سایر موضوعات

میرکاظمی: مصوبات مجلس باعث وقفه 400 ماهه در بودجه شد/ قالیباف: ادعای افزایش سقف صحت ندارد



در حالی که برآورد رئیس سازمان برنامه و بودجه، مصوبات شورای اسلامی در لایحه مالی 1402 موجب مغایرت 400 هزار میلیارد تومانی شده است، رئیس شورای اسلامی بر صحت آن تاکید دارد.

به گزارش ای بی اس نیوز، نمایندگان در جلسه علنی صبح امروز بند 16 لایحه بودجه را به تصویب رساندند که در آن بانک های دولتی مجاز به انتشار 50 هزار میلیارد تومان اوراق قرضه و وام با سررسید تا 5 سال بودند. با تضمین اصل سال بعد و سود آن توسط دولت منتشر شود.

در جریان بررسی این بند، محمدمهدی مفتاح، عضو کمیسیون برنامه و بودجه، پیشنهاد حذف این بند را داد. مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه و بودجه از موافقت دولت با حذف این بند خبر داد و گفت: بخشی از سردرگمی در بازار ارز کار دشمن است اما بخشی دیگر به ریشه های اقتصادی مربوط می شود. من از موسسه خودمان خواستم که تحلیلی درباره ریشه های تورم و کاهش ارزش پولی انجام دهد که مولفه های آن رشد نقدینگی و تورم است.

وی تصریح کرد: بدهی دولت به بانک مرکزی یکی از عوامل ایجاد تورم است. در دولت سیزدهم 32 درصد بدهی دولت به بانک مرکزی را کاهش دادیم اما بخشی دیگر از بدهی بانک ها به بانک مرکزی مرتبط است. بر اساس گزارش دی ماه، 60.5 درصد افزایش نقدینگی ناشی از بدهی بانک ها به بانک مرکزی است. جزء دیگر 39.7 درصد بدهی موسسات اعتباری است که خارج از بانک فعالیت می کنند یا اوراقی که بانک ها می گیرند اما نمی توانند بفروشند و به بانک مرکزی برگردانند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه با اشاره به لایحه انتشار اوراق مشارکت دولت گفت: در لایحه پیشنهادی دولت برای انتشار 185 اوراق پیش بینی شده بود، اما در بررسی های گزارش کمیسیون تلفیق و صحن 8 تکلیف شد. برای شهرداری ها و 10 تعهد برای قرارگاه افزایش یافت که قرار است با این بند 50 تعهد به بانک ها اضافه شود.

میرکاظمی با طرح این سوال که دلیل افزایش بدهی بانکی به عنوان محرک پایه پولی چیست، گفت: یکی از این دلایل به انتشار اوراق برمی گردد، سال 1402 دولت انتظار داشت 103 اوراق منتشر شود اما تا امروز نتوانسته ایم 32 اوراق را بفروشیم زیرا بانک ها خرید نمی کنند و این خود عاملی برای افزایش پایه پولی است و تورمی که بر مخارج زندگی مردم تحمیل می شود 50 اوراق دیگر را در بودجه سال آینده بانک ها نمی گذارند. دیگر بتوانیم اوراق دولتی بخریم که ارز نوسان نداشته باشد و تورم از زندگی مردم خارج شود، باید به این موارد توجه کنیم.

میرکاظمی افزود: ما می توانیم دائما وام بگیریم و اوراق منتشر کنیم اما این روند درست نیست. اگر منابع و مصارف را کنترل نمی کردیم الان تورم بالای 100 درصد داشتیم پس این کارها را نکنید.

وی ادامه داد: امروز تا کنون در بررسی بودجه به غیر از 200 همت تعرفه تک، تاکنون حدود 400 همات در بودجه پیدا شده است. برخی از آنها مربوط به حقوقی است که هر ماه باید پرداخت کنیم، اما مبالغ دیگر پایه پولی و تورم را افزایش می دهد، بنابراین نباید این کارها را انجام دهیم. 50 همات اوراق یعنی رشد 400 همات یعنی افزایش نقدینگی. حتی در حال حاضر بانک ها نمی توانند اوراق قرضه بفروشند. قرار بود برای جبران تبصره 14 اوراق بدهیم، اما بانک ها آن را نمی خرند. اکنون می خواهید دوباره کاغذها را اضافه کنید.

حسینی: مجلس به دنبال رفع ناهماهنگی در نظام بانکی است

به گزارش ای بی اس نیوز، شمس الدین حسینی، رئیس کمیسیون تلفیق لایحه مالی 1402 در دفاع از کمیسیون تلفیق گفت: آیا حاکمیت تنها مترادف با قوه مجریه است و قوه مجریه به دستگاه برنامه ریزی و وزارت اقتصاد اشاره می کند. یا شامل بانک های دولتی هم می شود؟ ? در اینجا به بانک های دولتی گفته شده است که مبالغی برای افزایش سرمایه داشته باشند. آیا این افزایش سرمایه به معنای افزایش پایه پولی است؟ این درست نیست. منظور از افزایش پایه پولی همان پیشنهادی است که دولت در لایحه برای انتشار اوراق ارائه کرد که در صورت عدم فروش به پیمانکار می دهیم و به ناچار این پیشنهاد را پذیرفته ایم. اگر به دنبال ریشه های افزایش پایه پولی هستیم، از این موارد جلوگیری کنید.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین مشکلات اقتصاد ایران که باعث افزایش پایه پولی می شود، عدم تعادل در سیستم بانکی است. حتی اگر تحریم ها برداشته شود، سیستم بانکی نمی تواند توسعه یابد. زیرا کفایت سرمایه منفی است. دولت برای ارتقای کفایت سرمایه چه کرده است؟ حتی ردیفی در بودجه برای کفایت سرمایه وجود ندارد.

حسینی گفت: در کجای بودجه گفتیم که اوراق برای پرداخت حقوق صادر شده است، اینجا می گوییم خود بانک های دولتی اوراق منتشر می کنند و از آن به عنوان افزایش سرمایه استفاده می کنند، این کفایت سرمایه منفی را حل می کند.

وی ادامه داد: بانک ها برای افزایش سرمایه یا باید سپرده بگیرند یا اوراق بدهند، اینکه مجوز انتشار اوراق را به آنها داده ایم به هیچ عنوان پایه پولی را افزایش نمی دهد بلکه عدم تعادل سیستم بانکی را برطرف می کند.

قالیباف: فاصله 400 همتی در بودجه صحت ندارد

به گزارش ای بی اس نیوز، محمدباقر قالیباف پس از تصویب بند الحاقی تبصره 16 به رئیس سازمان برنامه و بودجه گفت: شما به بحثی اشاره کردید و گفتید مصوبات شورای اسلامی باعث شد 400 پست در بودجه خللی ایجاد کند. . اما آیا شورای اسلامی این کار را انجام داده است چنین چیزی صحت ندارد و در کمیسیون تلفیق این اتفاق نیفتاده است.

وی افزود: شما نامه ای به آقای رئیس جمهور نوشته اید، این نامه به من مخابره شده است و در حال آماده سازی پاسخ هستم که ارسال می کنم و جدولی که داده اید چنین عددی ندارد.

قالیباف بیان کرد: ما نمی خواهیم این مسائل را اینجا مطرح کنیم، اما مردم بحث های شورای اسلامی را می شنوند و احساس می کنند که ما به این مسائل توجهی نداریم. می دانیم که اگر سقف افزایش یابد تورم و عدم تعادل ایجاد می شود. ما درک می کنیم که به همین دلیل است که نمایندگان پیشنهادات خود را پس می گیرند.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا