بیشترین سوخت مصرفی نیروگاه های کشور گاز است
ویدیو قسمت سوم میزگرد کیفیت نفت کوره برای تولید برق
* ساخت نمونه نیمه صنعتی گوگرد زدایی دودکش در نیروگاه تبریز
* قانون داریم اما اجرا نمی شود
* نیروگاه ها نیز رغبتی به مصرف نفت کوره ندارند
جعفرزاده: قانون وجود دارد اما رعایت نشده است. ماده 18 قانون کیفیت هوا به صراحت به استانداردسازی کیفیت سوخت اشاره کرده و لزوم استانداردسازی نفت کوره تحویلی به نیروگاه ها و صنایع را الزامی می کند. اما تاکنون اجرای آن انجام نشده است.
absnews
نماینده شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز قرار بود در این میزگرد حضور داشته باشد، اما این شرکت از اظهار نظر در مورد کیفیت سوخت مایع تولیدی در پالایشگاه ها و سوخت مایع ارسالی به نیروگاه ها خودداری کرد.
بررسیهای ای بی اس نیوز نشان میدهد که میزان نفت کوره سولفور (گوگرد) تحویلی به نیروگاهها برای تولید برق در زمستان حدود 30 تا 40 هزار پیپیام و حدود 3 درصد وزنی است. این نشان دهنده سطح بالای سوخت بی کیفیت است.
کلان شهرها توسط ذرات معلق به دام افتاده اند
ای بی اس نیوز: در بخش پالایشگاه نیز تجربه تولید گازوئیل کم گوگرد برای تحویل به کشتی ها را داشته ایم. به عبارت دیگر، در صورت تعیین پالایشگاه ها، آیا می توانند گازوئیل کم سولفور را نیز برای تحویل به نیروگاه ها تولید کنند؟
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در فصول سرد سال که شاهد افزایش مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی هستیم، تخصیص گاز به نیروگاه ها و صنایع محدود و قابل توجه است. بخشی از برق زمستانی تولید می شود. با استفاده از سوخت مایع
اما بحث این بود که بخشی از محصولات جانبی ارزشمند مبتنی بر ساختار هیدروکربن ها و گوگرد، استخراج این محصولات مبتنی بر هیدروکربن که بخشی از ارزش حرارتی خود را از دست می دهند، باید تحت تأثیر قرار گیرد. این ضایعات ارزش حرارتی چون بحث راندمان نیروگاه، قاچاق سوخت و ضایعات سوخت مطرح است، قرار بود در قالب یک تفاهم نامه داخلی تعیین تکلیف شود که در قالب دو وزارتخانه بین دو وزیر مکاتبه کردیم. اما تاکنون پاسخی دریافت نکرده ایم. آنها کاملاً خصوصی هستند و در صورت انجام این توافق می توان برای تولید فرآورده های فرعی که پایه آهکی نبوده و نیاز به آب زیاد ندارد و فرآورده های جانبی که ارزش دارند و در جاهای دیگر قابل استفاده هستند، اقدام کرد. مورد استفاده قرار گیرد.
سهم نیروگاه ها در ذرات ریز 6.31 درصد است.
در واقع سبد سوخت نیروگاه ها در فصل زمستان شامل گاز طبیعی، گازوئیل و نفت کوره (روغن حرارتی) است و در برخی از روزها میزان سوخت مایع مصرفی نیروگاه ها از میزان مصرف گاز طبیعی بیشتر می شود، بنابراین کیفیت سوخت مایع تحویلی به نیروگاه ها از نظر آلودگی از نظر خوردگی و استهلاک تجهیزات نیروگاهی نیز بسیار حائز اهمیت است.
به همین مناسبت با توجه به این سوال مهم که چرا نفت کوره بی کیفیت با درصد گوگرد بالا به نیروگاه ها برای تولید برق اختصاص می یابد و چه نهادی مسئول جلوگیری از این آلودگی است، میزگردی با حضور ساناز جعفرزاده برگزار شد. مشاور مدیر عامل در امور محیط زیست و عضویت در هیئت مدیره شرکت تولید برق حرارتی و “امید عبدالملکی” رئیس گروه برنامه ریزی و پیگیری تعمیرات سوخت و نیروگاه های برق حرارتی شرکت تولید
نتایج این مطالعات ما را به این نتیجه می رساند که گوگرد زدایی از گازهای دودکش بیش از همه به مقدار زیادی آب نیاز دارد که در اقلیم خشک و نیمه خشک ایران وجود ندارد. دوم اینکه ضایعات گچ ارزشی دارد که در هیچ صنعتی قابل استفاده نیست. در واقع گوگردزدایی از گازهای دودکش مشکلی را حل نمی کند، بلکه به سادگی نوع آلودگی را از آلودگی هوا به آلودگی خاک تغییر می دهد.
