سکوت عجیب خودروسازان در مقابل پایان قیمت گذاری اجباری

اخیرا رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص عرضه خودروهای تولیدی در بورس کالا (علاوه بر خودروهای وارداتی که تنها از طریق بورس کالا به فروش می رسد) گفته است که طبق وعده داده شده، عرضه انبوه – خودروهای تولیدی در بورس کالا جای می گیرند. و امیدواریم به جایی برسیم که قرعه کشی و روش های عجیب و غریب فروش ماشین را بردارید. البته مشکل خودروسازان تنها قیمت گذاری تکلیفی نیست و اصلاح ساختار مالی و کاهش مشارکت دولت نیز باید پیگیری شود.
قیمت گذاری اجباری یکی از آن معضلاتی است که زیان ها، بدهی روزافزون خودروسازان، افزایش شدید قیمت ها در بازار آزاد و در یک کلام تمام «بدبختی ها و بدبختی های» صنعت خودرو را به گردن گرفته است. اکنون در بحث آزادسازی قیمت ها، هیچکس حتی خودروسازان نیز ملاحظاتی ندارند و در این مورد اظهار نظر نمی کنند.
در پی سخنان اخیر رئیس سازمان خصوصی مبنی بر رفع اجباری قیمت گذاری تا پایان سال جاری، ای بی اس نیوز پیگیر موضوع از ایران خودرو، سایپا و وزارت حراست (به عنوان نهاد قیمت گذاری) بوده است.
به گزارش ای بی اس نیوز، روز سه شنبه هفته جاری رئیس سازمان خصوصی سازی حذف قیمت های تجویزی محصولات سایپا و ایران خودرو تا پایان سال جاری اعلام و اعلام کردند که پس از آن باید سهام شرکت ها واگذار شود تا سهام دولت واگذار شود.
همانطور که گفته شد، خودروسازان اعلام کردند در سالهای اخیر دلیل همه زیانها و افزایش بدهی به زنجیره تامین خود را قیمتگذاری اجباری خودرو و تفاوت قیمت آن با قیمتها اعلام کردند و از سفارش و احتمالا قیمت واقعیتر آن استقبال کردند. خودرو (با توجه به احتمال عرضه در بورس) اما به نظر می رسد فعلاً سکوت را به اظهار نظر در مورد این سوال ترجیح داده اند.
لازم به ذکر است که در نیمه دوم سال گذشته مسئولیت قیمت گذاری خودرو از شورای رقابت حذف شد. آبان ماه سال گذشته بود که مدیرکل صنایع حمل و نقل وزارت حراست در خصوص واکنش حراست به اظهارات شورای رقابت مبنی بر اینکه مسئولیت قیمت گذاری خودرو همچنان بر عهده شورای رقابت باشد، گفت: تنظیم بازار خودرو او به وزارت صمت سپرده شد. مکانیزمی برای قیمت گذاری خودروها اتخاذ شده است که بر اساس آن قیمت خودروهایی که از محل افزایش تولید خودروسازان در بازار به فروش می رسند با در نظر گرفتن قیمت تمام شده و سود قانونی محاسبه می شود. به تایید نهاد ناظر خواهد رسید.
اما پس از آن سیدرضا فاطمی امین – وزیر صنعت، معدن و تجارت – از تعیین قیمت خودرو به ستاد تنظیم بازار وی از محول شدن بازنگری قیمت خودرو به ستاد تنظیم بازار خبر داد و اعلام کرد که این ستاد در این خصوص تصمیم گیری خواهد کرد.
در این راستا ایران خودرو به تنها یک جمله «مشمول مصوبات قانون هستیم» قانع شد.
سهام تودالی به زبان ساده به این معناست که برای واگذاری شرکت خودروسازی که سهامدار شرکت دیگری است، ابتدا باید تخصیص سهام این شرکت مشخص شود. بدین ترتیب سهام این شرکت به عنوان سهام خودروساز محسوب می شود.
انتهای پیام
همچنین سایپا هنوز پاسخی نداده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این خصوص اطلاعیه ای به خودروسازان صادر کرده است، اما در ادامه سخنگوی این وزارتخانه قول داد به زودی نظر وزارت صمت را در این خصوص اعلام کند، اما تا زمان انتشار این گزارش، هیچ پاسخی داده نشده است