. بر.

به گزارش ای بی اس نیوز، حدود سه هفته دیگر فصل جابجایی مستاجران آغاز می شود و مستاجران با سه علامت سوال اصلی مواجه می شوند؛ میزان افزایش، تمدید یا جابجایی اجاره بها از مسائلی است که خانواده های مستاجر را نگران می کند. سال گذشته نرخ رشد سالانه اجاره بها در تهران 46 درصد بود و با توجه به اینکه امسال هنوز سه هفته تا شروع پیک موبایل باقی مانده است، نرخ های جدید مشخص نشده است.

دولت سیزدهم هفت برنامه برای کمک به مستاجران در دستور کار دارد. سه مورد از این برنامه ها شامل تولید مسکن، بازپرداخت وام، کمپین ها و فعالیت های فرهنگی در حال انجام است. چهار مورد دیگر از جمله اعمال پایه های مالیاتی، واحدهای استیجاری ساختمان و اعطای مشوق به مالکان در دست اجراست که چالش های خاص خود را دارد. کارشناسان از سال گذشته راهکاری را برای عبور از شرایط سخت بازار مسکن و اجاره مطرح کردند که قوه مقننه و مجریه نیز در این راستا هدف گذاری کرده اند.

بازپرداخت وام مستاجر

با اينكه بازپرداخت وام مستاجر به عنوان یک اقدام موقت می تواند تا حدودی موثر باشد اما حل مشکلات در این زمینه نیازمند برنامه های ساختاری است. دولت تا سقف 100 میلیون تومان به مستاجران کمک وثیقه می پردازد. از ۱۵ تیرماه تا پایان سال گذشته حدود ۲۱۷ هزار فقره وام و سپرده مسکن در سراسر کشور پرداخت شده است. در حالی که تقریباً 9 میلیون خانوار مستاجر در کشور وجود دارد.

بیشتر بدانید

یکی از مهم ترین برنامه ها برای کنترل بازار اجاره، افزایش عرضه در بازار مسکن است که در حال حاضر دولت از طریق طرح حرکت ملی مسکن در حال پیگیری است. اما بررسی ها نشان می دهد که دو چالش به اضافه یک شامل ظرفیت کم متقاضیان، کمبود منابع بانکی و در برخی موارد کمبود زمین، جنبش ملی مسکن را با چالش هایی مواجه کرده است.

دو پایه مالیاتی شامل مالیات بر مسکن خالی و مالیات بر عایدی سرمایه نیز می توانند به عرضه مسکن موجود به بازار اجاره کمک کنند. طبق آمار سال 2015، تقریباً 2.6 میلیون خانه خالی در ایران وجود دارد. بر این اساس قانون مالیات بر خانه های خالی از آذرماه 1398 به تصویب رسیده اما آنطور که باید و شاید اجرایی نشده و مالیات بر عایدی سرمایه نیز مراحل نهایی تصویب را در مجلس می گذراند.

ساخت خانه های استیجاری توسط دولت و مدیریت شهری در کلانشهرها از دیگر راهکارهایی است که در بسیاری از کشورهای پیشرفته انجام می شود. بر اساس این طرح، تولید مسکن توسط بخش خصوصی و با ارائه مشوق های دولتی و شهرداری انجام می شود.

توسعه همدلی با کمپین مالک مناسب

از جمله اقداماتی که در سال های اخیر انجام شده، اقدامات فرهنگی در بازار اجاره است که البته به صورت محدود اجرا شده است. کمپین صاحبخانه خوب یکی از مواردی است که با هدف هم افزایی و همدلی بین موجر و مستاجر راه اندازی شده است و به نظر می رسد بیش از گذشته بتوان در زمینه هایی مانند ارتقای احساس نوع دوستی، فرهنگی فعالیت کرد. و رسانه ها معیارهای.

ارائه مشوق ها به مالکانی که قرارداد مستاجران را با نرخ های گذشته تمدید می کنند، راه حلی است که گاهی توسط کارشناسان ارائه می شود. در سه سال گذشته دولت برای حمایت از اقشار رانت خوار طرحی را برای تعیین حداکثر 25 درصدی افزایش مجاز اجاره بها در نظر گرفته است، اما برخی کارشناسان معتقدند چنین دستورالعملی نمی تواند چندان در اجرا موثر باشد.

اقبال شکری، عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: دولت باید با حمایت از مالکان و ارائه امتیاز تشویقی کمک کند. علاوه بر این، با کمیاب شدن برخی کالاها در بازار، دولت وارد بازار شده و آن را مدیریت می کند، در خصوص اجاره بهای مسکن، دولت باید از اردیبهشت ماه وارد شده و اقدامات لازم را انجام دهد. راه اندازی کمپین مذهبی برای کاهش اجاره بها یکی از این اقدامات است.

سید محمد مرتضوی – رئیس مرکز انبوه سازان نیز کنترل تورم را در کاهش التهابات بازار مسکن و اجاره بها موثر می داند. وی می گوید: با توجه به فاصله ایجاد شده بین قیمت مسکن و توان خانوارها، متقاضیان به واحدهای کوچک روی آورده اند. بنابراین انبوه سازان باید کوچک سازی را در دستور کار قرار دهند و کیفیت ساخت و ساز و کیفیت زندگی را در واحدهای کوچک ارتقا دهند. اگر به این سمت برویم از رکود بازار مسکن جلوگیری می کنیم.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا