چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

نقاط قوت و ضعف نسخه نهایی لایحه مالی

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی از نقاط قوت و ضعف نسخه نهایی لایحه بودجه 1403، در بخشی از آن با اشاره به تخصیص ارز ترجیحی به 28 کالا، پیشنهاد کرد که برای جلوگیری از شوک‌های آتی، برای جلوگیری از شکاف بین ارز ترجیحی و نرخ بازار ارز، نرخ ترجیحی ارز باید در یک عدد ثابت تعیین شود و به تدریج افزایش یابد.

به گزارش ای بی اس نیوز، از اول آذرماه بخش اول لایحه بودجه سال 1403 کل کشور شامل هفت فصل شامل احکام سقف منابع، سقف درآمد و تراز عملیاتی، سقف نقل و انتقال دارایی های مالی است. ، سقف نقل و انتقال دارایی های مالی. یارانه ها و مفروضات هدفمند منابع برای پیش بینی منابع و مصارف بودجه.

در لایحه بودجه 1403، منابع عمومی دولت در بودجه با 18.2 درصد افزایش معادل 2462 میلیارد تومان و درآمد پایدار نیز با افزایش 41.9 درصدی به 1495 میلیارد تومان پیش بینی شده است. علاوه بر این در درآمد پایدار دولت، درآمد مالیاتی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده است که پیش بینی می شود با رشد 49.8 درصدی نسبت به امسال به 1.122 میلیارد تومان برسد. در مرحله بعدی درآمد ورودیه ها معادل 140 هزار میلیارد تومان یا نتیجه منفی 3.8 درصد است. اما این لایحه نتوانست به تصویب مجلس برسد و هفته گذشته نمایندگان در جلسه علنی با کلیت لایحه بودجه 1403 مخالفت کردند.

برنامه هفتم به طور کامل در لایحه به چشم نمی خورد، افزایش تقریبا 50 درصدی مالیات و آثار احتمالی آن بر تولید و معیشت مردم، افزایش 36 درصدی فروش تعهدات به عنوان منبع ناپایدار، عدم چشم انداز منابع. همسان سازی و تناسب حقوق بازنشستگان و کسری بودجه از ایرادات مجلس به لایحه بودجه سال آینده است.

اما در نهایت در پایان هفته گذشته پس از استماع نظرات موافقان و مخالفان لایحه کلی مالی با 154 رای موافق، 60 رای مخالف و 5 رای ممتنع از مجموع 222 نماینده حاضر در مجلس بر این موضوع توافق کردند. کلیات لایحه اصلاحیه بودجه 1403. لذا در راستای تصویب کلیات، لایحه بودجه جهت بررسی جزئیات به کمیسیون تلفیق ارجاع شد.

مرکز پژوهش های مجلس امروز در گزارشی با عنوان بررسی اجمالی لایحه بودجه 1403 کل کشور (نسخه اصلاحی دولت) آخرین نسخه لایحه بودجه را بررسی کرد.

بر این اساس مرکز پژوهش های مجلس معتقد است در لایحه اصلاحی بودجه ۱۴۰۳ نسبت به نسخه اولیه گام های مثبتی برداشته شده است. زیرا دولت در نسخه اصلاحی لایحه مالی 1403 جدول مفروضات هزینه ای را به لایحه اضافه کرد که شامل 12 فرض هزینه مهم از لایحه مالی است. حتی اگر ارائه این جدول هنوز با نسخه مطلوب فاصله داشته باشد، گام مهمی در بهبود شفافیت هزینه ها است.

همچنین بازپرداخت حداقل 20 هزار میلیارد تومان از بدهی دولت به کارآفرینان که یکی از محورهای مهم مطالبه شده مجلس در برنامه هفتم بود، در لایحه اصلاحیه آمده است. همچنین با توجه به تاکید نمایندگان مجلس در جلسه بررسی کلیات لایحه مالی بر لزوم تعدیل حقوق بازنشستگان با حقوق هم تراز و تامین منابع ثابت آنها، در پیش نویس اصلاح، منابع ناشی از افزایش یک واحد درصد مالیات بر ارزش افزوده به این موضوع اختصاص یافته است. با توجه به اینکه افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده برای موضوع تناسب حقوق بازنشستگان به دلیل ثابت بودن آن منجر به افزایش سقف استقراض دولت نمی شود و بر اساس نظر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نکته مثبت اصلاحیه لایحه اصلاحات مالی دولت است.

همچنین بر اساس این گزارش، در چارچوب وظایف اساسی دولت از یک سو چالش کنترل کسری بودجه و تورم به ضرر دولت است و از سوی دیگر به دلیل شرایط کلان اقتصادی. و نیازهای قابل توجه از نظر سرمایه گذاری و ارائه کالا و خدمات. عموماً در زمینه هایی مانند آموزش، بهداشت و درمان، دولت وظایف مهمی بر عهده دارد که انجام آنها به منابع قابل توجهی نیاز دارد. در این شرایط تنها راه مناسب برای رفع این دو نگرانی، تلاش برای افزایش منابع مناسب و بهبود وضعیت کالاها و خدمات عمومی است. به نظر می‌رسد با توجه به تورم بالای سال‌های اخیر و نتایج کلان اقتصادی مرتبط، در لایحه بودجه 1403، نگرانی‌های مربوط به کنترل کسری بودجه بیش از نگرانی‌های مربوط به وظایف پوششی دولت از جمله تامین کالاهای عمومی و خدمات و سرمایه گذاری

مرکز پژوهش ها یکی از نقاط قوت لایحه بودجه 1403 را تلاش برای کنترل کسری بودجه و همچنین رویکرد دولت برای برآورد دقیق تر منابع و پرهیز از برآورد بیش از حد منابع عنوان کرد. در عین حال، ضعف آن در این است که اقدامات لازم برای افزایش منابع را در نظر نمی گیرد.

بر این اساس یکی از مهم ترین منابع و هزینه هایی که شفافیت لازم را ندارد و ابتکارات درآمدی و هزینه ای دولت در این زمینه نامشخص است، منابع و هزینه های هدفمندی کمک های بلاعوض است. در لایحه تنها مجموع منابع و مصارف هدفمندی اعلام شده و جزئیات آن حداقل در مرحله اول ارائه لایحه بودجه مشخص نشده است که ممکن است جزئیات را با مشکل مواجه کند. با توجه به احتمال عدم انطباق جدی با منابع هدف گذاری شده و کم برآوردی هزینه ها، ارائه مفروضات و جزئیات در این بخش ضرورت بیشتری می یابد.

کدام کالاهای اساسی از مبادله ترجیحی سود می برند؟

از دیگر نقاط ضعف قابل توجه لایحه بودجه که در نسخه اصلاحی رفع نشده است، می توان به ادامه روند معیوب گذشته در زمینه یارانه انرژی با وجود تشدید عدم تعادل انرژی و تصویب اصلاحات مهم در مصوبه اشاره کرد. برنامه هفتم توسعه علاوه بر این، تثبیت نرخ ارز کالا که مبنای سیاست‌های شوک درمانی در سال‌های آینده است، یکی دیگر از نقاط ضعف مهم لایحه بودجه در نسخه اولیه و اصلاح‌شده آن است.

بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس، تا شهریورماه امسال 28 محصول شامل دانه های روغنی، برنج، گندم، گوشت مرغ، کاغذ، کنجاله سویا و … از ارز ترجیحی 28 هزار و 500 تومان بهره مند می شوند.

نقاط قوت و ضعف نسخه نهایی لایحه مالی

اما مرکز پژوهش‌های مجلس پیشنهاد کرد با فرض تخصیص ارز ترجیحی، برای جلوگیری از شوک‌های آتی، نرخ ترجیحی ارز در یک عدد ثابت تعیین نشود و به تدریج افزایش یابد تا از افزایش نرخ ارز جلوگیری شود. شکاف بین ارز ترجیحی و نرخ بازار ارز.

از سوی دیگر، رابطه لایحه بودجه با تصویب برنامه هفتم، اگرچه در نسخه اصلاح شده تقویت شد (در زمینه هایی مانند تعدیل حقوق بازنشستگان، پرداخت بدهی پیمانکاران پروژه های عمرانی، اولویت با اتمام کار و نهایی شدن پروژه های عمرانی) همه اینها به عنوان وظیفه سیاست های کلی و …) اما در رابطه با حوزه هایی مانند اختلافات بانکی، سرمایه گذاری در موتورها و بحث بهینه سازی مصرف انرژی هنوز این ارتباط مشخص نیست. که باید در مجلس تقویت شود.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *