متغیر انباشت سرمایه مهمترین شاخصی است که دولت قبل به آن توجه نکرده است. دولت در زمینه درآمدزایی و بویژه مالیات ضعف های اساسی داشت و عزمی برای آن نداشت.
بررسی راه حل های رشد اقتصادی پایدار و سریع؛
سوال: الزامات این رشد مستمر را در چه می بینید و راه حل برای دستیابی سریع و مستمر به این امر چیست؟
اقتصاد ایران در بیانات رهبر انقلاب و نظرات کارشناسان و اسناد بالادستی مدیریت کلان مناسبی دارد. این رهبری کلان یکی از سرمایه های اقتصاد است که متاسفانه دولت ها از آن به خوبی استفاده نکرده اند. امیدوارم از این بودجه ها به خوبی استفاده شود و به اشتباهی که در دهه 90 با ارائه دکترین و تفکری که در این سال ها به اقتصاد ایران لطمه زده است، برنگردیم و بتوانیم حرکتی را انجام دهیم. اقتصاد ایران به سمتی که اسناد برتر و رهبر انقلاب تعیین کرده اند، تاکید کردند که برگردیم و ادامه دهیم.
در دهه 90 توجه بیش از حد به متغیرهای خارجی و بی توجهی به برخی متغیرهای درونزای اقتصاد ایران باعث شد که این دهه یکی از ضعیف ترین دوره های اقتصاد ایران نامیده شود و این برآورد در واقع توسط کارشناسان اقتصادی صورت گرفته است. رهبر انقلاب در این سخنرانی اخیر صحبت کردند.
به همین مناسبت رسانه KHAMENEI.IR در گفتگوی پیش رو با عادل کشامدی، استاد اقتصاد و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، راهکارهای رشد اقتصادی پایدار و سریع را مورد بررسی قرار داد.
کشورهای زیادی در دنیا هستند که با آمریکا و نظام استکباری جهانی مشکل سیاسی ندارند. کشورهایی که حتی عضو اتحادیه اروپا هستند اما مشکلات اقتصادی آنها از ما بیشتر است. به همین دلیل اگرچه استفاده از فرصت های بین المللی برای اقتصاد ایران ضروری است، اما ساختار داخلی اقتصاد ایران و متغیرهای درون زا آن شرط لازم برای دستیابی به رشد اقتصادی است.
مهمترین عامل رشد اقتصادی سرمایه گذاری است. متأسفانه در بیشتر دهه 1990 با متغیر منفی انباشت سرمایه مواجه بوده ایم. یعنی حتی میزان استهلاک هم سرمایه گذاری لازم در کشور نبوده است. زمانی که نرخ تغییر متغیر انباشت سرمایه منفی شود. یعنی شما ظرفیت های تولیدی اقتصاد را از دست می دهید و این ظرفیت ها کم می شود.
دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله خامنهای در گفتگو با عادل کشامی، استاد اقتصاد و عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، راهکارهای رشد اقتصادی پایدار و سریع را بررسی کردند.
سوال: اگر چنین رشدی محقق شود، چه آثاری می تواند داشته باشد و چه زمانی آشکار خواهد شد؟
دومین عاملی که بسیار مهم است بحث بهره وری است. در دهه 90 شاهد بودیم که ساختارهای دولتی از مسیر تکاملی که در دهه 80 در پیش گرفته بودیم دور می شوند و سازمان ملی بهره وری تعطیل و تعلیق شد. دولت ها به آنچه در برنامه پنجم و ششم توسعه برای رشد بهره وری کشور هدف گذاری شده بود توجه لازم را نداشتند و بهره وری همه عوامل تولید به طرز عجیبی مورد غفلت قرار گرفت. این دو واحد سازنده، الزامات رشد اقتصادی بلندمدت هستند.
اگر در کوتاه مدت رشد اقتصادی بیش از 8 درصد را نشان دهیم، اما نتوانیم آن را مستمر و ثابت نگه داریم، طبیعتاً نتیجه و تأثیر لازم را در اقتصاد ایران نخواهد داشت. آنچه در مدیریت و رهبری اقتصاد کلان ایران به دست آمده بسیار ارزشمند است و متاسفانه دولت ها به این سرمایه توجهی ندارند. اقتصاد ایران در مدیریت کلان خود برنامه های توسعه پنج ساله بسیار خوبی داشته است و در آن سال ها سیاست های کلی مناسبی از سوی رهبر انقلاب ابلاغ شده است و ایشان به عنوان فردی که از نتایج نظرات و تحلیل های کارشناسی استفاده کرده است. و جهت دهی به سطح کلان کشور، تاکیدات و هشدارهای لازم را داد.
پس از اتمام سنت دیفنس و پس از جریان ساخت و ساز با زیرساخت هایی که در دوران سازندگی ایجاد شد، با وجود همه مشکلات اقتصادی، با شتاب و سرعت رشد مناسب اقتصاد ایران، نوعی جهش اقتصادی داشتیم. میانگین تحرکاتی که در دولت های بعدی تا پایان دولت اول احمدی نژاد داشتیم کمتر از مقدار هدف بود، اما این امر مطلوب تلقی می شد. در دوره دوم آقای احمدی نژاد، یعنی در سال های پایانی دهه 80، اگرچه با تحریم های ظالمانه، خصمانه و هوشمندانه دشمن مواجه بودیم، اما شاهد چرخش اقتصاد ایران در رشد اقتصادی درون زا بودیم. یعنی اقتصاد ایران به سمت فضایی تغییر جهت می داد که رشد اقتصادی آن تا حد امکان درون زا باشد.
پیام: رشد اقتصادی ممکن است در کوتاه مدت زمانی اتفاق بیفتد که از رکود خارج شویم، اما رشد اقتصادی کوتاه مدت واقعاً دوایی برای درد ایران نخواهد بود. به همین دلیل باید به رشد بلندمدت داخلی فکر کرد.
سوال: ایشان در دیدار رهبر معظم انقلاب با تولیدکنندگان تاکید کردند که به دلیل عقب ماندگی هایی که در دهه 90 در حوزه اقتصادی رخ داد، نیازمند رشد اقتصادی سریع و مستمر هستیم، به نظر شما نیاز به این رشد اقتصادی است. ?
به گزارش خبرنگار گروه اقتصاد خبرگزاری آنا، حضرت آیتالله خامنهای در دیدار با کارآفرینان، تولیدکنندگان و بنیانهای دانش، مشکلات اقتصادی در دهه 90 را عقب مانده و جبران این تاخیر را منوط به ادامه رشد اقتصادی در رسانه دانستند. مدت، اصطلاح. .
در بعد بین المللی نیز علیرغم تقاضای صلاحیت و تخصص، این دولت به دلیل عدم آگاهی از اقتصادهای جهان در فروش نفت و سهم درآمدهای نفتی به کشور، نتایج بسیار ضعیفی در روابط بین الملل کسب کرده است. به طوری که حتی در مقایسه با دولت آقای رئیسی که هیچ شعاری مبنی بر مهارت و ظرفیت مذاکرات بین المللی نداشت، می بینیم که عملکرد این دولت بهتر بوده است. در این مدت به دلیل عدم استفاده از درآمدهای داخلی و عدم تحقق درآمدهای خارجی، سرمایه گذاری در ایران به تاخیر افتاد و متوقف شد.
absnews
پیام: در علم اقتصاد معمولاً بین کوتاه مدت و بلندمدت تمایز قائل میشود و رشد اقتصادی بلندمدت چیزی است که با توجه به معنای رشد اقتصادی، بر تمام جنبههای زندگی افراد در شرکت تأثیر میگذارد. برخورداری و بهره مندی مادی از تمامی امکاناتی است که باید در دسترس باشد، مانند بهداشت، درمان، غذا، بهداشت، مسکن، بهبود مادی و امکان تامین مالی. همه برنامه های توسعه کشور در گرو رشد اقتصادی است. در سرتاسر دنیا معمولاً با شاخص رشد اقتصادی می توان پیشرفت اهداف یک کشور را بررسی و اظهار نظر کرد. به همین دلیل شاخص رشد اقتصادی مهم ترین شاخصی است که دولت ها باید به آن توجه داشته باشند و نسبت به هرگونه کندی یا تاخیر حساس باشند.
در تمام سال های دهه 90 با شعارهای سال اقتصادی این نقیصه را برجسته کردند. یعنی امروز می گویند در دهه 90 فرصت های اقتصادی را از دست دادیم و راه درست را طی نکردیم. در 10 سال گذشته، او همیشه این تاکید و هشدار را داشته است.
در اوایل دهه 90 و در سال های پایانی دولت آقای احمدی نژاد و در دوره دولت اول آقای روحانی، اقتصاد ایران به چند دلیل که مهم ترین آن شرطی شدن و شرطی شدن اقتصاد در مواجهه با تحولات برون زا و دارای متغیرها بود. مانند برجام که مدیریت آن در دست ما نیست، این امر باعث شده اقتصاد ایران نتواند رشد لازم خود را نشان دهد. اکثر متغیرهای درون زا اقتصادی که رشد اقتصادی عموماً از آنها ناشی می شود، در این دوره مدیریت نادیده گرفته شدند. هیچ اقتصاددانی نیست که تأثیر مثبت عوامل خارجی و برون زا به ویژه در تعاملات بین المللی جهانی بر رشد اقتصادی کشور را نادیده بگیرد. استفاده از انواع فرصتهای بینالمللی و جهانی در حوزههای مختلف نیروی کار، سرمایه، بازار نهادهها و قرار گرفتن در زنجیرههای ارزش جهانی، همگی برای رشد اقتصادی ضروری است، اما در اولویت باید بگوییم که متغیرهای داخلی و درونزا برای اقتصاد از اولویت بیشتری برخوردارند. . اقتصادها زمانی می توانند به رشد اقتصادی توجه کنند که ساختارها، متغیرها و اجزای داخلی آنها به قدرت و سلامت لازم رسیده باشد.
پیام: اگرچه متغیرهای خارجی و استفاده از فرصت ها و اقتصادهای بین المللی خارج از نظم جهانی و انطباق متغیرهای سیاسی بین المللی برای رشد اقتصادی ضروری است؛ اما این اولویت اول نیست.
به گفته اقتصاددانان، رشد اقتصادی بلندمدت حداقل بیش از 10 سال است و باید هدفمان دستیابی به نرخ رشد اقتصادی مطلوب در بازه زمانی بیش از 10 سال باشد. سالها 8 درصد برای رشد اقتصادی هدف گذاری شده بود، اما در عمل در اکثر دولتها نتوانستهایم به آن 8 درصد برسیم. اما با تجربه سه چهار درصدی رشد اقتصادی که در اواخر دهه 70 و 80 داشتیم و در حال حاضر عملکرد دولت چنین رشد کوتاه مدتی را نشان می دهد، می توان شروع روند خروج از رکود را اعلام کرد و امیدواریم در آینده خروج از رکود در سال آینده به ثمر خواهد نشست تا شاهد بهبود نسبی در زندگی مردم باشیم، اما برای پیشبرد اقتصاد و خروج از دام هایی که اقتصاد ایران حداقل برای بیش از 10 سال در آن گرفتار شده است، باید میانگین رشد اقتصادی حدود پنج درصد یا بیشتر را نشان دهد. یعنی رشد اقتصادی پنج درصدی باید مستمر و پایدار نمایش داده شود.