نمی توانیم اجاره بدهیم! | خبرگزاری ایلنا • رکنا

به گزارش خبرنگار ایلنا، طبقه کارگر جامعه هدف اصلی قانون اساسی برای تامین مسکن است (فقط به اصل 31 قانون اساسی و الزام دولت به تامین مسکن مناسب برای همه با اولویت کارگران و روستایی مراجعه شود. مردم) و حداقل 50 درصد از جمعیت بیش از 42 میلیون نفری طبقه کارگر بی خانمان و مستاجر هستند. «وعده ساخت یک میلیون خانه در سال» حداقل برای کارگران و بازنشستگان عملی نشده است.
آنها خانه ای برای کارگران و مستمری بگیران نساختند
مسائل مربوط به تمدید قرارداد
علی اکبر عیوضی (عضو هیأت مدیره کانون کارگران بازنشسته تهران) با انتقاد از عملی نشدن وعده ها در حوزه مسکن می گوید: قرار بود سالانه یک میلیون خانه برای بی خانمان ها بسازند. قطعاً میتوانم بگویم بازنشستگان از هیچ یک از طرحهای مسکن بهرهای نبردهاند و در واقع برای مستمری بگیران نیازمند مسکن قدمی برنداشتهاند.
نه تنها طبق قانون اساسی هیچ خانه ای برای کارگران بی خانمان ساخته نشد، بلکه در سال جدید اجاره بهای خانه به شدت افزایش یافت. نگرانی از تمدید قرارداد و افزایش اجاره بها به درد همیشگی کارگران تبدیل شده است. عیوضی می گوید: در هیچ کجای تهران اجاره ماهانه کمتر از 7 یا 8 میلیون تومان نیست، به شرطی که حداقل 200 میلیون تومان وام مسکن را پرداخت کنید!
کارگران و بازنشستگان در تماس های یکباره خود همواره نگرانی پناهگاه را تکرار کرده اند، زیرا رسانه ها از چمباتمه زدن، خوابیدن روی پشت بام و مواردی از این دست صحبت می کنند. آزاد شود. زهرا بازنشسته اسلامشهری می گوید: دیگر نمی توانم اسلامشهر بمانم، سه سال پیش تهران بودیم، حالا باید به حاشیه شهر برویم. در واقع از نقشه جغرافیایی خارج شویم. این روزها دنبال خانه ای برای اجاره در حاشیه ورامین هستم. شاید بتونم یه آپارتمان کوچیک اونجا پیدا کنم با اجاره ماهیانه 3 میلیون.
بابک، کارگر یک شرکت قطعه سازی است که حقوقش با مزایا حدود 16 میلیون تومان و در واقع از اقشار بالای طبقه کارگر است. وی یک آپارتمان 60 متری در مناطق مرکزی تهران با 60 میلیون رهن و ماهانه 5 میلیون اجاره کرد که در اردیبهشت ماه، صاحبخانه اعلام کرد رهن 100 میلیون تومان و اجاره ماهانه 13. میلیون تومان افزایش بدهی; این یعنی افزایش بیش از صد درصدی اجاره بها در یک سال!
این کارگر می گوید: وقتی 13 میلیون کرایه می دهم چگونه با 3 میلیون باقی مانده زندگی کنم؟ وای بر کسانی که دستمزد کمتری می گیرند. او هم این روزها به خروج از تهران و استقرار اجباری در حاشیه…
بررسی های میدانی:
اجاره خانه در تهران «امکان ندارد»!
بررسی میدانی از سایت های املاک و مستغلات مانند دیوار نشان دهنده افزایش صددرصدی اجاره بهای خانه در یک سال است. امروز در تهران رهن کامل کمتر از 500 میلیون تومان نیست. با این حساب کارگری که فقط 100 میلیون تومان ودیعه دارد باید ماهانه بیش از 8 میلیون اجاره بها بپردازد. همچنین الزام به افزایش ۲۵ درصدی اجاره بهای مسکن در کلان شهرها از جمله تهران ضمانت اجرایی ندارد. مالکان ترجیح می دهند که قرارداد را تمدید نکنند و اجاره نامه جدیدی با نرخ های بالاتر ایجاد کنند و اگر مستاجر تقاضای افزایش 25 درصدی داشته باشد، به سادگی می گویند «به این قیمت پرداخت نمی کنم، لطفا بایستید»!
قیمت اجاره آپارتمان در حومه تهران اعم از اندیشه، پردیس و پرند نیز با افزایش بسیار زیادی مواجه شده است، به طوری که امروزه در این مناطق اجاره بهای خانه برابر است با اجاره یک آپارتمان مشابه در تهران یک سال قبل یا یک سال و چند ماه پیش؛ در این مناطق رهن کامل بالای 200 یا 250 میلیون تومان است.