* گوگرد زدایی از گازهای دودکش صرفاً تغییر نوع آلودگی از آلودگی هوا به آلودگی خاک است.
طرح کاهش راندمان نیروگاه در بحث آلودگی برای فرار از مشکل است
وزارت نفت و سازمان استاندارد موظفند مصرف سوخت صنعتی را استاندارد کنند
اولویت سولفورزدایی نفت کوره در پالایشگاه است
1.12 درصد ذرات معلق ناشی از مصرف نفت کوره است
* پالایشگاه ها ملزم به تامین سوخت با کیفیت نیستند
3 سال از ابلاغ قانون هوای پاک می گذرد اما وزارت نفت به تعهدات قانونی خود عمل نکرده است.
13 نیروگاه در کشور از سوخت گازوئیل استفاده می کنند
ما دو نمونه از این موارد را اجرا کردیم و حتی یک نمونه را در سال 93 در مقیاس نیمه صنعتی در نیروگاه تبریز ساختیم و به این نتیجه رسیدیم که موثر است و می تواند با فناوری داخلی میزان گوگرد را بین 2.8 تا 0.6 درصد افزایش دهد. ، که استاندارد ما است مقدار قابل توجهی را ارائه می دهد.
مشکل خوردگی تجهیزات نیروگاهی به دلیل درصد بالای گوگرد در سوخت دیزل
در ادامه به شرح قسمت سوم این میزگرد می پردازیم.
نیروگاه های کشور آبی برای گوگرد زدایی دود ندارند
ساخت نیروگاه با راندمان کمتر از 55 درصد ممنوع شده است
ماهیت نیروگاه ها به گونه ای است که هرگونه گوگردزدایی از گازهای دودکش در نیروگاه ها، حجم عظیمی از گچ تولید می کند که این گچ به دلیل آهک واکنش نداده موجود در آن قابل استفاده نیست. و به این معنا نیست که می توان از آن در صنایعی مانند صنعت کاشی استفاده کرد، بلکه این گچ فقط ضایعات است. هر جا باید این زباله ها دفن شود، باید فاتحه آب و خاک آن منطقه را بخوانی. زیرا ضایعات گچ و نمک آنقدر زیاد است که خاک این منطقه را از بین می برد. در صورت بارندگی، شوری زباله به آب منطقه آسیب می رساند و تنها جابجایی نوع آلودگی است و مشکل آلودگی را حل نمی کند.
ای بی اس نیوز: به این دلیل است که قانون بالادستی برای این الزام وجود ندارد؟
در حال ورود به توربین های با راندمان بالاتر در شبکه نیروگاهی کشور هستیم
* گوگرد زدایی گاز دودکش در نیروگاه سیریک به روش دریایی WET
نیروگاه های با راندمان کمتر از 25 درصد در نیمه دوم سال برچیده می شوند
برای تامین برق در زمستان باید از سوخت مایع استفاده کنیم
ای بی اس نیوز: به نظر نمی رسد نیازی به تامین سوخت با کیفیت نیروگاه ها توسط پالایشگاه ها نباشد.
ای بی اس نیوز: برای گازوئیل یا نفت کوره از نظر میزان گوگرد یا حتی بهتر از آن از نظر کیفیت باید در منبع عمل کرد یا فیلتر در محل مصرف، آیا در بالادست نیامده است؟ برای وزارت نیرو یا نفت تعیین تکلیف نکردند، کدام یک از شما متولی این کار هستید؟
مهمترین سوالات مطرح شده در قسمت اول میزگرد:
Marine WET فقط این خاصیت را دارد که سختی آب دریا را افزایش دهد و ضایعاتی به شکل گچ ایجاد نکند. اگر بخواهیم این کار را در کارخانه ای انجام دهیم که گوگرد زدایی در آن برنامه ریزی نشده باشد و در کنار دریا نباشد، نمی توانیم به طور نامحدود آب بکشیم. یک منبع آب چاه زیرزمینی وجود دارد که باید چرخه غلظت نهایی را تکمیل کنیم که منجر به تولید ضایعات گچ می شود.
