به برچسب های مواد غذایی نمک و سدیم اعتماد نکنید!

نتایج این مطالعه نشان داد که میزان سدیم درج شده بر روی برچسب تغذیه مواد غذایی با مقادیر مصرف شده در مواد اولیه تفاوت معناداری دارد. بنابراین کنترل دقیق سدیم در مراحل تولید محصولات غذایی و نظارت دقیقتر بر برچسبهای غذایی ضروری است.
در این مطالعه 96 غذای معمولی در 5 گروه مختلف شامل محصولات گوشتی و پروتئینی، لبنیات، تنقلات، سس سفید، رب گوجه فرنگی و ماکارونی مورد بررسی قرار گرفت.
انتهای پیام
در همین راستا یحیی پاسدار دانشیار و محقق دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه و همکارانش اظهار می دارند: «طبق نتایج ما میانگین سدیم موجود در گوشت و فرآورده های پروتئینی از جمله سوسیس و کالباس سوسیس، سوسیس، همبرگر، ژامبون گاو، ژامبون مرغ، کوکتل، ماهی تن و لقمه کباب به طور قابل توجهی بیشتر از مقدار درج شده در برچسب های غذایی بود. در گروه سس ها و پاستا، برعکس این مقدار کمتر بود.
به گزارش ای بی اس نیوز، سدیم یکی از عناصر شیمیایی مهم است که در گروه فلزات قلیایی قرار می گیرد. این عنصر عمدتاً در مایعات خارج سلولی بدن، مایعات داخل رگ ها و مایعات اطراف سلول ها وجود دارد و به عنوان یک جزء خارج سلولی، فشار اسمزی مایع خارج سلولی را حفظ کرده و باعث فعال شدن آنزیم های خاصی می شود. به عنوان آمیلاز غلظت سدیم در بدن 1.4 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن است. از نظر تغذیه ای، در میان مواد معدنی، مصرف بیش از حد سدیم بسیار مهم است، زیرا می تواند منجر به افزایش خطر ابتلا به سرطان معده، بیماری های قلبی عروقی و فشار خون بالا شود.
به گفته کارشناسان و بر اساس آمارهای موجود، بیماری های قلبی عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است و فشار خون بالا مهم ترین عامل خطر بیماری های قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آن است. در میان عوامل خطر این بیماری ها، رژیم غذایی عامل مهمی است. چندین مطالعه گزارش کرده اند که بین مصرف سدیم رژیم غذایی و شاخص های فشار خون بالا و بیماری های قلبی عروقی رابطه معناداری وجود دارد. در واقع کاهش سدیم در رژیم غذایی نه تنها فشار خون را کاهش می دهد، بلکه عوارض و مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی عروقی را نیز کاهش می دهد. یکی از راه هایی که افراد می توانند میزان نمک و سدیم ورودی به بدن خود را کنترل کنند، مراجعه به برچسب های راهنمای روی بسته بندی مواد غذایی است. اما این برچسب ها چقدر قابل اعتماد هستند؟
سدیم به عنوان عنصر اصلی نمک خوراکی، نقش کلیدی در سلامت انسان دارد. یک مطالعه جدید نشان داده است که اگر برای تنظیم نمک و در نتیجه ورود سدیم به بدنتان به برچسب های مواد غذایی روی بسته ها تکیه می کنید، در اشتباه هستید!
آنها می افزایند: «بر اساس نتایج، در محصولات لبنی و ماکارونی، میزان سدیم ذکر شده روی برچسب ها تفاوت قابل توجهی با مقدار واقعی نداشت. اما در مجموع و در 67 درصد مواد غذایی مورد بررسی، میزان سدیم اعلام شده بر روی برچسب های تغذیه ای با سدیم مصرفی در مواد اولیه مطابقت نداشته و کمتر یا بیشتر از مقدار واقعی اعلام شده بوده است. حادثه ای که توجه ویژه دست اندرکاران این پرونده را می طلبد.
بر این اساس می توان گفت در برچسب گذاری مواد غذایی و ارائه اطلاعات صحیح به مصرف کنندگان دقت لازم صورت نمی گیرد. لذا مجریان این تحقیق توصیه کردند که در این زمینه تحقیقات بیشتری صورت گیرد و سازمان های ذیربط نظارت دقیق تری در این زمینه داشته باشند.
این نتایج تحقیقاتی ارزشمند و آموزنده توسط مجله «سلامت و سلامت» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی اردبیل منتشر شده است.
با توجه به اهمیت این سوال و پاسخ به آن، یک تیم تحقیقاتی چهار نفره از دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه مطالعه ای در این زمینه انجام دادند. در این مطالعه، میزان سدیم در غذاهای معمولی مورد بررسی علمی قرار گرفت و با مقدار ذکر شده در برچسب غذایی آنها مقایسه شد.