در چنین شرایطی است که میتوان گفت نه تنها «سالانه یک میلیون خانه برای دهکهای پایین ساخته نشده است»، بلکه در دو سال اخیر توانایی کارگران برای اجاره خانه حداقل در محدوده تهران و کلان شهرها به شدت ضعیف شده و به صفر رسیده است. ; این ناتوانی فقط محدود به تهران و مرزهای آن نیست. پرویز زعیمی (فعال صنفی کارگران رشت) می گوید: در کلانشهر رشت دیگر نمی توان با 60 یا حتی 70 درصد دستمزد کارگران یک آپارتمان مناسب اجاره کرد. کارگران واقعاً با مشکلی به نام مسکن دست و پنجه نرم می کنند. و این در حالی است که دولت بخش مسکن را به دست دلالان و دلالان واگذار کرده و از معاملات خارج شده است.
سهم مسکن در سبد قیمتی بیش از 50 درصد است
مسکن چند درصد از هزینه های واقعی سبد معیشتی خانوارهای کارگری را مصرف می کند؟ فرامرز توفیقی (نماینده سابق کارگران در مذاکرات دستمزد) با تایید اینکه «هزینه واقعی مسکن» در محاسبات نرخ تورم مرکز آمار و همچنین در محاسبه سبد معیشت خانوار کارگران لحاظ نشده و به دلیل پیچیدگی معمولاً نادیده گرفته میشود؛ وی می گوید: سهم مسکن از سبد معیشتی خانوارهای کارگری بالای 50 درصد است. این سؤال در اینجا مطرح می شود، آنگاه کارگر چگونه بقیه عمر را تأمین می کند; پاسخ ساده است: باید با تأمین غذا، مراقبت و آموزش سرپناهی فراهم کند. افزایش قیمت ملک فرزندآوری و تشکیل خانواده را به خطر انداخته است. متأسفانه مسکن روستایی به یک هیولا تبدیل شده است. او سرپرست مناسبی ندارد. طرح های رنگارنگ مسکن، از مسکن مهر تا مسکن امید دولت روحانی و طرح مسکن دولت رئیسی، هیچکدام تکمیل نشده است. آنها فقط جلسات و کنفرانس های باشکوه زیادی برگزار کردند، اما هرگز به فکر مسکن کارگران نبودند!»
وی خاطرنشان میکند: سالها پس از فروپاشی تعاونیهای مسکن و خانههای نهادی، دیگر سبد حمایتی مرتبط با مسکن کارگران نداریم، زیرا اوج درآمدزایی بانکها، شرکتهای ثروتمند و غولپیکر ناشی از گردش مالی است. پول نقد در بخش مسکن، تا از بخش مسکن خارج نشوند. برای رسیدن به ثبات و اطمینان».
راه حلی که ارائه نشد!
در 16 آذر 1401 که مهرداد بذرپاش به عنوان وزیر راه و شهرسازی از مجلس رای اعتماد گرفت، رسانه ها این سوال اساسی را مطرح کردند که برای تحقق وعده ساخت یک میلیون مسکن در سال چه برنامه ای دارید؟ وزیر جدید پاسخ روشنی به این سوال نداد و گفت: سالی یک میلیون خانه باید بسازیم و از دولت قبل معطلی داریم… درست در روز رای اعتماد مجلس، مجتبی یوسفی عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: برنامه ای که وزیر راه پیشنهاد کرده و من عمران شهری را در حوزه ساخت یک میلیون مسکن در سال ندیده و نشنیده ام که قابل رصد باشد. اما با گذشت پنج ماه از این رای اعتماد، هنوز برنامه مکتوب ساخت یک میلیون مسکن در سال ارائه نشده است و در عین حال در مورد دو میلیون خانه ای که باید ساخته می شد، هیچ چیزی به شرکت نداده اند. در دو سال گذشته – اما اینطور نبود.
اکنون تنها بحث افزایش مبلغ وام مسکن با سود بالاست. وزیر راه و شهرسازی روز 19 اردیبهشت گفت: «پیشنهاد افزایش این وام به 550 میلیون تومان در دست بررسی است و احتمالاً با همین مبلغ موافقت خواهد شد» بدون اینکه توضیح دهد کارگری که ماهیانه 9 میلیون تومان درآمد دارد، حقوق دارد. حقوق، چگونه می تواند برای 550 میلیون تومان وام مسکن اقدام کند که احتمالاً پرداخت ماهانه آن از حقوق یک ماه او بیشتر است; بالاخره با 550 میلیون تومان در کلان شهرها حتی یک خانه ده متری هم نمی شود خرید.
کارگرانی که امروز اجاره خانه در حاشیه تهران برایشان آرزوست، از رویای ناممکن خانه دار شدن دست کشیده اند. وزیر مسکن و شهرسازی توضیح نمی دهد که چرا نقدینگی حوزه مسکن تا این حد بالاست و فقرا باید چه کار کنند تا سقف بالای سرشان را تامین کنند!
گزارش: نسرین هزاره مقدم
خبر از رکنا