اگر بخواهد آن را (سولفور زدایی از سوخت) در منبع انجام دهد، مثل اینکه نمونه های داخلی وجود دارد. ممکن است. برای گوگردزدایی از گازهای دودکش، در مطالعاتمان، و همچنین فناوری هایی که روی آنها کار کردیم، مانند بحث FGD، بحث گوگرد زدایی آهک، و بحث پلاسمای سرد، که حتی یک نمونه در مقیاس آزمایشگاهی وجود نداشت، ما متعهد به پاسخگویی از نظر اجتماعی بودجه ای برای ساخت آن در مقیاس صنعتی در نظر گرفته ایم تا کارایی آن را ببینیم، روی روش کاتالیزوری کار کرده ایم و روش گوگرد زدایی سوخت را در نمونه ها اجرا کرده ایم.
نیروگاه Siric از روش دریایی WET استفاده می کند. از آنجایی که آب دارای سختی ترکیبات کلسیم و منیزیم است، روش تزریق دود به همان بستر به صورت تک پاسی بوده و به دریا برمیگردد و طبق تبصرههای یک و دو استاندارد خروجی پسابها تا سقف مجاز میشویم. 20 روز است که پارامترهای آب را تغییر می دهیم و بیش از آن مجاز به تغییر نیستیم. بر اساس مدل سازی انجام شده توسط یک شرکت روسی، تکامل کیفیت آب بسیار پایین تر از این استاندارد است. در یک گذر می گذرد، دود پاشیده می شود، گوگرد کشیده می شود، آب به دریا برمی گردد و دود بدون گوگرد از دودکش خارج می شود و این چرخه دوباره تکرار می شود.
پایان قسمت سوم
عبدالملکی: بله، پالایشگاه شازنده هم بنزین یورو 4 و هم گازوئیل کم گوگرد تولید می کند و حتی مقداری از سوخت کم سولفور تولید شده در این پالایشگاه به نیروگاه شازند ارسال می شود. صحبت هایی در مورد آلودگی نیروگاه شازند وجود دارد، زیرا این نیروگاه نسبت به سایر نیروگاه ها نفت کوره با کیفیت بیشتری دریافت می کند و سوخت با کیفیت تری دارد.
گوگرد موجود در نفت کوره تحویلی به نیروگاه ها بین 2.5 تا 3.5 درصد وزنی است
گوگرد موجود در نفت کوره طبق استاندارد حفاظت از محیط زیست باید کمتر از نیم درصد باشد
عبدالملکی: متأسفانه خیر. به عنوان مثال واحدهای کلاس F که نیروگاه های جدید هستند، الزاماتی در مورد کیفیت سوخت گازوئیل دارند، ما به شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی اعلام کرده ایم که برای نیروگاه های کلاس F، با این کیفیت و این مشخصات کیفی، گازوئیل می خواهیم. متاسفانه تامین آن از پالایشگاه های کشور امکان پذیر نیست.
مهمترین سوالات مطرح شده در قسمت اول میزگرد:
جعفرزاده: قانون کیفیت هوا هم برای وزارت نفت و هم ضوابط فنی در ماده 2 همین قانون تعیین تکلیف کرده است. در ماده 23 آیین نامه فنی وظایفی به عهده وزارت نیرو گذاشته شده است. با توجه به ماده 23 این آیین نامه که به وزارت نیرو محول شده است، پروژه جایکا را اجرا کردیم و بررسی کردیم که چه فناوری، با چه ویژگی ها و با چه پیامدهایی، نیازها و نیازهای ارزیابی و نیاز به استفاده در نیروگاه های کشور را بررسی کردیم. .
واقعیت این است که خود نیروگاه ها علاقه ای به مصرف سوخت گازوئیل ندارند، اگر گاز مورد نیاز نیروگاه ها تامین شود، همه نیروگاه ها می توانند از سوخت گازی استفاده کنند. اما برای اینکه شبکه برق کشور ثابت بماند و خاموش نشود باید در نیمه دوم سال از سوخت مایع استفاده کنیم و بخاری های کشور هم می توانند از گازوئیل استفاده کنند و احتراقی هستند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز