سه شنبه , ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴

نقد فنی جمعی از دانشگاهیان گزارش مرکز پژوهش ها در موضوع نرخ ارز

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، متن این نامه به شرح زیر است:

دکتر بابک عزیز مواظب خودت باش

ریاست محترم مرکز پژوهشهای شورای اسلامی

موضوع: بررسی فنی گزارش ارزی مرکز پژوهش های شورای اسلامی با عنوان نظریه های تعیین نرخ ارز در ایران، ملاحظات و چالش ها

با سلام و احترام

بر اساس گزارش خرداد 1402 این مرکز، با موضوع «بررسی نظریه های تعیین نرخ ارز در ایران»، با توجه به مطالعه انجام شده در کارگروه های دکتری تخصصی اقتصاد پولی و اقتصاد بین الملل دانشکده. علم اقتصاد از دانشگاه شهید بهشتی، عدم درک عمیق از مفاهیم و نظریه های تعیین نرخ ارز وجود دارد. ارز در متن تهیه کنندگان این گزارش بدیهی به نظر می رسد. بررسی های این گزارش از نظر علمی بر دو محور اصلی است:

  1. نظریه های رایج تعیین نرخ ارز؛ مانند برابری قدرت خرید (PPP). در این بحث، نظریه های پولی ارائه می شود، اما کاربرد آنها در اقتصاد کشورهای پیشرفته با آنچه در گزارش مرکز توضیح داده شده، تفاوت اساسی دارد. تا آنجا که حتی نظریه پردازان غربی این نظریه ها هیچ حقی بر اهداف و کاربرد این نظریه ها ندارند!
  2. بر اساس این نظریه ها در اقتصاد ایران مشابه و متفاوت با اقتصاد غرب، نرخ برابری ارز محاسبه و کشف شد!

شرح فنی مختصری از اختلال گزارش مرکز

در تحقیقات علمی کنونی، از نظریات بنیادی ذکر شده در گزارش مذکور برای تسهیل «تحلیل رفتار نرخ ارز» (1) استفاده می شود. در عین حال توجه به این نکته کلیدی ضروری است: شرط اول استفاده از این نظریه ها «وجود بازار ارز نسبتاً کارآمد و منسجم» است. به عبارت دیگر، در کشورهای پیشرفته اقتصادی، بازار ارز ثابت با نرخ ارز شناور وجود دارد و در این زمینه، از نظریه های فوق برای «تحلیل رفتار نرخ ارز» و مدل سازی حرکت آنها استفاده می شود. توجه داشته باشید که با توجه به کتاب های مرجع ارائه دهنده این نظریه ها، این نظریه ها هرگز برای «محاسبه نرخ ارز» مورد استفاده قرار نمی گیرند (تقریباً در بازارهای این کشورها، کشف قیمت نتیجه مکانیسم عرضه و تقاضای بازار است). در واقع این نظریه ها برای مدل سازی و کشف قواعد رفتاری نرخ ارز ارائه شده اند. به خصوص از آغاز دهه 1970 و پس از فروپاشی سیستم «برتون وودز»، این نظریه ها رواج یافت و «نظریه های نرخ ارز ثابت تراز پرداخت ها» به «نظریه های تعیین نرخ ارز در بازار» تبدیل شد.

یکی از نظریه هایی که قوانین حاکم بر بازار ارز را روشن می کند و گزارش مرکز نیز بر آن استوار است، «نظریه برابری قدرت خرید» است. این نظریه بر چندین فرض استوار است. (2)

ادبیات علمی تولید شده در منابع این دانش (پیجی وانگ، ابستفلد-روگوف، ایزارد، نلسون) نیز نشان می‌دهد که رابطه برابری قدرت خرید اساساً وجود دارد. دارد کوتاه مدت درست نیست؛ یعنی نظریه «برابری قدرت خرید» نمی تواند نوسانات حاکم بر بازار ارز را حتی در کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه و … که ساختار و قواعد بازی منظمی دارند و ارز منسجمی دارند، تحلیل کند. بازارها . آقای ایسارد در کتاب اقتصاد نرخ ارز، نرخ ارز و تورم را دو متغیر درونزا می داند و معتقد است که این نظریه، نظریه کشف قیمت ارز نیست.

بیشتر بدانید

تئوری “بالاسا-ساموئلسون برابری قدرت خرید را حتی در بلندمدت رد می کند. این مدل نشان می دهد که نرخ ارز واقعی بلندمدت با روند بهره وری تولید نسبی و ظرفیت تولید در دو کشور مبادلات تجاری با یکدیگر مرتبط است و زمانی که روند تولید بین دو کشور تغییر می کند، نرخ واقعی ارز نیز تغییر می کند. به عبارت دیگر، اگر قدرت تولید نسبی توسط یک فرآیند تصادفی کنترل شود، نرخ ارز واقعی ممکن است فرآیند تصادفی مشابهی را تجربه کند، که در واقع و نرخ واقعی ارز بلندمدت همان چیزی است که ما به آن می‌گوییم. ثابتنیست. (3)

این در حالی است که در ایران ما ابتدا و به دلیل نبود بازار رسمی پول در اقتصاد، این تئوری ها هیچ گاه مؤثر نبوده و نتیجه ای ندارند. با نگاهی به بالا، باید دو موضوع را از هم تشخیص دهیم:

  1. بحث در مورد خود بازار و وجود آن و نحوه تعیین نرخ ارز در این بازار

2- تحلیل نوسانات بازار

توجه داشته باشید که تئوری های فوق ربطی به «اصل وجود بازار ارز» یعنی به اصطلاح وجود بازار ارز کارآمد (با شرایط رقابت، احزاب کوچک، با اطلاعات کامل) ندارد. ، بدون انحصار، قاچاق، عربستان، فرار سرمایه و …) داده می شود. (داده شده) به عنوان بخشی از این بازار گرفته اند و در خود بازار (و نه توسط سیاست گذار)، نرخ ارز کشف و تعیین می شود. در واقع ابتدا یک نرخ در بازار کشف و تعیین می شود و این نظریه ها به دنبال تحلیل نوسانات آن هستند نه اینکه به ترتیب آن را محاسبه، پیش بینی و تعیین کنند!

اشتباه بزرگ و بزرگ اقتصاد ایران به ویژه در گزارش های رسمی مراجع و مراکز اقتصادی کشور این است که بدون توجه به مبانی این نظریه ها از آن برای محاسبه نرخ ارز استفاده می کنند. مشخص شد که هیچ یک از مراجع تولید کننده ادبیات علمی در این زمینه تاییدی بر این زمینه (محاسبه نرخ ارز بر اساس این نظریه ها) ارائه نمی کنند. (4)

اساساً همانطور که دیدیم بحث ما اساساً در مورد وجود “بازار” و ماهیت آن است. در واقع ابتدا باید بازاری داشته باشید تا بتوان نرخ ارز را تعیین کرد و ثانیاً قوانین حاکم بر این نرخ را تحلیل کرد. طبیعتاً وقتی بازار آزاد ارز ما مختل می شود، نمی توانیم با تحلیل رفتار فعالان آن، نرخ ارز اقتصاد ایران را تعیین کنیم. و اگر این کار را انجام دهیم (که اغلب یک اشتباه مهلک است)، به منزله تشخیص بازار مختل خواهد بود. چرا این بازار مختل شده است؟! سمت عرضه ارز این به اصطلاح بازار شامل دولت، صادرکنندگان غیرنفتی، دارندگان ارز و تزریق ارز بانک مرکزی و سمت تقاضا شامل واردکنندگان رسمی، واردات قاچاق، خروج سرمایه، سفرهای ارزی و دلالان و سفته بازان است. برخی بازیگران خارجی اساساً با توجه به وجود چنین بازیگرانی که شرایط اولیه تشکیل «بازار رقابتی» را ندارند، استفاده از نرخ ارز بازار آزاد برای محاسبه و پیش‌بینی نرخ‌های آتی خطایی مهلک است.

عموماً در ایران به دلیل عدم دقت این مفاهیم و سازوکارها، افرادی که نام خبره دارند و نظریه های تعیین نرخ ارز را به درستی و عمیق درک نکرده اند، نظریه های جالبی ارائه می کنند که همان نظریه هاست. ایران گزارش فوق از این مرکز همین افراد به طور مکرر تجویز و جهت گیری بازار ارز و همچنین به رسمیت شناختن «بازار آزاد» را در نظر می گیرند و ترویج می کنند. با توجه به این رویکرد نادرست، با اتخاذ سیاست های پولی نادرست و عدم توجه به الزامات نرخ پیشرو و جهت دار ارز که تمامی امور اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد، در سال های اخیر خسارات جبران ناپذیری به اقتصاد کشور وارد شده است. افزایش شدید سطح قیمت ها، افزایش قیمت دارایی ها، کاهش درآمد واقعی طبقات حقوق بگیر، عدم تعادل جدی در توزیع درآمد و ثروت و افزایش ضریب جینی باعث شده است که این تغییرات به زیان شرکت ها باشد. اقشار متوسط ​​و پایین جامعه. در این شرایط، با فقیر شدن طبقات تحت ستم و غنی شدن اقلیت ثروتمند، شکاف طبقاتی به میزان قابل توجهی افزایش یافته است، تا جایی که سیاست های جبرانی پیشنهادی دولت به هیچ وجه قادر به جبران تغییرات درآمدی نیست. و توزیع ثروت در اقتصاد ایران.

گفتنی است و با توجه به شرایط حاکم بر اقتصاد ایران، این سوال مطرح می شود که آیا استدلال سیاست گذاران اقتصادی مبنی بر افزایش نرخ ارز با مبانی علمی سازگاری دارد؟ آیا تحصن این سیاستمداران برای تعیین برابری ارز نسبت به تفاوت تورم داخلی و خارجی در بازار ناکارآمد و آزاد ارز مطابق با مبانی و مبانی علمی، عملی، منطقی و واقعی و سازگار با اقتصاد ملی ما؟ آیا ساختارهای تعیین برابری نرخ ارز در ایران و سایر کشورهای دارای قوانین بازی منظم و بازار پولی منسجم یکسان است؟

نویسندگان گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، بدون توجه به این اصول اساسی و مهم، صرفاً با استناد به تعریف ساده و مفروضات این نظریه‌ها، اقدام به «محاسبه و پیش‌بینی نرخ ارز» کرده‌اند. چنین برداشت‌های نادرست و سطحی در جای جای این گزارش قابل مشاهده است: با استفاده از نظریه برابری قدرت خرید و تئوری پولی، نرخ ارز محاسبه شد و اساساً «نظریه‌های نرخ ارز» به «نظریه کشف قیمت ارز» تبدیل می‌شوند.

در پایان شایان ذکر است زمانی که تحلیلگر یا اقتصاددان بدون توجه به ساختار نهاد بازار و بازیگران آن در اقتصاد ایران، معیارهای «بازار آزاد آشفته» را مشروط به عرضه و تقاضای غیرمنطقی تعیین می کند و انجام می دهد. کمترین اثربخشی را نداشته باشد، در واقع بازیگران خود را به ادامه مشارکت و ایفای نقش در آن رسمیت و تشویق کرده و از این طریق تداوم تخریب ساختار و منابع ملی را تثبیت می کند.

امیدواریم مسئولان این نهاد محترم نسبت به انتخاب کارشناسان این حوزه حساسیت بیشتری داشته باشند تا در آینده شاهد انتشار چنین نتایج سطحی و مخرب سیاست گذاری نباشیم. دانشجویان دکتری دانشکده اقتصاد دانشگاه شهید بهشتی ضمن ارائه نقدهای مبسوطی بر گزارش مذکور، آمادگی خود را جهت بحث و مناظره علمی و مکتوب با مسئولین تهیه این گزارش اعلام می دارند. بررسی فنی دقیق گزارش مرکز به صورت پیوست ارائه شده است.

خالصانه

جمعی از دانشجویان دکتری اقتصاد

گروه اقتصاد بین الملل، دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی، دانشگاه شهید بهشتی

سرنخ

  1. Isard, P. and Faruqee, H. (1998). ارزیابی نرخ ارز: گسترش رویکرد تعادل اقتصاد کلان، مقاله گاه به گاه صندوق بین المللی پول شماره 167، واشنگتن.
  2. – نلسون سی مارک، اقتصاد کلان و مالی بین‌المللی: نظریه و روش‌های تجربی، دسامبر 2000، انتشارات Blackwell.
  3. پیجی وانگ، اقتصاد ارز خارجی و مالی جهانی، چاپ دوم، 2008
  4. مایکل موسا، نظریه تعیین نرخ ارز، انتشارات دانشگاه شیکاگو،

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *