مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد تشعشعی گفت: پرتودهی محصولات غذایی و کشاورزی از 1400 بیش از 10 برابر شده است.
سید پژمان شیرمردی معاون سازمان انرژی اتمی ایران و مدیرعامل شرکت توسعه پرتوها با حضور در غرفه خبرگزاری دانشجویان ایران (ای بی اس نیوز) در نمایشگاه رسانه ایران و گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری. وی با توجه به سیاست سازمان انرژی اتمی برای افزایش نقش تشعشعات در کشور، اهمیت و نقش تشعشعات را در بخش کشاورزی و حفظ مواد غذایی برشمرد و گفت: امروز 30 درصد از محصولات کشاورزی کشور به دلیل از بین رفتن از بین رفته است. مشکلات نگهداری مواد غذایی و تولید پرتودهی انگل ها از جمله میکروب ها و حشرات را از محصولات حذف می کند. متاسفانه غذای نزدیک به 20 میلیون نفر در کشور به دلیل هدر رفت از بین می رود.
وی ادامه داد: سازمان انرژی اتمی بر اساس وظیفه خود وارد این عرصه شد و از آنجایی که کشور در تحریم است و در تامین و خرید دستگاه های پرتو به مشکل خورده ایم، بومی سازی دستگاه های تشعشعی را در دستور کار قرار داد و برای اولین بار از آن زمان وی از زمان انقلاب اسلامی تاکنون سیستم های حفاظت از خود گاما را طراحی و با موفقیت ساخته است. قدم دوم ما در این راستا تولید سوپرجاذب است که باعث کاهش مصرف آب در کشاورزی می شود.
شیرمردی گفت: اولین سامانه تشعشعی که توسط همکاران آنها در سال 1401 ساخته شده بود رونمایی کردیم و تاکنون ساخت چهار سامانه دیگر را به پایان رسانده ایم. این سامانه ها به زودی در مجالسی که جانمایی و تعیین کرده ایم نصب و راه اندازی می شود و از طریق آنها محصولات کشاورزی پرتودهی می شود. با استفاده از این سیستم ها و بدون استفاده از مواد شیمیایی، ماندگاری محصولات به ویژه سیب زمینی افزایش می یابد.
معاون سازمان انرژی اتمی درباره تبیین و فرهنگ سازی استفاده از این سامانه ها برای تولیدکنندگان در بخش های کشاورزی، صنعتی و پزشکی بیان کرد: یکی از اقدامات ما این است که این موضوع را برای دانشگاه ها، افراد، اتاق بازرگانی و کارخانجات تبیین کنیم. از مواد شیمیایی برای نگهداری محصولات یا غذاها استفاده کنید.
وی در پاسخ به این سوال که با اجرای این سامانه ها چند درصد از مصرف مواد شیمیایی برای نگهداری مواد غذایی کاهش یافته است؟ وی گفت: ما کشوری هستیم که تولیدات کشاورزی آن روز به روز در حال افزایش است و باید تلاش کنیم تا حد امکان سهم خود را در افزایش استفاده از تشعشعات و کاهش مواد شیمیایی افزایش دهیم. امروزه نسبت به سال 1400 پرتودهی محصولات غذایی و کشاورزی بیش از 10 برابر شده است و همچنین در زمینه های دارویی، پزشکی و بهداشتی نیز افزایش یافته است.
مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها گفت: پرتودهی مواد غذایی نیاز به سموم دفع آفات را از بین می برد و بسیاری از مواد غذایی ما را از دور ریختن دور نگه می دارد.
وی تاکید کرد: یکی از کاربردهای مهم پرتودهی محصولات کشاورزی در مقایسه با پرتودهی بذر، تولید محصولات با کیفیت و بهره وری بهتر است.
معاون سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: بر اساس برنامه سازمان انرژی اتمی برای ساخت سامانه های تشعشعی در فاز اول دولت سیزدهم، دوازده سامانه نیاز به ساخت دارد که این تعداد بر اساس ظرفیت و ظرفیت موجود است. تقاضای شرکت و نیروی کار ما، اما در بلندمدت تلاش می کنیم. پیش بینی می شود این سامانه ها برای 31 استان کشور طراحی و ساخته شود.
انتهای پیام