وی ادامه داد: ارائه بستر سرمایه گذاری در این حوزه مستلزم تحقق دو شرط است. شرط اول ارائه مجوزها و تسهیلات برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر است. به عنوان مثال وقتی سرمایه گذار خصوصی نیروگاهی می سازد با سرمایه خود برای مجوز محیط زیست اقدام می کند اما سرمایه گذار مجوز نمی گیرد. از سوی دیگر دولت باید از اعتبارات بانکی در این بخش استفاده کند تا بخش خصوصی بتواند از آن استفاده کند. شرط دوم این است که تولید انرژی های تجدیدپذیر باید اقتصادی باشد. به عنوان مثال اگر فردی 500 میلیارد تومان در این زمینه سرمایه گذاری کند باید بتواند سالانه حدود 120 میلیارد تومان از فروش برق درآمد کسب کند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: در پیک بار پارسال حدود 13 هزار مگاوات کمبود برق داشتیم. اگر بخواهیم 10 هزار مگاوات برق از انرژی خورشیدی تولید کنیم، این انرژی تقریباً معادل 12 تا 13 درصد برق کشور خواهد بود. برای تولید این 10 هزار مگاوات برق باید سالانه 100 هزار میلیارد هزینه کرد که با این شرایط صرفه اقتصادی ندارد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی تاکید کرد: اعتبارات بانکی برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر در نظر گرفته شده است اما متاسفانه بانک ها سازوکار خاص خود را دارند. در واقع برای بانک نحوه اعطای تسهیلات، سود ناشی از آن و تضمین وصول مطالبات آن مهم است. به عنوان مثال، زمانی که یک بانک می تواند سود کلانی از کسب و کار خود داشته باشد، طبیعتاً اعتبارات خود را به این بخش اختصاص می دهد. بانک می داند که اگر بخواهد یک نیروگاه خورشیدی راه اندازی کند، زمین و پنل های نصب شده مایع نخواهد بود. بنابراین بانک علاقه ای به ورود به این حوزه ندارد. از سوی دیگر عدم پرداخت بدهی های بخش خصوصی از سوی دولت موجب بی اعتمادی به بانک ها می شود. بنابراین، عملاً هر آنچه در این باره گفته شده است، فقط یک شعار بوده است و به نظر من، چیزی فراتر از این شعار رخ نداده است.
شادمان بیان کرد: استاندار در جلسات مختلف بر موضوع توسعه انرژی های تجدیدپذیر تاکید داشته است اما در واقع دولت، توانیر، وزارت نیرو و مجلس در این زمینه دچار سردرگمی شده اند. در حالی که دولت باید بستر سرمایه گذاری در این حوزه را فراهم کند.
absnews
وی افزود: در خراسان رضوی علاوه بر نیروگاه بادی بینالود، تولید برق خورشیدی به صورت پراکنده است اما این حجم تولید متناسب با ظرفیت استان نیست. خراسان رضوی ظرفیت های خوبی در تولید انرژی های تجدیدپذیر دارد. یکی از این پتانسیل ها کریدور باد در منطقه خواف و بینالود است که به خوبی از آن استفاده نشده است. علاوه بر این، بسیاری از شهرهای استان از نظر تابش خورشیدی شرایط بسیار خوبی برای راه اندازی نیروگاه خورشیدی دارند.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: سرمایه گذاران به راحتی می توانند در صنایع رقابتی مانند کاشی، سرامیک، صنعت فرش، چرم، مواد غذایی و … سرمایه گذاری و فعالیت کنند، اما هرکسی می تواند وارد شود. حوزه توسعه انرژی های تجدیدپذیر». اینطور نیست زیرا هیچ کاری روی زیرساخت های آن انجام نشده است و این منجر به عدم توسعه انرژی های تجدیدپذیر شده است.
ای بی اس نیوز/ خراسان رضوی رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: به طور کلی در چهار حوزه اعطای مجوز، تامین نقدینگی و اعتبار سرمایه گذاری، اقتصادی انرژی های تجدیدپذیر با مشکل جدی مواجه هستیم. صنعت و انجام تعهدات دولت در قبال مولدهای برق.
وی ادامه داد: برای حل این مشکل افزایش تعرفه برق برای رفع مشکلات موجود در اقتصاد برق و صنعت وابسته ضروری است. با توجه به تلاش لازم برای تبدیل انرژی به برق، این نابرابری قیمت نمی تواند شرایط اقتصادی مناسبی را ایجاد کند. وقتی 10 لامپ 10 وات به مدت 10 ساعت در خانه روشن می شود حداکثر هزینه آن 500 تومان می شود. در بازار بطری آب معدنی نیم لیتری 4000 تومان است. آیا با این شرایط اقتصاد صنعت برق می تواند شکل بگیرد؟ منظورم مشکلات حاشیه ای افزایش الگوی مصرف نیست. در حال حاضر این مشکل است که اقتصاد صنعت برق خود به خود مصرف را افزایش می دهد.
شادمان افزود: از آنجایی که بخش خصوصی وارد و سرمایه گذاری در توسعه انرژی های تجدیدپذیر داشته است، عمدتاً در اخذ مجوزها و اعتبارات با مشکل مواجه بوده است و سرمایه گذاران در این حوزه بیش از هفت یا هشت سال است که درگیر اخذ مجوزها و اعتبارات هستند و عملاً معنی ندارد. برای رفع این مشکل اقدام شده است.
شادمان با اشاره به اینکه نمی توان برق را مانند سایر محصولات ذخیره کرد، گفت: اگر محصولات دیگر به دلایلی در داخل به فروش نرسد، ممکن است راهی برای فروش و صادرات وجود داشته باشد اما برق این قابلیت را ندارد. حتی امتیاز صادرات برق و انتقال آن نیز در اختیار دولت است و همه این سوالات طبیعتا سرمایه گذار را از سرمایه گذاری در این زمینه می ترساند.
شادمان گفت: در حال حاضر با کمبود سوخت های فسیلی مواجه هستیم. به دلیل عدم سرمایه گذاری در توسعه انرژی های تجدیدپذیر، نتوانستیم سوخت نیروگاه ها را در زمستان و تابستان تامین کنیم. این در حال حاضر باعث ایجاد مشکلاتی شده است.
محسن شادمان در گفت وگو با ای بی اس نیوز، در خصوص تولید انرژی های تجدیدپذیر در خراسان رضوی اظهار کرد: میزان تولید انرژی های تجدیدپذیر در استان و کشور بسیار کم است. کمتر از یک تا دو درصد برق تولیدی کشور از منابع انرژی تجدیدپذیر تامین می شود. استان ما هم وضعیت مشابهی دارد.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: در این سالها شعار اصلی ما این بود که اقتصاد برق صنعت در مسیر درست قرار بگیرد. در واقع تا زمانی که اقتصاد صنعت برق در مسیر درست قرار نگیرد، هیچ یک از مشکلات حل نخواهد شد.
وی با اشاره به مشکلات و اثرات توسعه نیافتن انرژی های تجدیدپذیر بر کشور گفت: عدم توسعه انرژی های تجدیدپذیر باعث کمبود برق شده است. سال گذشته به شدت با این مشکل مواجه شدیم. قطعی برق و تعطیلی کارخانه ها و به دنبال آن فشار بر اقتصاد نیز مشکلات زیادی را به همراه خواهد داشت.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: خریدار نهایی برق تولیدکننده دولتی است و از آنجایی که دولت به تعهدات خود عمل نمی کند، بخش خصوصی رغبتی به سرمایه گذاری ندارد. در این زمینه.
شادمان با اشاره به بودجه اختصاص یافته به توسعه انرژی های تجدیدپذیر، گفت: ابتدا باید بررسی کنیم که در سال گذشته، امسال چقدر برای توسعه انرژی های تجدیدپذیر اختصاص یافته است. بررسی نشان می دهد که این اعداد فقط شعار هستند و در عمل هیچ بازخوردی ایجاد نشده است زیرا اعتمادی ایجاد نشده است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی گفت: بخش خصوصی تاکنون نتوانسته پاسخگوی این ظرفیت باشد. به عنوان مثال برای تولید 10 تا 20 درصد انرژی خورشیدی به نیروگاه های 500 و 1000 مگاواتی نیاز است که متاسفانه هیچ اقدامی در این زمینه انجام نشده است.
رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در طول یک سال گذشته همواره بحث توسعه انرژی های تجدیدپذیر مطرح بوده اما افراد کمی در عمل به این موضوع پرداخته اند.
وی در پاسخ به سوالی درباره نقش دولت در توسعه انرژی های تجدیدپذیر، گفت: آیا دولت می خواهد سرمایه گذار باشد؟ آیا نقش تسهیلگر را ایفا خواهد کرد یا به دنبال فراهم آوردن بستر است؟ به نظر من دولت احتمالاً در دوراهی است و نمی داند در این زمینه قرار است چه کاری انجام دهد. اگر دولت بخواهد سرمایه گذاری کند باید در ردیف بودجه استانی تخصیص لازم را مشخص کند اما دولت چنین بودجه، این ظرفیت و این امکانات را ندارد. از سوی دیگر دولت انتظار دارد سرمایه گذاران و مردم وارد این عرصه شوند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز