جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

نگاه سفیر ایران در اتریش به آخرین تحولات مذاکرات هسته ای

سفیر ایران در اتریش گفت: ایران خواهان اجرای کامل و قابل راستی آزمایی آزمایش برجام است.

آنچه برای ایران مهم است این است که بتواند به طور موثر از آنچه از برجام وعده داده شده و قانوناً انتظار می رود بهره مند شود. علاوه بر این، با توجه به سهل انگاری و تخلفات آمریکا از زمان انعقاد توافق برجام در سال 2015، می توان انتظار داشت که ایران تضمین های کافی برای عدم رو به جلوی اوضاع و بازتولید نشدن آن را دریافت کند. در واقع، با توجه به اینکه ایالات متحده خود را شریک غیرقابل اعتمادی حتی برای دیگران نشان داده است، اکنون زمان آن رسیده است که ثابت کنیم می توان آن را شریک قابل اعتمادی دانست.

سؤال: تنها در صورتی توافق حاصل می شود که همه طرفین مایل به فداکاری و گام برداشتن نسبت به یکدیگر باشند. ایران در چه زمینه هایی می تواند این کار را انجام دهد؟

ایران سهم و هزینه خود را برای عمل با حسن نیت و از خودگذشتگی پرداخته است. با این حال، با وجود خروج ایالات متحده از برجام که نقض آشکار قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل بود، بیش از یک سال است که به تمامی تعهدات خود در قبال برجام و سازمان ملل متحد عمل کرده است. حتی فرصت کنونی برای بحث درباره بازگشت توافق به دلیل اقدام مسئولانه و مدبرانه ایران است. علاوه بر این، ایران اعلام کرد که اگر همه طرف ها به طور کامل به تعهدات خود عمل کنند. ایران نیز برای انجام کامل تعهدات خود آماده بازگشت است. بر این اساس خواستار اجرای کامل و قابل راستی آزمایی محاکمه برجام هستیم. مانع اصلی در این راه، عدم تصمیم گیری سیاسی ایالات متحده است. واشنگتن باید از از دست دادن فرصت فعلی بترسد.
absnews

همانطور که به درستی اشاره کردید، هدف از این دور مذاکرات، دستیابی به یک توافق جدید نیست. در واقع مذاکرات زمانی آغاز شد که دولت آمریکا در اردیبهشت 1397 سیاست قبلی خود مبنی بر خروج از برجام را یک اشتباه راهبردی و سیاسی شکست خورده اعلام کرد و در نتیجه تمایل خود را برای بازگشت به برجام اعلام کردند. سایر کشورهای عضو برجام، از جمله ایران و چهار به علاوه یک، یعنی چین، فرانسه، روسیه، بریتانیا و همچنین آلمان و اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ کننده، در مورد چگونگی اصلاح خروج غیرموجه و یکجانبه ایالات متحده بحث می کنند. از توافق و اینکه آیا تحت چه شرایط و الزاماتی این کشور واجد شرایط پیوستن به معاهده وین در مورد منع گسترش سلاح های هسته ای 2015 خواهد بود؟ هستند.
از آنجایی که سیاست فشار حداکثری ترامپ برای دستیابی به اهدافش شکست خورده است، بایدن، رئیس جمهور فعلی آمریکا علنا ​​با آن مخالفت کرده و قول تغییر آن را داده است. در عین حال مایه تاسف است که میراث شرم آور ترامپ از تحریم های غیرانسانی علیه مردم ایران ادامه دارد.
این گفتگوها یک فرآیند چندجانبه مهم، پیچیده و حساس است. عوامل و متغیرهای مختلف خارج از این فرآیند تأثیر مثبت یا منفی بر آن دارند. ما از نقش سازنده و مثبت اتریش در میزبانی این مذاکرات که با هدف احیای یکپارچگی شورای امنیت سازمان ملل متحد است، قدردانی می کنیم. به نظر ما، مهمترین عامل موفقیت این فرآیند چندجانبه این است که همه طرف های درگیر اراده جدی و صادقانه برای تضمین یک نتیجه کلی داشته باشند. در مورد رویکرد طرف ایرانی می توانم بگویم که این قصد جدی وجود دارد.

سوال: دیدگاه ها و خواسته های اصلی دولت ایران در این مذاکرات چیست؟

بیایید به حوزه های اصلی وضعیت فعلی نگاه کنیم. برجام بر دو رکن اصلی استوار است: تعهدات هسته‌ای ایران و تعهدات متقابل برای لغو تحریم‌های سازمان ملل، اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران و همچنین تقویت روابط عادی اقتصادی و تجاری با کشورمان. همه این موارد در قطعنامه 2231 شورای امنیت و شورای امنیت به تفصیل توضیح و تصریح شده است. بر اساس برجام، طرف های دیگر نیز متعهد شدند که «دسترسی ایران به تجارت، فناوری، مالی و انرژی را تضمین کنند». به ویژه، ایالات متحده به صراحت متعهد شد که علاوه بر لغو تحریم‌ها علیه ایران، «هر کاری که ممکن است با حسن نیت برای حفظ ثبات برجام و جلوگیری از نفع کامل ایران برای لغو تحریم‌ها انجام دهد».
ایران از سال 2015 به طور کامل به تعهدات خود در برجام پایبند بوده و 15 گزارش متوالی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی این واقعیت را تایید می کند. در حالی که ایران به طور کامل به تعهدات خود عمل کرد، دولت آمریکا آنچه را که رئیس جمهور سابق آن «کمپین فشار حداکثری» نامید، علیه ایران به راه انداخت که البته با شکست مواجه شد.
زمانی که ایالات متحده از توافق خارج شد و به نقض آن و قطعنامه 2231 شورای امنیت ادامه داد. ایران بیش از یک سال است که به تعهدات خود عمل کرده است که عمدتاً به لطف وعده های طرف های اروپایی است. تنها زمانی که برای همگان روشن شد که اتحادیه اروپا و طرف های اروپایی آن قادر به رفع نواقص نیستند، ایران تصمیم گرفت به تدریج برخی از تعهدات خود را در چارچوب حقوق مندرج در متن شورای امنیت سازمان ملل کاهش دهد. توقف اجرای تعهدات متقابل تنها راه تعدیل وضعیت مترقی ایران بود و جمهوری اسلامی ایران بر اساس مفاد برجام و نیز اصول کلی حقوقی این اقدام را انجام داد.
حقیقت تلخ این است که در حالی که ایران نزدیک به چهار سال است که در راستای منافع برجام مبارزه می کند، برخی از جمله کشورهای اروپایی نه تنها به تعهدات خود عمل نکرده اند، بلکه باعث تاسف است که حتی در مواجهه با اقدامات غیرقانونی و غیرانسانی تحریم‌های آمریکا که می‌توان آن را تروریسم اقتصادی علیه ملت ایران توصیف کرد، سکوت کردند.
اکنون که ایالات متحده قصد بازگشت به این توافق را دارد، رهبران آن باید درک کنند که باید به نگرانی های ناشی از شکست های گذشته خود رسیدگی کنند و تعهدات آینده آنها نمی تواند قابل اعتماد و خوش بینانه باشد مگر اینکه رعایت تعهدات آنها به طور عینی تأیید نشود. آمریکا باید تصمیم جدی برای لغو تحریم ها بگیرد و نشان دهد که از سیاست های شکست خورده قبلی خود فاصله گرفته است. این امر با لغو کلیه تحریم‌های غیرمنطبق به‌گونه‌ای که قابل راستی‌آزمایی بوده و تضمین ارائه پادمان‌ها باشد، محقق خواهد شد.

سوال: توافق جدید چقدر برای ایران مهم است؟

به گزارش ای بی اس نیوز، عباس باقرپور در گفت وگو با مجله اتریش سوسایتی درباره مذاکرات جاری در وین به بررسی آخرین تحولات پرداخت.

سوال: مذاکرات برای بازگشت به توافق هسته ای 2015 در 29 نوامبر 2021 از سر گرفته شد. وضعیت فعلی آن مذاکرات را چگونه توصیف می کنید؟

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *