07:00 – 28 دسامبر 1403
ای بی اس نیوز؛ فاطمه میرزایی – ابوالفضل روغنی عضو اتاق بازرگانی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی ای بی اس نیوز در خصوص لغو نظام شبه ارزی و تک نرخی گفت: نظام ارزی در کشور باعث شد منابع کشور در گذشته هدر می رود. به طوری که منابع ارزی کشور روی بلوک حراج گذاشته شده و این سامانه هایی که هم اکنون برای گردش ارز در نظر گرفته شده است تا کشور به یک نظام واحد نرخ ارز برسد و مسئولان ذیربط بتوانند قیمت ارز را در روز تعیین کنند. اساس عرضه و تقاضا بنابراین تک نرخی شدن ارز روش صحیحی است اما در کوتاه مدت به وضوح باعث افزایش و جهش قیمت ها می شود و دلیل آن عدم تعادل بین عرضه و تقاضا است اما باید به آن نیز توجه داشت. که در درازمدت به نفع منافع ملی و اقتصاد کشور است.
یکی از اعضای اتاق بازرگانی تصریح کرد: در حال حاضر نرخ های متعددی داریم که بسیاری از آنها ارزهای رانتی است و عده ای نیز از آن بهره برداری می کنند که آنها را فرصت طلب کرده است. در نتیجه اگر روزی به سمت نظام ارزی حرکت کنیم، قطعا منابع و منافع ملی ما در این مسیر خواهد بود، اما باید بدانیم که مردم در کوتاه مدت و میان مدت متضرر خواهند شد. زیرا شاهد جهش قیمت ها خواهیم بود. به طوری که تمام قیمت ها برای رسیدن به تعادل در اقتصاد کشور افزایش می یابد.
روگانی پیشنهاد کرد: اگر کل ارزهای رانتی که در این چند سال استفاده شده بررسی شود و گفته شود چند درصد آنها به بهبود معیشت مردم کمک کرده است، کار خوبی است. چون به نظر من این نوع ارزها زیاد به درد سفره مردم نمی خورد و بیشتر اوقات باعث شده یک سری افراد از این فرصت سوء استفاده کنند و سودهای کلانی نصیبشان شود. به همین دلیل موافق حذف ارز کاغذی و ایجاد سیستم مناسب برای جریان ارز در کشور هستم.
این عضو اتاق بازرگانی ادامه داد: اگرچه باید توجه داشت که ارز چند نرخی در هیچ جای دنیا وجود ندارد و در کشور ما با وجود اینکه منابع ما محدود است، برخی از افراد از این موضوع سوء استفاده می کنند. در نتیجه باید به سمت نظام تک نرخی ارز حرکت کنیم. اما باید توجه داشت که مردم در کوتاه مدت و میان مدت به دلیل افزایش هزینه ها به دلیل حذف شبه ارز و یکسان سازی نرخ دلار تحت فشار خواهند بود و به همین دلیل دولت باید برنامه ها و تدابیری داشته باشد. این مشکلات حل شود تا اقشار محروم و متوسط جامعه در معرض آسیب جدی ناشی از هجوم ارز قرار نگیرند.
یکی از اعضای اتاق بازرگانی تصریح کرد: نمی توان به صورت ناگهانی ارز اختصاص یافته به اقلام مهمی مانند دارو و غیره را حذف کرد و دلیل آن این است که مردم در معرض آسیب های زیادی قرار می گیرند و با وجود اینکه از این امر حمایت می کنم. به عنوان یک نرخ واحد برای نظام ارزی، بسترهایی برای این منظور فراهم شود. آیا اکنون پایه های تک نرخی شدن ارز کشور آماده است؟ خیر، در دسترس نیست به همین دلیل سازمان هایی مانند وزارت بهداشت و درمان و سایر سازمان ها باید بسترهایی را برای دسترسی آسان بیماران به داروها و کالاهای مورد نظر فراهم کنند. متخلفان از این موضوع بریده شده اند. حقیقت این است که باید قیمت ارز یکپارچه کنترل و مدیریت شود و امیدوارم رانت ها از اقتصاد و ارز حذف شود.