اخبار اقتصادی روز

نرخ ارز ترجیحی می تواند با واقعیت اقتصادی افزایش یابد

در برنامه فوق شبکه خبر موضوع تخصیص ارز ترجیحی 28500 تومانی برای کالاهای اساسی مورد بررسی قرار گرفت و نظرات موافق و مخالف مورد بررسی قرار گرفت. آقایان توکلی و حسنخانی از اقتصاددانان به سوالاتی در این زمینه پاسخ دادند.

توکلی گفت: سیاست تثبیت نرخ ارز به قیمت مشخص در کشور ما بارها تکرار شده و آثار آن مشخص است. همه مولفه های اقتصادی را نمی توان در بهترین سطح نگه داشت. در دوره کرونا که کشورها با تورم و رکود مواجه بودند، حاکمان اقتصادی تورم را در اولویت قرار دادند و پیامدهای رکود را پذیرفتند.

وی افزود: در رابطه با ارز ترجیحی باید مشخص کنیم که آیا به دنبال حفظ رونق هستیم یا افزایش اشتغال و محدود کردن رکود. در نرخ ارز اولویت تک نرخی شدن است، زیرا همه پیامدهای منفی چند قیمتی دارد. اگر یک قیمت در بازار داشته باشیم، قیمت ثابت و قیمت بازار آزاد به سمت یکدیگر حرکت می کنند و در واقع قیمت را بازار تعیین می کند.

حسنخانی بیان کرد: در صورت حذف ارز ترجیحی هیچ تاجری به واردات کالاهایی مانند آرد روی نمی آورد و به کالاهایی مانند خودرو، موبایل و طلا که سود بیشتری دارد، روی می آورد.

توکلی گفت: اگر واردات کالا برای کشور لازم باشد و تاجر تمایلی به واردات نداشته باشد، دولت می تواند ورود کند. در سال 1388 قانون هدفمندسازی یارانه ها و پرداخت مزایای نقدی لازم الاجرا شد. دولت به دنبال سودآوری برای مردم است و به جای اینکه این منفعت را به عنوان پشتوانه قیمتی عرضه کند و کالای 50 هزار تومانی را با قیمت 28 هزار و 500 تومان بفروشد، می تواند دلار را به قیمت بازار بفروشد و سود کند حمایت قیمتی از بازار و حمایت پولی از مردم. سیاست دولت حمایت از مردم با ارز 28 هزار و 500 تومانی است اما با یارانه دادن به قیمت ها این امکان وجود ندارد و با یارانه قیمت ها می توان این حمایت را انجام داد.

حسنخانی گفت: کسانی که به دنبال حذف ارز ترجیحی هستند توجیه قانع کننده ای برای این موضوع پیدا نمی کنند. با تغییر نرخ ارز همه روابط اقتصادی تحت تاثیر قرار می گیرد و نمی توان صرفا با افزایش قیمت برخی مواد از آنها حمایت کرد. در سال 89 که یارانه هدفمند شد، دولت ماهانه 45 دلار به مردم می داد و الان چند دلار می تواند به مردم بدهد؟ تا زمانی که جنگ اقتصادی و محاصره اقتصادی وجود دارد، ما مجبوریم مقداری ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی تهیه کنیم که قیمت آن با توجه به واقعیت اقتصادی قابل تعدیل است. در عمل نمی توان سیاست ترجیحی ارز را لغو کرد و بر رفاه مردم تاثیر می گذارد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا